Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Αρχαία… στικάκια μαλλιών… Από την αρχαία Παννονία, νυν Ουγγαρία, όπου Κρήτες, Θράκες, Ιλλυριοί, και Ίωνες ανέπτυξαν έναν σπουδαίο πολιτισμό, από το 5000 π.Χ.



Πρόκειται για καρφίδες («ράβδους μαλλιών») 3ου - 4ου αιώνας μ.Χ., από οστά ζώων, που έχουν στην κορυφή τους σκαλισμένα ανάγλυφα. Κάποια με το θρακικό κουκκουνάρι, ιερό του Διονύσου, κ.ά. σύμβολα.


Αρχαία στικάκια για μαλλιά, από το Σύρμιο.
Συλλογή Μουσείου Srem στην Sremska Mitrovica.

Ευρέθησαν στο αρχαίο Σύρμιο - νυν Sremska Mitrovica, στην περιοχή Srem, της βόρειας Σερβίας, 55 χλμ. δυτικά του Βελιγραδίου.

Το Σύρμιο ήταν αρχαία πόλη στην επαρχία της Παννονίας, η οποία ήταν αποικία Κρητών, ίσως από την Παννόνα / Φαννόνα – στον νυν Άγιο Θωμά! Η αρχαία Παννονία απλωνόταν σε εκτάσεις που κατέχουν σήμερα η Ουγγαρία, και τμήματα της Κροατίας, της Σερβίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σλοβενίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας! Οι Κρήτες ανέπτυξαν εκεί έναν σπουδαίο πολιτισμό, συνεργαζόμενοι με άλλα ελληνικά φύλα, που ζούσαν στην περιοχή, θρακικά, ιλλυριακά, ιωνικά.

Κατ' άλλους, η Παννονία επήρε το όνομά της από τον θεό Πάνα και τουςΊωνες, διότι μέσω Δουνάβεως εξυπηρετούσε όλο το πανιώνιο εμπόριο, δηλ. των Ιώνων από την Μαύρη Θάλασσα / Πόντο. Έτσι, λοιπόν, οι όροιΠαννονία, Πανιωνία και Παιονία, ίσως και να ταυτίζονται με μικροδιαφορές, κατά εποχές…

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παίων, ήταν εγγονός του Ιλλυριού[1], γιος του Αυταρέα, από τον οποίο, κατ' άλλη εκδοχή, ονομάσθηκαν οι Παίονες. Γιοι του ο Σκορδίσκος (εξ ου τα Σκόδρα) κι ο Τριβαλλός. Υιός του Τριβαλλού ήταν οΙππόνοος, σύζυγος της Θράσσης και πατέρας του Πολυφόντη. Είναι πασίγνωστη η σχέση των Θρακών με τους ίππους.


Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει ίχνη οργανωμένης ανθρώπινης ζωής στον χώρο του Συρμίου που χρονολογούνται από το 5000 π.Χ. Άρα τότε περίπου θα έγινε εκεί η αποίκηση των Ελλήνων. Με το όνομα Σύρμιο αναφέρεται τον 4οαι. π.Χ. Ιδρυτής της πόλεως, ο βασιλιάς των Τριβαλλών Θρακών, Σύρμος. ΟιΤριβαλλοί κατοικούσαν στην Κάτω Μοισία, περί τον Ίστρο / Δούναβι.[2]

Κατά τον Πλίνιο το βλέμμα των Τριβαλλών ήταν βάσκανο, ικανό να θανατώσει όσους φθονούσαν!

Ο Σύρμος ή Σύρμιος ήταν Θραξ βασιλιάς περί το 330 π.Χ. Μετά τον θάνατο του Φιλίππου, ο Μέγας Αλέξανδρος περνώντας μέσα από τα εδάφη των Οδρυσσών (335-334 π.Χ.), διασχίζοντας τις οροσειρές του Αίμου ενίκησε τους Τριβαλλούς και τους έστειλε στον Λυγίνο, παραπόταμο του Δούναβη. Περίπου 3.000 Τριβαλλοί σκοτώθηκαν. Οι υπόλοιποι έφυγαν. Ο Σύρμος και ο λαός του κατέφυγαν στο παραποτάμιο νησί Πεύκη / νυν Peuke, όπου εξορίστηκαν τα περισσότερα απομεινάρια των ηττημένων Θρακών. Είτα, οι αυτόνομες θρακικές φυλές απέστειλαν αφιερώματα στον Αλέξανδρο για ειρήνη. Ο Αλέξανδρος τα αποδέχτηκε, ώστε να μπορεί να επικεντρωθεί στις μάχες του που έρχονταν στην Ασία.[3]


Πόλεις της Παννονίας ήταν:

- η Ηράκλεια (νυν Τακ Ουγγαρίας),
- το Βριγέτιο (νυν Szony Ουγγαρίας),
- η Σάλα,
- η Σκαραβαντία (νυν Σόπρο Ουγγαρίας),
- η Κέρτισσα (νυν Τζάκοβο Κροατίας).


Αλλά μια μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της εποχής του ήταν το Σύρμιο! Κατά ορισμένες εκτιμήσεις είχε μέχρι 30.000 κατοίκους! Ίσως γι' αυτό ο Αμμιανός Μαρκελλίνος να την ονομάζει «ένδοξη μητέρα των πόλεων»! Το 294 μ.Χ. αναφέρεται ως μία από τις 4 πρωτεύουσες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας!

Πέντε Ρωμαίοι αυτοκράτορες γεννήθηκαν σε αυτήν την πόλη ή στα περίχωρά της και πολλοί αυτοκράτορες επισκέφθηκαν το Σύρμιο, που εν τω μεταξύ είχε γίνει… Sirmium ή το χρησιμοποίησαν ως προσωρινή κατοικία! Γι' αυτό εδώ έχουν βρεθεί λείψανα πολλών σημαντικών αρχαίων κτηρίων, όπως αυτοκρατορικό παλλάτι με όμορφα ψηφιδωτά, ιαματικά λουτρά, σιταποθήκες, εργαστήρια, πολυτελείς επαύλεις, παλαιοχριστιανικές βασιλικές και εκκλησίες και πολλά άλλα. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει πολυάριθμα πολύτιμα αντικείμενα, γλυπτά, κοσμήματα, νομίσματα κ.ά., μερικά από τα οποία είναι μοναδικά!

Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος του αρχαίου Σύρμιου / Sirmium δεν έχει εξερευνηθεί ακόμη, αφού βρίσκεται κάτω από την σύγχρονη πόλη Sremska Mitrovica…


ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκη "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις".


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Ο Ιλλυριός είναι υιός του Αργείτη πρίγκηπα Κάδμου, ιδρυτή των Θηβών.
[2] βλ. Ο. Flass, τ. ΧV, σελ. 2364 κ.ε.
[3] ΠΗΓΕΣΑρρ., Στρβ., Πλούτ., Παπάζογλου (1978, σελ. 73), W. Heckel «Who's Who in the Age of Alexander the Great: Prosopography of Alexander's Empire», Wiley, σελ. 258, 2006.


arxeion-politismou.gr



from The Secret Real Truth https://ift.tt/2U8JkXO
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου