Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Ολιγοήμερη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην καρδιά του χειμώνα - Πώς θα επιβιώσουμε απ’ το κρύο;


Πώς θα επιβιώσουμε απ' το κρύο;

Σε περίπτωση που η διακοπή ρεύματος γίνει μακροχρόνια, τότε ο μόνος τρόπος να επιβιώσουμε είναι να έχουμε κάποιον τρόπο θέρμανσης που δεν εξαρτάται από ηλεκτρικό ρεύμα. Αργά ή γρήγορα το πετρέλαιο για σόμπα πετρελαίου ή το προπάνιο που έχουμε σε δεξαμενή θα τελειώσει και αναγκαστικά, θα πρέπει να 'χουμε ξυλόσομπα ή τζάκι με τα απαραίτητα καυσόξυλα, εννοείται.

Στο παρακάτω βίντεο θα δούμε, τι μπορούμε να κάνουμε, εφόσον η διακοπή ρεύματος διαρκέσει λίγες μόνο μέρες.



https://youtu.be/kYppjpZ2F2g

πρέπει να διαθέτουμε ένα επαρκές απόθεμα τροφίμων και νερού.
Προσοχή όταν αποθηκεύουμε τρόφιμα που έχουν μέσα τους νερό, όπως οι κονσέρβες, αν η θερμοκρασία στο χώρο αποθήκευσης πέσει κάτω απ' το μηδέν, θα παγώσουν. Αυτό το προλαμβάνουμε αποθηκεύοντάς τα σε ένα μέρος με σχετικά σταθερή θερμοκρασία, όπως ένα υπόγειο, ένα πατάρι, ένα τούνελ μεταξύ κτιρίων, αποθηκευτικό χώρο ανάμεσα στις ρίζες δέντρου ή σε ένα δωμάτιο του σπιτιού το οποίο θα κρατάμε σχετικά θερμό. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για το νερό.

Αντίθετα, αυτό δεν συμβαίνει με λυοφιλοποιημένα ή αποξηραμένα τρόφιμα, τα οποία θέλουν νερό για να ενυδατωθούν πριν καταναλωθούν, αλλά δεν κινδυνεύουν να παγώσουν.

Σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψουμε το σπίτι λόγω του χιονιά, μάς συστήνει ο καναδός φίλος μας, ότι πρέπει να έχουμε:

-σακίδιο επιβίωσης

-φωτισμό επιβίωσης (φακός)

-ραδιόφωνο επιβίωσης

-το όχημα μας με πυρσούς

-φτυάρι

-καλώδια μπαταρίας αυτοκινήτου

-ζεστές μάλλινες κουβέρτες

-zippo θερμάστρες χεριών

-μάσκα προσώπου ή κασκόλ που να καλύπτει κάθε μέρος του δέρματος

-χειμερινό μπουφάν με φυσικές ίνες (είναι πάντα καλύτερες απ' τις συνθετικές)

-ψηλές μπότες με μάλλινη επένδυση τουλάχιστον ένα νούμερο μεγαλύτερες (για να μπορείτε να βάλετε θερμάστρα ποδιών ή διπλές κάλτσες χωρίς να κόψετε την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια σας)

-χειμωνιάτικα γάντια

-αλυσίδες παπουτσιών (για ευκολότερο περπάτημα στα χιόνια με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας) ή χιονοπέδιλα

2. σύστημα θέρμανσης του σπιτιού με προπάνιο, κουζίνα προπανίου για μαγείρεμα, ενώ υπάρχουν και γεννήτριες για παραγωγή ρεύματος από προπάνιο. Θα πρέπει να διαθέτουμε και έναν τουλάχιστον ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα, που να λειτουργεί με μπαταρία για να ανιχνεύσει τυχόν διαρροή και να προλάβουμε την δηλητηρίαση. Κατά προτίμηση, ακόμα και για συσκευές που προτείνονται για εσωτερικούς χώρους, καλύτερα αφήστε ένα παράθυρο ανοιχτό για να αερίζεται ο χώρος. Μην ξεχνάμε, ότι είναι ίδιος ο κίνδυνος που ισχύει για τα μαγκάλια και ουκ ολίγες φορές έχουμε ακούσει για θανάτους από δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα από μαγκάλι, στη χώρα μας.

Αν βασιστούμε στο τζάκι για θέρμανση και μαγείρεμα θα πρέπει να έχουμε συντηρήσει την καμινάδα και να διαθέτουμε απόθεμα ξύλων.

Διαλέξτε μόνο ένα δωμάτιο για να θερμάνετε για περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμου και ενδεχομένως ένα μονωμένο υπόγειο να είναι προτιμότερο, από κάποιο επιφανειακό δωμάτιο και ειδικά βορινό.

Αποφύγετε το μαγκάλι, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος φωτιάς ή δηλητηρίασης από μονοξείδιο.

Ακόμα και σε βραχυχρόνια διακοπή ρεύματος, τα καλοριφέρ με πετρέλαιο πάλι θα είναι άχρηστα, αφού χρειάζεται ρεύμα για τον κυκλοφορητή.

3. για τη συντήρηση της τροφής δεν υπάρχει πρόβλημα. Βγάζετε το φαγητό έξω και είναι σαν να είναι στην κατάψυξη, εφόσον είναι τόσο χαμηλές οι θερμοκρασίες. Προσοχή να μην είναι σε σημείο που να το βλέπει ο ήλιος. Ακόμα κι αν διακοπεί το ρεύμα, αν δεν ανοιγοκλείνετε την πόρτα της κατάψυξης, μπορεί να διατηρηθεί αρκετή ψύξη για 24-36 ώρες. Προσοχή, όμως, αν η θερμοκρασία στο σπίτι πέσει πολύ, ακόμα και τώρα που έχουμε ρεύμα και είναι σε λειτουργία το ψυγείο, η κατάψυξη κάνει αυτόματα απόψυξη…

Σε θερμοκρασίες κάτω απ' το μηδέν, τυχόν στοκ νερού που έχετε θα παγώσει, ακόμα κι αν είναι σε κουβά, εμφιαλωμένα μπουκάλια, μπιτόνια κτλ. Φροντίστε πάντα λοιπόν, στο δωμάτιο που θα θερμάνετε να έχετε τουλάχιστον κάποια ποσότητα νερού σε υγρή μορφή, για να μην χρειαστεί να καταναλώσετε επιπλέον καύσιμα για το λιώσιμο πάγου ή χιονιού απ' έξω.

4. πρόληψη παγώματος των νερών στους σωλήνες της ύδρευσης. Ακόμα και του νερού στο καζανάκι και στη λεκάνη της τουαλέτας θα παγώσει. Αν παγώσει το νερό στους σωλήνες λόγω συστολής- διαστολής, το αποτέλεσμα είναι να σπάσουν οι σωλήνες. Κάποιοι συστήνουν να τοποθετήσουμε αντιψυκτικό στο boiler. Άλλη λύση είναι να αφήσουμε τις βρύσες ελαφρώς να τρέχουν (και πάλι θα παγώσει το νερό, αλλά πιο αργά). Εναλλακτικά κλείνετε το ρολόι του νερού και αφήνετε τις βρύσες να τρέξουν και να αδειάσουν. Σ' αυτήν την περίπτωση δεν θα σπάσουν οι σωλήνες, αλλά προφανώς πρέπει να βασιστείτε αποκλειστικά σε νερό που θα έχετε αποθηκευμένο ή σε χιόνι που θα λιώσετε για την κάλυψη των διαφόρων αναγκών.

5. ασφαλίστε τα πράγματα στο υπόγειο του σπιτιού σας, αν υπάρχει πιθανότητα να πλημμυρίσει, είτε από καταρρακτώδη βροχή, είτε από λιώσιμο πάγων σε περίπτωση που το εγκαταλείψετε, είτε από σπασμένους σωλήνες νερού, με το να τοποθετήσετε τα πράγματά σας σε ψηλότερα σημεία.

6. να διαθέτετε επαρκή ποσότητα θερμοκουβερτών. Μ' αυτές μπορείτε να τυλιχτείτε ή ακόμα καλύτερα να επενδύσετε πόρτες, παράθυρα και τοίχους του δωματίου το οποίο θερμαίνετε.

7. να διαθέτετε κεριά για φωτισμό. Προσοχή υπάρχει πάντα κίνδυνος πυρκαγιάς, ακόμα κι αν κάνει παγωνιά έξω.

8. βελτιώστε κατά το δυνατόν τη μόνωση του σπιτιού τώρα που μπορείτε. Την ώρα της ανάγκης προφανώς και δεν θα 'ρθει κανένα συνεργείο… Εκείνη την ώρα θα μπορείτε μόνο πρόχειρα, να μονώσετε χαραμάδες σε παράθυρα και την πόρτα με ειδικές ταινίες και aero stop. Όπως είπαμε και πριν, μπορείτε ακόμα να επενδύσετε και τους τοίχους με θερμοκουβέρτες αν διαθέτετε αρκετές ή αν έχετε προμηθευτεί ήδη τα ρολά θερμοανακλαστικής μόνωσης που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

9. γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος που να λειτουργεί με αέριο ή τον ήλιο. Εναλλακτικά, αν διαθέτετε ηλιακά πάνελ, αυτά θα λειτουργούν και τον χειμώνα, αρκεί να κρατάτε ζεστή την μπαταρία για να φορτίζει.

10. κρατάτε το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου πάντα κατά τουλάχιστον τα ¾ γεμάτο. Σαν έσχατη λύση θα μπείτε στο αυτοκίνητο και θα βάλετε την θέρμανση για να ζεσταθείτε. Αν τυχόν αποφασίσετε να εγκαταλείψετε το σπίτι, να ξέρετε που θα πάτε και ότι εκεί σας περιμένει βοήθεια. Θα γίνει ακόμα χειρότερη η κατάσταση αν αποκλειστείτε στο δρόμο και σας τελειώσει η βενζίνη, απ' ό,τι αν μένατε στο παγωμένο μεν καλύτερα μονωμένο δε σπίτι, σε σχέση με τις λαμαρίνες και τα λεπτά τζάμια του αυτοκινήτου…

11. μαγείρεμα εκτός σπιτιού στο μπάρμπεκιου. Έτσι αποφεύγετε την δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα και διατηρείτε το πολύτιμο σας υγραέριο, με την προϋπόθεση ότι έχετε καυσόξυλα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!!! Αυτό είναι λύση μόνο σε περίπτωση ολιγοήμερης διακοπής ρεύματος.

Αντίθετα, αν το πράγμα χοντρύνει και η διακοπή γίνει μακροχρόνια ή είμαστε σε σοβαρή κατάσταση επιβίωσης με τους γείτονες να έχουν μετατραπεί σε εχθρούς, αποφεύγετε να παράξετε οποιαδήποτε οσμή φαγητού (π.χ. μπάρμπεκιου, τηγανητά ψάρια κτλ κτλ κτλ) που θα προσελκύσει ανεπιθύμητους κλέφτες ή ακόμα χειρότερα εισβολείς…

Η επιλογή του φυσικού αερίου για θέρμανση και μαγείρεμα, ειδικά στις πόλεις, πιθανότατα δεν θα είναι διαθέσιμη, γιατί για να λειτουργήσει το σύστημα των αγωγών, χρειάζεται συνήθως ρεύμα.

Να ξανατονίσω ότι το άρθρο αφορά συμβουλές, μόνο για ολιγοήμερη διακοπή ρεύματος και όχι για μακροχρόνια σε συνθήκες χάους, αναρχίας και εγκληματικότητας.


Ασκληπιός

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2T7ZZ0A
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου