Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Θέλω να ‘μαι έτοιμος για μια καταστροφή. Από που ξεκινάω;


Θέλω να 'μαι έτοιμος για μια καταστροφή. Από που ξεκινάω;

τα πρώτα βασικά για αρχάριους
Στο παρακάτω βίντεο θα δούμε έναν οδηγό για αρχάριους, ώστε να 'ναι έτοιμοι για τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες μιας καταστροφής. Έχοντας καλύψει κάποιος, αυτές τις βασικές ανάγκες των πρώτων ημερών, θα μπορέσει κατόπιν, να ''χτίσει'' πάνω σ' αυτό τις επόμενες αγορές του και τις δεξιότητες που πρέπει ν' αποκτήσει για τις μακροχρόνιες συνέπειες.


https://youtu.be/o9niShq9_Dg

Η Fema (ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης των ΗΠΑ- το αντίστοιχο της δικής μας υπηρεσίας πολιτικής προστασίας) συνιστά, να διαθέτουμε κάθε στιγμή στο σπίτι μας ένα μίνιμουμ προμηθειών, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας για τις πρώτες 3 μέρες.

Ο δημιουργός του βίντεο συνιστά, να έχουμε προμήθειες για 14 μέρες. Αυτό θα μας φέρει σε πλεονεκτική θέση, σε σχέση με το 95% των ανθρώπων γύρω μας, που θα 'ναι, είτε λιγότερο προετοιμασμένοι, είτε τελείως απροετοίμαστοι.

Το κλειδί λοιπόν, είναι η προνοητικότητα.

Πάμε να δούμε την προτεινόμενη λίστα.

1) νερό

Πρέπει να έχουμε αποθηκευμένα τουλάχιστον 4 λίτρα νερού, για κάθε άτομο, ανά μέρα. Για διάστημα λοιπόν 14 ημερών, ανά άτομο χρειαζόμαστε 4 χ 14= 56 λίτρα νερού.

Θα μπορούσε αυτή η ποσότητα να αποθηκευτεί κάτω από το τραπέζι της κουζίνας, σε ένα πατάρι, σε ένα αποθηκάκι, στις ντουλάπες, σε κάποιο κελάρι, όποιο χώρο έχετε.

Αν διαθέτετε παραπάνω διαθέσιμο χώρο, καλό είναι να αποθηκεύσετε μεγαλύτερη ποσότητα, αφού εκτός απ' το να το πιείτε, θα χρειαστείτε και για πλύσιμο πιάτων, πλύσιμο χεριών, μπάνιο και τουαλέτα. Όσο νερό κι αν αποθηκεύσετε, δεν θα πάει ποτέ χαμένο.

2) φίλτρο νερού

Αγοράζουμε κατά προτίμηση ένα μικρό φίλτρο νερού του εμπορίου, που μπορεί όμως να φιλτράρει μεγάλες ποσότητες νερού και γρήγορα. Εννοείται κάτι που λειτουργεί χωρίς μπαταρίες ή ρεύμα, που δεν τοποθετείται αποκλειστικά στη βρύση και μεταφέρεται και εύκολα.

Εναλλακτικά, χλωρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του νερού.

3) φαγητό

Χρειαζόμαστε περίπου ίση αναλογία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπιδίων στα αποθηκευμένα τρόφιμα. Μην αποθηκεύσετε μόνο ένα είδος τροφίμου, ακόμα κι αν σας αρέσει πολύ η γεύση του. Μετά από λίγο θα το βαρεθείτε και κανένα τρόφιμο δεν επαρκεί για να καλύψει μακροχρόνια όλες τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και λιπίδια και βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία ταυτόχρονα…

Στο 3:40 του βίντεο, βλέπετε μια λίστα με προτεινόμενες ποσότητες διαφόρων τροφίμων, για να σας καλύψουν τις 14 μέρες, αν και στον μαύρο ΔΟΕ τσέπης του Δημοσθένη Λιακόπουλου, στη σελίδα 15, υπάρχει καλύτερη λίστα, που σας καλύπτει για ολόκληρο έτος και δείχνει ότι οι ποσότητες του βίντεο είναι τεράστιες για 14 μόνο μέρες.

Για όσους δεν θέλουν να παιδεύονται με μαγείρεμα, υπάρχουν οι επιλογές των αποξηραμένων, λυοφιλοποιημένων και των MRE(έτοιμα για κατανάλωση γεύματα επιβίωσης) τροφίμων.

4) κυτίο πρώτων βοηθειών

Δείχνει ότι στην αρχή πήρε τα έτοιμα κυτία του εμπορίου και κατόπιν προχώρησε σε πιο ειδικές τσάντες για νοσηλευτές. Στον ΔΟΕ τσέπης στη σελίδα 14, επίσης υπάρχει καλύτερη λίστα με τα απαραίτητα, όπως και ολόκληρο το κεφάλαιο 11 αντιστοιχεί στις απαραίτητες ιατρικές γνώσεις επιβίωσης. Γενικά το κυτίο θα πρέπει να το προσαρμόσετε στις ανάγκες σας και τις τυχόν ασθένειες που έχετε. Σε καμία περίπτωση μην ξεχάσετε τα συμπληρώματα διατροφής.

5) είδη προσωπικής υγιεινής

Μετά από καταστροφή μπορεί να υπάρχουν στάσιμα νερά, νεκρά ζώα ή και άνθρωποι, ενώ και οι υπηρεσίες καθαριότητας και αποκομιδής σκουπιδιών του δήμου μπορεί να μην λειτουργούν. Όλα αυτά πολύ γρήγορα θα επιτρέψουν την εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών. Πρέπει λοιπόν οπωσδήποτε να έχετε αποθηκευμένο σαπούνι, οινόπνευμα, χαρτιά υγείας και κάποια πρόχειρη λύση τουαλέτας (κουβάς με σακούλες σκουπιδιών). Αν δεν υπάρχει νερό, δεν θα γεμίζει και το καζανάκι… Και τότε τι θα κάνετε; Θα ξοδέψετε τα πολύτιμα εμφιαλωμένα σας νερά;

6) τρόπος μαγειρέματος

Για όσο το σπίτι έχει ρεύμα ή φυσικό αέριο, μαγειρεύουμε εννοείται, στην ηλεκτρική κουζίνα ή την κουζίνα αερίου που διαθέτει το σπίτι.

Αν δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, κάπως πρέπει να μαγειρέψουμε τα αποθηκευμένα τρόφιμα, αν δεν είναι τρόφιμα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα. Θα πρέπει να διαθέτουμε λοιπόν, ένα φουρνάκι, που κατά προτίμηση θα λειτουργεί με ξύλο. Αν λειτουργεί με προπάνιο, αυτό αργά ή γρήγορα θα εξαντληθεί. Αν λειτουργεί με ρεύμα, δεν θα λειτουργεί καθόλου εννοείται, αφού δεν θα 'χουμε ρεύμα.

7) πηγή ενέργειας και φωτισμού

Για φωτισμό θέλουμε κεριά και φακό. Ο φακός πάει μαζί με τις μπαταρίες τις οποίες πρέπει να 'χουμε σε απόθεμα. Προσοχή, αγοράζουμε μπαταρίες με το κατάλληλο μέγεθος… Μπορούμε να αγοράσουμε και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, αλλά αυτό έχει νόημα μόνο εφόσον διαθέτουμε και μια γεννήτρια αερίου ή ηλιακή για να τις ξαναφορτίσουμε. Σε μια καταστροφή που ο κοινωνικός ιστός δεν θα καταρρεύσει, όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Σε μια καταστροφή όμως, που ο κοινωνικός ιστός θα καταρρεύσει, οι πρώην γείτονες θα γίνουν εχθροί και συμμορίες θα δημιουργηθούν, οπότε πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τη χρήση ενέργειας, θα ξεχάσετε τα κινητά και θα εκμεταλλεύεστε μόνο τον φυσικό φωτισμό της μέρας ή θα καλύπτετε όποιον νυχτερινό σας φωτισμό, γιατί αλλιώς θα είστε σαν πυγολαμπίδα στη μαύρη νύχτα που προσελκύει επίδοξους εισβολείς.

8) μετρητά

Οδεύοντας σε μια αχρήματη κοινωνία, όπου όλοι πληρώνουν με κάρτα, αν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, καμία αγορά δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με κάρτα. Τις πρώτες μέρες θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μετρητά. Τις επόμενες ακόμα κι αυτά θα 'ναι άχρηστα, καθώς θα επικρατήσει το ανταλλακτικό εμπόριο.

9) επικοινωνίες- ραδιοφωνάκι

σίγουρα θα χρειαστείτε ένα ραδιοφωνάκι με μπαταρίες ή ακόμα καλύτερα ένα ραδιοφωνάκι, που να φορτίζεται με χειρομοχλό. Αν διαθέτετε ασυρμάτους, μπορείτε να επικοινωνήσετε με άλλα μέλη της ομάδας. Το αναλογικό τηλέφωνο (οι παλιές συσκευές) είναι χρήσιμες γιατί μπορεί να λειτουργούν ακόμα και χωρίς ρεύμα. Τα κινητά και τα ψηφιακά σταθερά τηλέφωνα, που χρειάζονται ρεύμα, αργά ή γρήγορα θα είναι άχρηστα.

10) δυνατότητα μετακίνησης

Τα παραπάνω αντικείμενα της λίστας είναι σημαντικά, αν μπορείς να μείνεις στο σπίτι σου. Αν όμως χρειαστεί να το εγκαταλείψεις, πρέπει να 'χεις μέσο διαφυγής. Πρέπει λοιπόν να 'χεις ένα όχημα και σακίδιο επιβίωσης, που να σου καλύπτει τις ανάγκες επιβίωσης, δηλαδή καταφύγιο, τροφή, νερό και ασφάλεια. Λίστα με τα κατάλληλα αντικείμενα θα βρείτε στις σελίδες 11-14 και πάλι του ΔΟΕ τσέπης.

11) ασφάλεια και κυρίως μην αυτοπροδίδεστε

Αν τα πράγματα ξεφύγουν και δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τελείως ανοργάνωτοι και όταν πεινάσουν θα απελπιστούν και θα κάνουν τα πάντα για να τραφούν, πρέπει να έχετε μέσα άμυνας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταλάβουν ότι έχετε εφόδια στο σπίτι σας. Μόλις το καταλάβουν, είτε θα σχηματίσουν ουρές απ' έξω σαν σε συσσίτιο, είτε θα προσπαθήσουν να σας τα κλέψουν, ακόμα και σκοτώνοντάς σας.


Ασκληπιός

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2BWVL2f
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου