Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΕΝΑΝ ΛΑΟ.Ιλλουμινάτι προπαγάνδα για 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο και η γέννηση του Αντίχριστου

Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη
Αυτή η εκπληκτική συνέντευξη έγινε το 1985 με έναν πρώην πράκτορα της KGB. Yuri Bezmenov, ο οποίος εκπαιδεύτηκε σε τεχνικές ανατροπής. Εξηγεί τα 4 βασικά βήματα για την κοινωνική μηχανική των γενεών να σκέφτονται και να συμπεριφέρονται όπως τους θέλουν οι στρατιωτικοί. Είναι συγκλονιστικό γιατί το έθνος μας έχει μεταμορφωθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και ακολούθησε τα ίδια ακριβώς βήματα. Ο Bezmenov μιλά για την αποθάρρυνση στην Αμερική και για τους χρήσιμους ηλίθιους. Συζητά επίσης τη δημιουργία και την κατάρτιση ριζοσπαστών στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1960.
Η μαρτυρία του Yuri Bezmenov, Προπαγανδιστής του KGB (Κα Γκε Μπε)
Συνέντευξη από τον G. Edward Griffin
Ο Γιούρι Μπεσμένοφ, γιος ενός υψηλόβαθμου Σοβιετικού αξιωματικού, ήταν μέλος του ελίτ προπαγανδικού βραχίονα της KGB, γνωστού ως Novasti Press Agency. Μία από τις αποστολές του ήταν να συνοδεύει δημοσιογράφους που επισκέπτονταν τη Σοβιετική Ένωση για να βεβαιωθούν ότι δεν ανακάλυψαν την αλήθεια για τη σοβιετική ζωή. Αφού απογοητεύθηκε από το καταπιεστικό σύστημα, δραπέτευσε στη Δύση με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή του. Σε αυτή τη συνέντευξη, που πραγματοποιήθηκε από τον Γκ. Έντουαρντ Γκρίφιν, ο κ. Bezmenov λέει πώς οι Σοβιετικοί χρησιμοποίησαν προπαγάνδα εναντίον των δικών τους πολιτών. πώς εξαπάτησε τους Αμερικανούς δημοσιογράφους να εκδίδουν σοβιετική προπαγάνδα, πώς οι εργάτες των δουλοπρεπών αποκρύπτονται από τους ξένους επισκέπτες και πώς δραπέτευσε στη Δύση και έμοιαζε ως Αμερικανός χίπις. Περιλαμβάνει πολλές φωτογραφίες που έφεραν μαζί του σε μικροφίλμ κατά τη διάρκεια της διαφυγής του.
Μέρος 1: Η ζωή κάτω από τον σοβιετικό συλλεκτισμό
Μέρος 2: Προπαγάνδα και έλεγχος μυαλού
Μέρος 3: Πολιτιστική ανατροπή και απόδραση
Η αρχική έκδοση του 1985 αυτού του προγράμματος είχε τίτλο Σοβιετική ανατροπή του Τύπου του Ελεύθερου Κόσμου. Παρέχει πληροφορίες για την κρατική προπαγάνδα που είναι τόσο σημερινή όσο και η σημερινή εφημερίδα. 90 λεπτά, DVD.

Η ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ
Ο KGB Λειτουργικός / Σοβιετικός απολυταρχέας, Γιούρι Αλεξάντερ Μπεσμένοφ, περιγράφει τη μακροχρόνια σοβιετική χειραγώγηση της αμερικανικής κοινής γνώμης. Μια τηλεοπτική συνέντευξη του 1985 από τον G. Edward Griffin.
(Αυτό είναι ένα μερικό αντίγραφο της συνέντευξης.
Το πλήρες πρόγραμμα διατίθεται από το www.realityzone.com
Griffin (0:00): Η συζήτησή μας είναι με τον Γιούρι Αλεξάντερ Bezmenov. Ο κ. Bezmenov γεννήθηκε το 1939 σε προάστιο της Μόσχας. Ήταν γιος ενός υψηλόβαθμου σοβιετικού αξιωματικού. Εκπαιδεύτηκε στα ελίτ σχολεία της Σοβιετικής Ένωσης και έγινε ειδικός στον Ινδικό πολιτισμό και τις ινδικές γλώσσες. Είχε μια εξαιρετική σταδιοδρομία με τον Novesti, ο οποίος ήταν και πρέπει να πω, ακόμα είναι, o βραχίονας του Τύπου ή το πρακτορείο Τύπου της Σοβιετικής Ένωσης. Αποδεικνύεται ότι αυτό είναι επίσης ένα μέτωπο για την KGB. Έφυγε στη Δύση το 1970, αφού έμεινε απόλυτα αηδιασμένος από το σοβιετικό σύστημα, και το έκανε με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή του. Ασφαλώς είναι ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον κόσμο σχετικά με το θέμα της σοβιετικής προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης και ενεργητικών μέτρων.Griffin (0:00): Η συζήτησή μας είναι με τον Γιούρι Αλεξάντερ Bezmenov. Ο κ. Bezmenov γεννήθηκε το 1939 σε προάστιο της Μόσχας. Ήταν γιος ενός υψηλόβαθμου σοβιετικού αξιωματικού. Εκπαιδεύτηκε στα ελίτ σχολεία της Σοβιετικής Ένωσης και έγινε ειδικός στον Ινδικό πολιτισμό και τις ινδικές γλώσσες.
Ο κ. Bezmenov, οι Σοβιετικοί χρησιμοποιούν τη φράση «Ιδεολογική ανατροπή». Τι εννοούν με αυτό;
Bezmonev (0:54): Η ιδεολογική ανατροπή είναι η διαδικασία που είναι θεμιτή και ανοικτή, μπορείτε να τη δείτε με τα μάτια σας. Το μόνο που μπορεί να κάνουν όλοι οι Αμερικανοί, πρέπει δηλαδή να κάνουν, είναι να αποσυνδέσουν τις «μπανάνες» τους από τα αυτιά τους, να ανοίξουν τα μάτια τους και να δουν. Δεν υπάρχει μυστήριο. Δεν έχει καμία σχέση με την κατασκοπεία. Ξέρω ότι η κατασκοπεία και η συλλογή πληροφοριών μοιάζουν να είναι πιο ρομαντικές, πωλούν περισσότερο στο κοινό μέσω της διαφήμισης, πιθανώς. 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι παραγωγοί σας στο Χόλιγουντ είναι τόσο τρελοί για το θρίλλερ τύπου James Bond. Αλλά στην πραγματικότητα, η κύρια έμφαση της KGB δεν είναι καθόλου στον τομέα της νοημοσύνης. Σύμφωνα με τη γνώμη μου και τη γνώμη πολλών αχρεωστήρων της διαμέτρου μου, μόνο το δεκαπέντε τοις εκατό του χρόνου, τα χρήματα και το ανθρώπινο δυναμικό δαπανώνται για την κατασκοπεία ως τέτοια. Τα άλλα ογδόντα πέντε τοις εκατό είναι μια αργή διαδικασία που ονομάζουμε είτε ιδεολογική ανατροπή είτε ενεργητικά μέτρα, ή ψυχολογικό πόλεμο. Αυτό που ουσιαστικά σημαίνει είναι να αλλάξουμε την αντίληψη της πραγματικότητας κάθε Αμερικανός σε τέτοιο βαθμό που, παρά την αφθονία των πληροφοριών, κανείς δεν μπορεί να καταλήξει σε λογικά συμπεράσματα προς το συμφέρον της υπεράσπισης του εαυτού του, της οικογένειάς του, της κοινότητας και της χώρας του.
ILLUSTRATED PROPAGANDA IN WORLD WAR ONE
Είναι μια μεγάλη διαδικασία πλύσης εγκεφάλου που προχωρεί πολύ αργά και χωρίζεται σε τέσσερα βασικά στάδια. Το πρώτο είναι η αποδυνάμωση. Χρειάζεται από δεκαπέντε έως είκοσι χρόνια να αποθαρρύνει ένα έθνος. Γιατί εδώ και πολλά χρόνια; Επειδή αυτός είναι ο ελάχιστος αριθμός ετών που απαιτείται για να εκπαιδεύσετε στη γενιά μαθητών στη χώρα του εχθρού σας, που εκτίθενται στην ιδεολογία του εχθρού. Με άλλα λόγια, η μαρξιστική, λενινιστική ιδεολογία αντλείται στα «μαλακά» κεφάλια τουλάχιστον τριών γενεών αμερικανών φοιτητών, χωρίς να αμφισβητείται ή να αντισταθμίζεται από τις βασικές αξίες του αμερικανισμού, του αμερικανικού πατριωτισμού.

Ιλλουμινάτι προπαγάνδα για 3.Παγκόσμιο Πόλεμο Και η γέννηση του Αντίχριστου
Illuminati WW3 Propaganda – Birth of AntiChrist (R$E)
Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του τμήματος ήταν η συγκέντρωση τεράστιου ποσού, όγκου πληροφοριών για άτομα που συνέβαλαν στη δημιουργία κοινής γνώμης. Εκδότες, συντάκτες, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, εκπαιδευτικοί, καθηγητές πολιτικών επιστημών, μέλη του Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι επιχειρηματικών κύκλων. 
Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους χωρίστηκαν περίπου σε δύο ομάδες. Εκείνοι που ενημερώθηκαν για τη Σοβιετική εξωτερική πολιτική, θα προωθούνταν στις θέσεις της εξουσίας μέσω των μέσων ενημέρωσης και της χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Όσοι αρνούνται τη σοβιετική επιρροή στη χώρα τους θα δολοφονηθούν με χαρακτήρα ή θα εκτελεσθούν φυσικά αντεπαναστάσεις.

Το ίδιο ήταν και σε μια μικρή πόλη που ονομάζεται HEWA στο νότιο Βιετνάμ. Αρκετές χιλιάδες Βιετναμέζοι εκτελέστηκαν σε μία νύχτα όταν η πόλη συνελήφθη από το Vietcong μόνο για δύο ημέρες. Και η αμερικανική CIA δεν θα μπορούσε ποτέ να καταλάβει πώς θα μπορούσαν ενδεχομένως οι κομμουνιστές να γνωρίζουν κάθε άτομο, πού ζει, πού θα τον πάρει και θα συνελήφθη σε μια νύχτα, βασικά σε περίπου τέσσερις ώρες πριν από την αυγή, μεταφεροντας τον σε ένα φορτηγό, απομακρύνοντας τον από τα όρια της πόλης και πυροβολώντας τον.
Η απάντηση είναι πολύ απλή, πολύ πριν οι Κομμουνιστές καταλάβουν την πόλη υπήρχε εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριοδόχων, ντόπιοι Βιετναμέζοι πολίτες που γνώριζαν απολύτως τα πάντα για τους ανθρώπους που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κοινή γνώμη, συμπεριλαμβανομένων των κουρέων και των οδηγών ταξί.
Όλοι όσοι ήταν συμπαθητικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτελέστηκαν. Το ίδιο πράγμα ήταν το δείπνο υπό την καθοδήγηση της Σοβιετικής Πρεσβείας στο Ανόι, και το ίδιο πράγμα έκαναν και στο Νέο Δελχί. Με φρίκη ανακάλυψαν ότι στα αρχεία όπου οι άνθρωποι ήταν καταδικασμένοι σε εκτέλεση, υπήρχαν ονόματα φιλοσοβιετικών δημοσιογράφων με τους οποίους είχαν φιλίες διάφοροι Αμερικανοί.
Griffin (5:02): Προσωπικά;
Bezmonev (5:03): Ναι! Ήταν ιδεαλιστές φιλόδοξοι αριστεροί που πραγματοποίησαν αρκετές επισκέψεις στην ΕΣΣΔ και παρόλα αυτά η KGB αποφάσισε ότι οι αντεπαναστάσεις ή οι δραστικές αλλαγές στην πολιτική δομή της Ινδίας θα έπρεπε να αποχωρήσουν.
Griffin (5:17): Γιατί είναι αυτό;
Bezmonev (5:18): Γιατί ξέρουν πάρα πολύ. Απλά επειδή, βλέπετε, οι χρήσιμοι ηλίθιοι, οι αριστεριστές που πιστεύουν ιδεαλιστικά στην ομορφιά του σοβιετικού σοσιαλιστικού ή κομμουνιστικού ή οποιουδήποτε συστήματος, όταν απογοητεύονται, γίνονται οι χειρότεροι εχθροί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εκπαιδευτές του KGB έκαναν συγκεκριμένα μια ιδέα, μην ασχοληθείτε ποτέ με τους αριστερούς. Ξεχάστε αυτές τις πολιτικές πόρνες. Στόχος υψηλότερος. Αυτή ήταν η εντολή μου – προσπαθήστε να μπείτε σε μεγάλα κυκλοφοριακά εδραιωμένα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης. Προσεγγίστε δημιουργούς ταινιών, διανοούμενους, αποκαλούμενους ακαδημαϊκούς κύκλους, κυνικούς εγωκεντρικούς ανθρώπους που μπορούν να κοιτάξουν τα μάτια σας με αγγελική έκφραση και να σας πουν ένα ψέμα. Αυτοί είναι οι πιο ικανότεροι να προσελκύσουν ανθρώπους, άνθρωποι που δεν έχουν ηθικές αρχές, οι οποίοι είτε είναι πολύ άπληστοι είτε υποφέρουν από αυτό-σημασία. Νιώθουν ότι έχουν μεγάλη σημασία. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που η KGB ήθελε πολύ να στρατολογήσει.
Griffin (6:21): Για την εξάλειψη των άλλων. Για την εκτέλεση των άλλων. Δεν εξυπηρετούν κάποιο σκοπό, δεν θα ήταν αυτοί που θα βασιζόμασταν ..
Bezmonev (6:27): Όχι. Σκοπός τους είναι μόνο στο στάδιο της αποσταθεροποίησης ενός έθνους. Για παράδειγμα, οι αριστεροί σας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όλοι αυτοί οι καθηγητές και όλοι αυτοί οι όμορφοι υπερασπιστές των πολιτικών δικαιωμάτων, βοηθούν στη διαδικασία της ανατροπής, μόνο για να αποσταθεροποιήσουν ένα έθνος. Όταν ολοκληρωθεί η δουλειά τους, δεν χρειάζονται πια. Ξέρουν πάρα πολύ. Μερικοί από αυτούς, όταν απογοητεύονται, όταν βλέπουν ότι ο μαρξιστής λενινιστής έχει έρθει στην εξουσία προφανώς προσβάλλονται. Πιστεύουν ότι θα έρθουν στην εξουσία. Αυτό φυσικά δεν θα συμβεί ποτέ. Θα παρατάσσονται στον τοίχο και θα πυροβολούν. Αλλά μπορούν να μετατραπούν στους πιο πικρούς εχθρούς των μαρξιστών λενινιστών όταν έρθουν στην εξουσία, και αυτό συνέβη στη Νικαράγουα, θυμάστε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους πρώην λενινιστές μαρξιστές είτε είχαν τεθεί στη φυλακή είτε ένας από αυτούς χωρίστηκε και τώρα εργάζεται εναντίον του Σαντινίστας.
Αυτό συνέβη στη Γρενάδα όταν ο Μωρίκειφ Μπισάρ, ήταν ήδη μαρξιστής, εκτελέστηκε από έναν νέο μαρξιστή που ήταν πιο μαρξιστικός από αυτόν τον μαρξιστή. Το ίδιο συνέβη και στο Afganastan, όταν στην αρχή ήταν ο Tariki, σκοτώθηκε από τον Amin και ο Amin σκοτώθηκε από τον Karmal με τη βοήθεια της KGB. Το ίδιο συνέβη και στο Μπαγκλαντές όταν ο Mujibur Rahman, πολύ προ-σοβιετικός αριστερός δολοφονήθηκε από τους δικούς του μαρξιστές λενινιστές στρατιωτικούς συντρόφους. Είναι το ίδιο μοτίβο παντού. Τη στιγμή που εξυπηρετούν το σκοπό τους, όλοι οι χρήσιμοι ηλίθιοι εκτελέστηκαν εξ ολοκλήρου, όλοι οι ιδεαλιστές μαρξιστές ή εξόριστοι ή φυλακισμένοι όπως στην Κούβα, όπου πολλές μορφές μαρξιστών βρίσκονται στην Κούβα, εννοώ στη φυλακή.
Έτσι, βασικά, η Αμερική έχει κολλήσει με την αποηθικοποίηση εκτός και αν, ακόμα κι αν αρχίσετε τώρα εδώ εδώ αυτό το λεπτό, αρχίσετε να εκπαιδεύετε τεράστια γενιά Αμερικανών, θα σας πάρει ακόμα δεκαπέντε έως είκοσι χρόνια για να γυρίσετε την παλίρροια της ιδεολογικής αντίληψης της πραγματικότητας την κανονικότητα και τον πατριωτισμό.
Το αποτέλεσμα? Το αποτέλεσμα που μπορείτε να δείτε. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ανακατασκευάστηκαν στη δεκαετία του εξήντα, αποχωρούν ή μισοψημένοι διανοούμενοι καταλαμβάνουν τώρα τις θέσεις εξουσίας στην κυβέρνηση, τη δημόσια διοίκηση, τις επιχειρήσεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το εκπαιδευτικό σύστημα. Είστε κολλημένοι μαζί τους. Δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτά. Είναι μολυσμένα, προγραμματίζονται να σκέφτονται και να αντιδρούν σε ορισμένα ερεθίσματα με ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Δεν μπορείτε να αλλάξετε το μυαλό τους, ακόμη και αν τους εκθέσετε σε αυθεντικές πληροφορίες, ακόμη και αν αποδείξετε ότι το λευκό είναι λευκό και το μαύρο είναι μαύρο δεν μπορείτε ακόμα να αλλάξετε τη βασική αντίληψη και την παράλογη συμπεριφορά. Με άλλα λόγια, αυτοί οι άνθρωποι, η διαδικασία αποδυνάμωσης είναι πλήρης και μη αναστρέψιμη. Για να απαλλαγείτε από την κοινωνία αυτών των ανθρώπων, χρειάζεστε άλλα είκοσι ή δεκαπέντε χρόνια για να εκπαιδεύσετε μια νέα γενιά πατριωτισμένων και ευσυνείδητων ανθρώπων που θα ενεργούσαν υπέρ και προς το συμφέρον της κοινωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Griffin (9:37): Και όμως αυτοί οι άνθρωποι έχουν προγραμματιστεί, και όπως λέτε, στη θέση τους, οι οποίοι είναι ευνοϊκοί για το άνοιγμα της σοβιετικής αντίληψης. Αυτοί είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που θα επισημανθούν για εξόντωση στη χώρα αυτή;
Bezmonev (9:48): Οι περισσότεροι από αυτούς, ναι. Απλά επειδή το ψυχολογικό σοκ όταν θα δουν στο μέλλον αυτό που σημαίνει στην πράξη η όμορφη κοινωνία της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, προφανώς θα εξεγερθούν. Θα είναι πολύ δυσαρεστημένοι απογοητευμένοι άνθρωποι. Και το μαρξιστικό λενινιστικό καθεστώς δεν ανέχεται αυτούς τους ανθρώπους. Προφανώς, θα ενταχθούν σε όμοιους διαφωνούντες, αντιφρονούντες. Σε αντίθεση με τις σημερινές Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα υπάρχει χώρος για διαφωνία στη μελλοντική μαρξιστική λενινιστική Αμερική. Εδώ μπορείτε να γίνετε δημοφιλείς όπως ο Daniel Ellsberg και ο (fils riche), όπως η Jane Fonda, επειδή είστε αντιφρονούντες για να επικρίνετε το Πεντάγωνο σας. Στο μέλλον αυτοί οι άνθρωποι θα είναι απλά «pffft». Θρυμματισμένοι σαν κατσαρίδες. Κανείς δεν πρόκειται να τους πληρώσει τίποτα για τις όμορφες ευγενείς ιδέες τους για την ισότητα. Αυτό δεν καταλαβαίνουν και θα είναι το μεγαλύτερο σοκ για αυτούς φυσικά.
(10:51) Η διαδικασία αποδυνάμωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ήδη ολοκληρωθεί. Για τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια, στην πραγματικότητα είναι υπερβολικά εκπληρωμένη, επειδή η αποθάρρυνση φθάνει τώρα σε περιοχές όπου προηγουμένως ούτε καν ο σύντροφος Andropov και όλοι οι ειδικοί του θα ονειρευτούν μάλιστα μια τέτοια τεράστια επιτυχία. Τα περισσότερα από αυτά γίνονται από Αμερικανούς για Αμερικανούς χάρη στην έλλειψη ηθικών προτύπων. Όπως ανέφερα, η έκθεση σε πραγματικές πληροφορίες δεν έχει πια σημασία. Ένα άτομο που απογοητεύθηκε δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τις πραγματικές πληροφορίες. Τα γεγονότα δεν του λένε τίποτα. Ακόμη και αν τον λούσεις με πληροφορίες, με αυθεντική απόδειξη, με έγγραφα, με εικόνες. Ακόμη και αν τον τραβήξω με τη βία στη Σοβιετική Ένωση και θα του δείξω στρατόπεδο συγκέντρωσης, θα αρνηθεί να το πιστέψει μέχρι να πάρει μια κλωτσιά στην παχουλή κοιλία του. Όταν η στρατιωτική μπότα καταρρεύσει, τότε θα καταλάβει, αλλά όχι πριν από αυτό. Αυτό είναι το τραγικό της κατάστασης της αποθάρρυνσης.
Το επόμενο στάδιο είναι η αποσταθεροποίηση. Αυτή τη φορά, ο υποβιβαστής δεν ενδιαφέρεται για τις ιδέες σας και για τα πρότυπα της κατανάλωσής σας, είτε τρώτε πρόχειρο φαγητό είτε παίρνετε λίπος και φρεσκάδα, δεν έχει σημασία πια. Αυτή τη φορά, και χρειάζονται μόνο δύο με πέντε χρόνια για να αποσταθεροποιήσουν ένα έθνος, αυτό που έχει σημασία είναι τα βασικά. Οικονομία, Εξωτερικές Σχέσεις, Συστήματα Άμυνας. Και μπορείτε να το δείτε ξεκάθαρα ότι σε ορισμένες περιοχές, σε τόσο ευαίσθητους τομείς όπως η άμυνα και η οικονομία, η επιρροή των μαρξιστικών λενινιστικών ιδεών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απολύτως φανταστική. Δεν θα μπορούσα ποτέ να το πιστέψω πριν από δεκατέσσερα χρόνια όταν προσγειώθηκα σε αυτό το μέρος του κόσμου ότι η διαδικασία θα πάει τόσο γρήγορα.
Το επόμενο στάδιο φυσικά είναι η Κρίση. Μπορεί να χρειαστούν μόνο έξι εβδομάδες για να φέρει μια χώρα στα όρια της κρίσης. Τώρα μπορείτε να το δείτε στην Κεντρική Αμερική. Και μετά από μια κρίση με μια βίαιη αλλαγή της δομής της εξουσίας και της οικονομίας που έχετε ονομάσει την εποχή της Κανονικοποίησης. Μπορεί να διαρκέσει επ 'αόριστον. Η κανονικοποίηση είναι μια κυνική έκφραση δανεισμένη από τη σοβιετική προπαγάνδα. Όταν οι σοβιετικές δεξαμενές μεταφέρθηκαν στην Checkoslovakia το 1968, ο σύντροφος Brejnev είπε: Τώρα η κατάσταση στην αδελφική Checkoslovakia κανονικοποιείται. Αυτό θα συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες αν επιτρέψετε σε όλους τους απατεώνες να φέρουν τη χώρα σε κρίση, να υποσχεθούν οι άνθρωποι σε όλα τα «καλά» και τον παράδεισο στη γη, να αποσταθεροποιήσουν την οικονομία σας, να εξαλείψουν την αρχή του ανταγωνισμού της ελεύθερης αγοράς και θέστε την κυβέρνηση του μεγάλου αδελφού στην Ουάσιγκτον με καλοδιατηρημένους δικτάτορες όπως ο Walter Mondale που θα υποσχεθούν πολλά πράγματα που δεν έχουν σημασία αν οι υποσχέσεις πληρούνται ή όχι. Θα πάει στη Μόσχα για να φιλήσει τα πυθμένα της νέας γενιάς σοβιετικών δολοφόνων, δεν πειράζει. Θα δημιουργήσει ψευδείς ψευδαισθήσεις ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Η κατάσταση δεν είναι υπό έλεγχο. Η κατάσταση είναι αποτρόπαια εκτός ελέγχου.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί πολιτικοί, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το εκπαιδευτικό σύστημα εκπαιδεύουν μια άλλη γενιά ανθρώπων που πιστεύουν ότι ζουν σε χρόνο ειρήνης. Κάτι το οποίο είναι ψέμματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου. Αδήλωτος πλήρης πόλεμος κατά των βασικών αρχών και των θεμελίων αυτού του συστήματος. Και ο ιδρυτής αυτού του πολέμου δεν είναι ο σύντροφος Andropov, βέβαια, είναι το σύστημα, όσο γελοίο μπορεί να ακούγεται, το παγκόσμιο κομμουνιστικό σύστημα ή η παγκόσμια κομμουνιστική συνωμοσία, είτε φοβίζει μερικούς ανθρώπους είτε όχι, δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Εάν δεν φοβάσαι από τώρα, τίποτα δεν μπορεί να σας τρομάξει. Αλλά δεν χρειάζεται να είσαι παρανοϊκός σε αυτό. Τι πραγματικά συμβαίνει τώρα που σε αντίθεση με εμένα έχετε κυριολεκτικά αρκετά χρόνια για να ζήσετε εάν δεν ξυπνήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η χρονοβόρα βόλτα ταιριάζει. Κάθε δευτερόλεπτο, η καταστροφή έρχεται όλο και πιο κοντά. Σε αντίθεση με τον εαυτό μου, δεν θα έχετε πουθενά να λιποτακτήσετε εάν δεν θέλετε να ζήσετε στην Ανταρκτική με πιγκουίνους. Αυτό είναι. Αυτή είναι η τελευταία χώρα της ελευθερίας και της δυνατότητας.
Griffin (15:23): Εντάξει, λοιπόν, τι κάνουμε; Ποια είναι η σύστασή σας προς τον αμερικανικό λαό;
Bezmonev (15:27): Λοιπόν, το άμεσο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου είναι βεβαίως, πρέπει να υπάρξει μια πολύ ισχυρή εθνική προσπάθεια να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους με το πνεύμα του πραγματικού πατριωτισμού, ένα. Ο δεύτερος, για να εξηγήσει τον πραγματικό κίνδυνο του σοσιαλιστικού κομμουνιστικού οτιδήποτε, του κράτους πρόνοιας, της κυβέρνησης του μεγάλου αδελφού. Εάν οι άνθρωποι αδυνατούν να κατανοήσουν τον επικείμενο κίνδυνο της ανάπτυξης αυτής, τίποτα δεν μπορεί να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να αποχαιρετήσετε τις ελευθερίες σας, συμπεριλαμβανομένων των ελευθεριών προς τους ομοφυλόφιλους, στους φυλακισμένους, όλη αυτή η ελευθερία θα εξαφανιστεί. Θα εξατμιστεί σε πέντε δευτερόλεπτα, συμπεριλαμβανομένων των πολύτιμων ζωών σας. Το δεύτερο πράγμα, τη στιγμή, τουλάχιστον ένα μέρος του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πεπεισμένο ότι ο κίνδυνος είναι πραγματικός. Πρέπει να αναγκάσουν την κυβέρνησή τους, και δεν μιλώ για την αποστολή επιστολών, την υπογραφή αναφορών και για όλη αυτή την όμορφη ευγενή δραστηριότητα. Μιλώ για να πιέσουμε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να σταματήσουν να βοηθούν τον κομμουνισμό.
Contrôle à distance de l'être humain par la psycho-technologie informatisée
Techniques de programmation mentale (Mk Ultra) pour fabriquer les «esclaves»
Η χειραγώγηση στην σύγχρονη εποχή γίνεται με πολύ περισσότερα μέσα και διεισδύει στον εγκέφαλο για να ελέγξει τις σκέψεις και τις προθέσεις των ανθρώπων. Ένα από τα μεγαλύτερα μέσα χειραγώγησης που αναμένεται να εφαρμοστεί σε μαζικό επίπεδο είναι και το περίφημο τσιπάκι το οποίο έχει ήδη προαναγγελθεί με την κάρτα η οποία θα είναι απαραίτητη σε κάθε ανθρώπινη μονάδα.
Most People Don't Even Realize What's Coming
Προπαγάνδα για την Προπαγάνδα

"Ο σκοπός της προπαγάνδας είναι να κάνει ορισμένους ανθρώπους να ξεχάσουν ότι κάποιοι άλλοι άνθρωποι, είναι άνθρωποι". Α. Χάξλεϋ

Η Προπαγάνδα (2012, Βόρεια Κορέα) είναι ένα ντοκιμαντέρ που με τον τίτλο του εξηγεί εκ των προτέρων αυτό που θα ακολουθήσει: μια προπαγάνδα των Βορειοκορεατών ενάντια στην Αμερική.

Η ιστορία πίσω από το ντοκιμαντέρ

Η ταινία πρωτοεμφανίστηκε στο Youtube με υπογράφουσα κάποια Sabina και την εξής περιγραφή: "Σε ένα ταξίδι μου στη Σεούλ με πλησίασαν κάποιοι που ισχυρίστηκαν ότι ήταν αποστάτες από τη Β. Κορέα και μου εμπιστεύτηκαν ένα DVD, το οποίο μου ζήτησαν και να μεταφράσω. Επίσης μου ζήτησαν να το αναρτήσω στο ίντερνετ ούτως ώστε να μπορέσει να φτάσει σε μεγαλύτερο ακροατήριο.
Τέλος συμφωνήσαμε ότι όλα θα γίνουν ανώνυμα για να προστατευτούν οι δικές τους αλλά και η δική μου ταυτότητα.

Αφού άρχισα να μεταφράζω το βίντεο κατάλαβα ότι δεν ήταν προορισμένο για εσωτερική κατανάλωση στην Β. Κορέα. Επιπλέον ότι αυτοί που με προσέγγισαν πιθανότατα δεν ήταν αποστάτες αλλά εργάζονταν για την κυβέρνηση της Β. Κορέας και ο λόγος που απευθύνθηκαν σε εμένα ήταν η φήμη που είχα ως μεταφράστρια. Παρ' όλα αυτά εξαιτίας του εκπληκτικού περιεχομένου του βίντεο συνέχισα τη μετάφραση. Δεν πιστεύω ότι «συνεργάζομαι» στην προφανή επιδίωξή τους να διαδώσουν την ιδεολογία τους, επειδή τα θέματα που θίγει είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και θεωρώ ότι πρέπει να μοιραστούν και να συζητηθούν και από άλλους ανθρώπους".

Το ντοκιμαντέρ που παρουσιάζεται από έναν ανώνυμο Βορειοκορεάτη Καθηγητή ψυχολογίας, είναι καθαρά μια αντι-Δυτική προπαγάνδα που επιτίθεται στην ηθική εξασθένιση, την πολιτική χειραγώγηση και τον υπερ-καταναλωτισμό που χαρακτηρίζουν τον Δυτικό κόσμο. Με κεφάλαια, όπως "Ξαναγράφοντας την Ιστορία", "Διαφημίζοντας" και η "Λατρεία των Διάσημων" ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά από τις πιο ντροπιαστικές δυτικές υπερβολές: την παγκοσμιοποίηση και τον "ψυχολογικό πόλεμο" στα χέρια των πολυεθνικών, καταναλωτές με εμμονές στην αγορά "αγαθών" και την αποτυχία της δημοκρατίας. Μετά έρχεται η κουλούρα της "υφαρπαγής" του 1% του πληθυσμού σε βάρος του υπόλοιπου 99%, η ηθική κατάπτωση της Πάρις Χίλτον, ανήθικες εκπομπές στην τηλεόραση, βίαιες ταινίες και παιχνίδια. Προς το τέλος του ντοκιμαντέρ ο ρόλος της Β. Κορέας γίνεται ξεκάθαρος: η χώρα προσφέρεται ως αρχηγείο κατά της καταναλωτικής σκλαβιάς και της απληστίας παγκοσμίως.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το "ντοκιμαντέρ"

Η Προπαγάνδα (2012, Ν. Ζηλανδία) είναι μια προσπάθεια 9 χρόνων από τον σκηνοθέτη Slavko Martinov και την ομάδα του. Χωρίς χρηματοδότηση, με κατηγορίες συνεργασίας με τους Βορειοκορεάτες, έρευνες υπηρεσιών της ΝΑS (η CIA της Ν. Κορέας), συνεντεύξεις από αντι-τρομοκρατικές μονάδες και αντίποινα από την καθολική εκκλησία. Ο σκηνοθέτης θέλησε να κάνει μια σπουδή στην προπαγάνδα και μαζί ένα κοινωνιολογικό πείραμα. Η σπουδή στην προπαγάνδα θεώρησε ότι θα ήταν μια άγονη παράθεση όρων και στοιχείων που θα απέτρεπαν και θα κούραζαν τον θεατή με την παράθεσή τους. Έτσι επέλεξε την αποδόμηση της προπαγάνδας φτιάχνοντας μια προπαγάνδα! Προπαγάνδα εις το τετράγωνο δηλαδή. Και ποια χώρα θα επέλεγε αν όχι αυτή για την οποία έχουμε τα λιγότερα στοιχεία και η οποία δέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό προπαγάνδας παγκοσμίως χωρίς να έχει την ευκαιρία ποτέ να απαντήσει;
Έτσι κάπως σκέφτηκε ότι η ταινία του μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην προπαγάνδα εναντίον της Β. Κορέας αλλά και της προπαγάνδας γενικώς. Δημιούργησε μια προπαγάνδα με τα μάτια ενός εξωτερικού παρατηρητή για την ίδια την κουλτούρα την οποία αυτός ο ίδιος βίωνε από μέσα. Και ήταν τόσο καλή που πείθει πολύ εύκολα ότι προέρχεται από τη Β. Κορέα. Είναι τόσο καλοφτιαγμένη προπαγάνδα που σε αναγκάζει (σαν δυτικό) να δεις μέσα από τα μάτια κάποιου τρίτου (υποκειμενικού παρατηρητή) και να αναρωτηθείς για τις πεποιθήσεις σου πάνω στη δομή της κοινωνίας μας από πάνω προς τα κάτω (και όχι από κάτω προς τα πάνω στο οποίο είμαστε προγραμματισμένοι να κάνουμε).
http://terrapapers.com/wp-content/uploads/2015/12/terrapapers.com-PROPAGANDA-786x524.jpg
Δεν χρειάζεται να είσαι διανοούμενος για να παρακολουθήσεις την ταινία. Ό,τι και αν υποστηρίζει (αληθινό ή όχι) η αξία της έγκειται στο γεγονός ότι θα σε κάνει να αναρωτηθείς και να συζητήσεις. Για όλα αυτά τα παραπάνω είναι ένας αξιοθαύμαστος παρατηρητής και δημιουργός. Παράλληλα όμως, το σχέδιο του μαζί με την όλη παρουσίαση τον οδήγησαν (ίσως και εν αγνοία του) να διεξάγει ένα μεγάλου μεγέθους κοινωνιολογικό πείραμα με άγνωστες συνέπειες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η πανέξυπνη και πρωτότυπη ιδέα του να το πλασάρει σαν αληθινή προπαγάνδα γίνεται πιστευτή ακόμα και σήμερα που είναι γνωστό ότι δεν είναι!

Ο σχολιασμός στα βίντεο που ακόμα υπάρχουν στο ίντερνετ αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Έγινε προηγουμένως νύξη στις οχλήσεις που δέχτηκαν κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της ταινίας. Οι οχλήσεις όμως που ακόμα και σήμερα δέχονται αυτός και τα μέλη του συνεργείου του είναι απίστευτες: κατηγορίες κατασκοπίας, απειλές, απαγόρευση συμμετοχής στη κοινωνία της καθολικής εκκλησίας, η κορεάτικη κοινωνία της Ν. Ζηλανδίας έχει θέσει μέλη του συνεργείου του εκτός, φίλοι δε τους μιλάνε ενώ ακόμα και τα παιδιά του «καθηγητή» δεν γίνονται δεκτά σε Κορεάτικα σχολεία. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ενώ δεν μετανιώνει για τίποτα, λέει ότι πιθανότατα απέτυχε στο να σταματήσει το «κυνήγι των μαγισσών» που πάντα υπάρχει, ενώ θεωρεί και πιθανό το γεγονός ότι χειροτέρεψε τα πράγματα προσπαθώντας να ταρακουνήσει τις πεποιθήσεις των ανθρώπων οι οποίες διαμορφώθηκαν μέσω της προπαγάνδας.
Η ιστορία της ταινίας στα φεστιβάλ

Η ταινία μετά την ελεύθερη διανομή της μέσω ίντερνετ πήρε την πρώτη ευκαιρία της για ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην IDFA (Άμστερνταμ, Νοέμβριος 2012). Οι Ολλανδοί διοργανωτές επικοινώνησαν με την "μυστηριώδη" Σαμπίνα για μια προβολή της. Αυτή δέχτηκε και το όλο εγχείρημα αποκαλύφτηκε λίγες μέρες πριν την πρώτη προβολή της στις αίθουσες των κινηματογράφων. Έκτοτε παρουσιάστηκε πρώτα στην Ιταλία και μετά στην Αμερική αποσπώντας πολλά βραβεία. Σήμερα συνεχίζεται ακόμα να επιλέγεται σε πολλά φεστιβάλ στον κόσμο ενώ έχει γίνει και ειδική έκδοση, από και για την Β. Κορέα, στην οποία έχουν αφαιρεθεί όλες οι αναφορές ότι η ταινία είναι Βορειοκορεάτικης παραγωγής.

Η αξία της ταινίας

Σε ένα κόσμο που πιστεύει ότι μόνο οι άνθρωποι που ζούνε στη Β. Κορέα έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου; Ανυπολόγιστη. Σε ένα κόσμο όπου κυριαρχεί το ψέμα και η υποκρισία; Ανεκτίμητη Το μήνυμα του ίδιου του σκηνοθέτη; Συνταρακτικό και συνάμα απλό: Το αντίδοτο στην προπαγάνδα είναι "να αμφισβητείς τα πάντα. Ό,τι διαβάζεις, βλέπεις ή ακούς. Είναι ένα απλό πράγμα και όλοι έχουν την ικανότητα να το κάνουν". @Τρύφων Λιώτας
PROPAGANDA FULL ENGLISH VERSION 2012
γιατί άραγε
"Ο σκοπός της προπαγάνδας είναι να κάνει ορισμένους ανθρώπους να ξεχάσουν ότι κάποιοι άλλοι άνθρωποι, είναι άνθρωποι". Α. Χάξλεϋ

Η Προπαγάνδα (2012, Βόρεια Κορέα) είναι ένα ντοκιμαντέρ που με τον τίτλο του εξηγεί εκ των προτέρων αυτό που θα ακολουθήσει: μια προπαγάνδα των Βορειοκορεατών ενάντια στην Αμερική.

Η ιστορία πίσω από το ντοκιμαντέρ

Η ταινία πρωτοεμφανίστηκε στο Youtube με υπογράφουσα κάποια Sabina και την εξής περιγραφή: "Σε ένα ταξίδι μου στη Σεούλ με πλησίασαν κάποιοι που ισχυρίστηκαν ότι ήταν αποστάτες από τη Β. Κορέα και μου εμπιστεύτηκαν ένα DVD, το οποίο μου ζήτησαν και να μεταφράσω. Επίσης μου ζήτησαν να το αναρτήσω στο ίντερνετ ούτως ώστε να μπορέσει να φτάσει σε μεγαλύτερο ακροατήριο. Τέλος συμφωνήσαμε ότι όλα θα γίνουν ανώνυμα για να προστατευτούν οι δικές τους αλλά και η δική μου ταυτότητα.

Αφού άρχισα να μεταφράζω το βίντεο κατάλαβα ότι δεν ήταν προορισμένο για εσωτερική κατανάλωση στην Β. Κορέα. Επιπλέον ότι αυτοί που με προσέγγισαν πιθανότατα δεν ήταν αποστάτες αλλά εργάζονταν για την κυβέρνηση της Β. Κορέας και ο λόγος που απευθύνθηκαν σε εμένα ήταν η φήμη που είχα ως μεταφράστρια. Παρ' όλα αυτά εξαιτίας του εκπληκτικού περιεχομένου του βίντεο συνέχισα τη μετάφραση. Δεν πιστεύω ότι «συνεργάζομαι» στην προφανή επιδίωξή τους να διαδώσουν την ιδεολογία τους, επειδή τα θέματα που θίγει είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και θεωρώ ότι πρέπει να μοιραστούν και να συζητηθούν και από άλλους ανθρώπους".
Living in Hell | ODD Reality Channel Trailer ▶️
Το ντοκιμαντέρ που παρουσιάζεται από έναν ανώνυμο Βορειοκορεάτη Καθηγητή ψυχολογίας, είναι καθαρά μια αντι-Δυτική προπαγάνδα που επιτίθεται στην ηθική εξασθένιση, την πολιτική χειραγώγηση και τον υπερ-καταναλωτισμό που χαρακτηρίζουν τον Δυτικό κόσμο. Με κεφάλαια, όπως "Ξαναγράφοντας την Ιστορία", "Διαφημίζοντας" και η "Λατρεία των Διάσημων" ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά από τις πιο ντροπιαστικές δυτικές υπερβολές: την παγκοσμιοποίηση και τον "ψυχολογικό πόλεμο" στα χέρια των πολυεθνικών, καταναλωτές με εμμονές στην αγορά "αγαθών" και την αποτυχία της δημοκρατίας. Μετά έρχεται η κουλούρα της "υφαρπαγής" του 1% του πληθυσμού σε βάρος του υπόλοιπου 99%, η ηθική κατάπτωση της Πάρις Χίλτον, ανήθικες εκπομπές στην τηλεόραση, βίαιες ταινίες και παιχνίδια. Προς το τέλος του ντοκιμαντέρ ο ρόλος της Β. Κορέας γίνεται ξεκάθαρος: η χώρα προσφέρεται ως αρχηγείο κατά της καταναλωτικής σκλαβιάς και της απληστίας παγκοσμίως.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το "ντοκιμαντέρ"

Η Προπαγάνδα (2012, Ν. Ζηλανδία) είναι μια προσπάθεια 9 χρόνων από τον σκηνοθέτη Slavko Martinov και την ομάδα του. Χωρίς χρηματοδότηση, με κατηγορίες συνεργασίας με τους Βορειοκορεάτες, έρευνες υπηρεσιών της ΝΑS (η CIA της Ν. Κορέας), συνεντεύξεις από αντι-τρομοκρατικές μονάδες και αντίποινα από την καθολική εκκλησία. Ο σκηνοθέτης θέλησε να κάνει μια σπουδή στην προπαγάνδα και μαζί ένα κοινωνιολογικό πείραμα. Η σπουδή στην προπαγάνδα θεώρησε ότι θα ήταν μια άγονη παράθεση όρων και στοιχείων που θα απέτρεπαν και θα κούραζαν τον θεατή με την παράθεσή τους. Έτσι επέλεξε την αποδόμηση της προπαγάνδας φτιάχνοντας μια προπαγάνδα! Προπαγάνδα εις το τετράγωνο δηλαδή. Και ποια χώρα θα επέλεγε αν όχι αυτή για την οποία έχουμε τα λιγότερα στοιχεία και η οποία δέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό προπαγάνδας παγκοσμίως χωρίς να έχει την ευκαιρία ποτέ να απαντήσει;

Έτσι κάπως σκέφτηκε ότι η ταινία του μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην προπαγάνδα εναντίον της Β. Κορέας αλλά και της προπαγάνδας γενικώς. Δημιούργησε μια προπαγάνδα με τα μάτια ενός εξωτερικού παρατηρητή για την ίδια την κουλτούρα την οποία αυτός ο ίδιος βίωνε από μέσα. Και ήταν τόσο καλή που πείθει πολύ εύκολα ότι προέρχεται από τη Β. Κορέα. Είναι τόσο καλοφτιαγμένη προπαγάνδα που σε αναγκάζει (σαν δυτικό) να δεις μέσα από τα μάτια κάποιου τρίτου (υποκειμενικού παρατηρητή) και να αναρωτηθείς για τις πεποιθήσεις σου πάνω στη δομή της κοινωνίας μας από πάνω προς τα κάτω (και όχι από κάτω προς τα πάνω στο οποίο είμαστε προγραμματισμένοι να κάνουμε).

Δεν χρειάζεται να είσαι διανοούμενος για να παρακολουθήσεις την ταινία. Ό,τι και αν υποστηρίζει (αληθινό ή όχι) η αξία της έγκειται στο γεγονός ότι θα σε κάνει να αναρωτηθείς και να συζητήσεις. Για όλα αυτά τα παραπάνω είναι ένας αξιοθαύμαστος παρατηρητής και δημιουργός. Παράλληλα όμως, το σχέδιο του μαζί με την όλη παρουσίαση τον οδήγησαν (ίσως και εν αγνοία του) να διεξάγει ένα μεγάλου μεγέθους κοινωνιολογικό πείραμα με άγνωστες συνέπειες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η πανέξυπνη και πρωτότυπη ιδέα του να το πλασάρει σαν αληθινή προπαγάνδα γίνεται πιστευτή ακόμα και σήμερα που είναι γνωστό ότι δεν είναι!

Ο σχολιασμός στα βίντεο που ακόμα υπάρχουν στο ίντερνετ αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Έγινε προηγουμένως νύξη στις οχλήσεις που δέχτηκαν κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της ταινίας. Οι οχλήσεις όμως που ακόμα και σήμερα δέχονται αυτός και τα μέλη του συνεργείου του είναι απίστευτες: κατηγορίες κατασκοπίας, απειλές, απαγόρευση συμμετοχής στη κοινωνία της καθολικής εκκλησίας, η κορεάτικη κοινωνία της Ν. Ζηλανδίας έχει θέσει μέλη του συνεργείου του εκτός, φίλοι δε τους μιλάνε ενώ ακόμα και τα παιδιά του «καθηγητή» δεν γίνονται δεκτά σε Κορεάτικα σχολεία. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ενώ δεν μετανιώνει για τίποτα, λέει ότι πιθανότατα απέτυχε στο να σταματήσει το «κυνήγι των μαγισσών» που πάντα υπάρχει, ενώ θεωρεί και πιθανό το γεγονός ότι χειροτέρεψε τα πράγματα προσπαθώντας να ταρακουνήσει τις πεποιθήσεις των ανθρώπων οι οποίες διαμορφώθηκαν μέσω της προπαγάνδας.
Η ιστορία της ταινίας στα φεστιβάλ

Η ταινία μετά την ελεύθερη διανομή της μέσω ίντερνετ πήρε την πρώτη ευκαιρία της για ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην IDFA (Άμστερνταμ, Νοέμβριος 2012). Οι Ολλανδοί διοργανωτές επικοινώνησαν με την "μυστηριώδη" Σαμπίνα για μια προβολή της. Αυτή δέχτηκε και το όλο εγχείρημα αποκαλύφτηκε λίγες μέρες πριν την πρώτη προβολή της στις αίθουσες των κινηματογράφων. Έκτοτε παρουσιάστηκε πρώτα στην Ιταλία και μετά στην Αμερική αποσπώντας πολλά βραβεία. Σήμερα συνεχίζεται ακόμα να επιλέγεται σε πολλά φεστιβάλ στον κόσμο ενώ έχει γίνει και ειδική έκδοση, από και για την Β. Κορέα, στην οποία έχουν αφαιρεθεί όλες οι αναφορές ότι η ταινία είναι Βορειοκορεάτικης παραγωγής.

Η αξία της ταινίας

Σε ένα κόσμο που πιστεύει ότι μόνο οι άνθρωποι που ζούνε στη Β. Κορέα έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου; Ανυπολόγιστη. Σε ένα κόσμο όπου κυριαρχεί το ψέμα και η υποκρισία; Ανεκτίμητη Το μήνυμα του ίδιου του σκηνοθέτη; Συνταρακτικό και συνάμα απλό: Το αντίδοτο στην προπαγάνδα είναι "να αμφισβητείς τα πάντα. Ό,τι διαβάζεις, βλέπεις ή ακούς. Είναι ένα απλό πράγμα και όλοι έχουν την ικανότητα να το κάνουν". @Τρύφων Λιώτας
Insanity virus out of control 정신 이상 Kuga duševne motnje (6/18) Propaganda 선전 Oglaševanje
Brain sucking 뇌 빠는 Srkanje možganov (1/18) Propaganda 선전 Oglaševanje
Προπαγάνδα

Προπαγάνδα είναι η παρουσίαση ενός μηνύματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς. Ετυμολογικά, προπαγάνδα σημαίνει «διάδοση μίας φιλοσοφίας ή άποψης». Ιστορικά, ο όρος χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον εντός πολιτικού συγκειμένου και ιδιαίτερα αναφορικά με συγκεκριμένες κινήσεις που προωθούνται από κυβερνήσεις ή πολιτικές ομάδες. Το modus operandi της προπαγάνδας είναι παρόμοιο με αυτό της διαφήμισης. Για την ακρίβεια, η διαφήμιση μπορεί και να οριστεί ως προπαγάνδα υπέρ κάποιου συγκεκριμένου προϊόντος.

Σκοπός της προπαγάνδας

Σκοπός της προπαγάνδας είναι να αλλάξει δραστικά τις απόψεις των άλλων αντί απλώς να μεταδώσει γεγονότα. Για παράδειγμα, η προπαγάνδα μπορεί να επιστρατευτεί προκειμένου να προϊδεάσει θετικά ή αρνητικά σε σχέση με κάποια ιδεολογική θέση, αντί να παρουσιάσει την ίδια την θέση. Η προπαγάνδα διαφοροποιείται από την «κανονική» επικοινωνία, επειδή επιδιώκει να διαμορφώσει απόψεις με έμμεσες και συχνά δόλιες μεθόδους. Για παράδειγμα, η προπαγάνδα συχνά μεταδίδεται με τέτοιον τρόπο ώστε να προκαλεί ισχυρά συναισθήματα και αυτό το κάνει κυρίως με το να υπονοεί παράλογες (μη ενορατικές) σχέσεις μεταξύ ιδεών.

Η επίκληση στο συναίσθημα είναι ίσως η πιο απροκάλυπτη μέθοδος προπαγάνδας, αφού υπάρχουν πολλές άλλες μέθοδοι, λιγότερο φανερές και μάλιστα δόλιες. Για παράδειγμα, η προπαγάνδα μπορεί να διαδίδεται έμμεσα. Μπορεί να μεταδίδεται ως εύλογη προκατάληψη εντός μιας φαινομενικά ισορροπημένης και δίκαιης δημόσιας συζήτησης ή επιχειρηματολογίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακόμη καλύτερα σε συνδυασμό με την μέθοδο μετάδοσης ειδήσεων των μέσων μαζικής επικοινωνίας.

Ιδού ένα υποθετικό παράδειγμα όπου υποτίθεται ότι αντιπαρατίθενται αντίθετες απόψεις: το γεράκι λέει: «Πρέπει να παραμείνουμε στην πορεία μας»• και το περιστέρι απαντά: «Ο πόλεμος απέβη καταστροφικός και απέτυχε». Τότε το γεράκι αποκρίνεται: «Στον πόλεμο τα πράγματα σπάνια πηγαίνουν ομαλά, και δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε ένα κώλυμα να μειώνει την αποφασιστικότητά μας». Τότε το περιστέρι ανταπαντά: «Τα κωλύματα είναι κωλύματα και οι αποτυχίες είναι αποτυχίες». Όπως φαίνεται από το παράδειγμα, πουθενά δεν εξετάζεται το αν ο πόλεμος είναι τελικά νόμιμος και θεμιτός. Λακωνικά, συνοπτικά και απλουστευτικά σχόλια ονομάζονται sound bites. Όταν σε έναν δημόσιο διάλογο (που να αφορά ένα ζήτημα υπό επιχειρηματολογία που πράγματι να χρήζει διαλόγου) οι συνδιαλεγόμενοι εκφέρουν επιχειρήματά που πηγάζουν από τις ίδιες βασικές προϋποθέσεις, αλλά δίνουν την εντύπωση ότι πρεσβεύουν αντίθετες απόψεις, τότε ο διάλογος εμμέσως κατηχεί αυτές τις προκαταλήψεις ως απρόσβλητες αλήθειες, καθιστώντας τις κοινώς αποδεκτά δεδομένα για το εν λόγω ζήτημα.

Η μέθοδος της προπαγάνδας είναι επίσης βασική όσον αφορά και το τι θα σημαίνει «προπαγάνδα» σε κάθε περίπτωση. Ένα μήνυμα δεν πρέπει να είναι απαραιτήτως ψευδές για να αποτελεί προπαγάνδα. Στην πραγματικότητα, τα μηνύματα της σύγχρονης προπαγάνδας δεν είναι κραυγαλέα ψευδή. Ωστόσο, ακόμη και αν το μήνυμα μεταδίδει μόνον «αληθείς» πληροφορίες, αυτές συνήθως περιέχουν φατριακούς προϊδεασμούς και δεν εκθέτουν το μήνυμα με πλήρη και ισορροπημένο τρόπο.

Ένα επιπρόσθετο χαρακτηριστικό της προπαγάνδας είναι ό μεγάλος όγκος της. Δηλαδή, ένας προπαγανδιστής μπορεί να προσπαθήσει να επηρεάσει τις γνώμες με το να κάνει το μήνυμά του να ακουστέι σε όσο περισσότερα μέρη γίνεται και όσο πιο συχνά γίνεται. Σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι (α) να ενισχύσει τις ιδέες του μέσω επανάληψης και (β) να καταπνίξει όλες τις εναλλακτικές ιδέες. Στα ελληνικά, η λέξη «προπαγάνδα» φέρει έντονα αρνητική (καθώς και πολιτική) χροιά, μολονότι αυτό δεν ίσχυε πάντοτε.
Είδη προπαγάνδας

Το modus operandi της προπαγάνδας είναι παρόμοιο με αυτό της διαφήμισης. Για την ακρίβεια, η διαφήμιση μπορεί και να οριστεί ως προπαγάνδα υπέρ κάποιου συγκεκριμένου προϊόντος. Η λεξη προπαγάνδα αφορά κυρίως πολιτικούς ή εθνικιστικούς σκοπούς και την προώθηση αντιστοίχων ιδεών. Η προπαγάνδα σχετίζεται επίσης με εκστρατείες πληροφόρησης από μέρους των κυβερνήσεων, οι οποίες στοχεύουν στην προώθηση ή στην αποθάρρυνση συγκεκριμένων πρακτικών (βλέπε χρήση ζωνών ασφαλείας, κάπνισμα, κλπ). Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο χαρακτήρας της προπαγάνδας παραμένει πολιτικός. Η προπαγάνδα μπορεί να λαμβάνει χώρα με φυλλάδια, αφίσες, μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών ή και άλλων μέσων.

Εντός στενότερων σημειολογικών πλαισίων, ως προπαγάνδα εννοείται ένα σύνολο πληροφοριών οι οποίες είναι επίτηδες παροδηγητικές ή ψευδείς, προκειμένου να υποστηρίξουν πολιτικές σκοπιμότητες ή να προστατεύσουν τα συμφέροντα αυτών που κατέχουν την εξουσία. Ο προπαγανδιστής επιδιώκει να μεταλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το ευρύ κοινό αντιλαμβάνεται ένα ζήτημα ή μία ορισμένη κατάσταση, ώστε οι αντιδράσεις και οι προσδοκίες του να εξυπηρετούν πλέον τα συμφέροντα της οντότητας που αντιπροσωπεύει ο προπαγανδιστής. Ως τέτοια, η προπαγάνδα συνάδει με την λογοκρισία, η οποία επιτυγχάνει τον ίδιο στόχο με την διαφορά ότι δεν επιδιώκει να γεμίσει την διάνοια του κοινού με «εγκεκριμένες» πληροφορίες, αλλά εμποδίζει την μετάδοση αντιμαχόμενων ιδεολογιών.

Αυτό που ξεχωρίζει την προπαγάνδα από άλλες μορφές συνηγορίας είναι ότι ο προπαγανδιστής είναι πρόθυμος να αλλάξει την άποψη του κοινού μέσω σύγχυσης και εξαπάτησης και όχι μέσω πειθούς και κατανόησης. Επιπλέον, οι ηγέτες κάποιας οργάνωσης μπορεί να γνωρίζουν ότι οι πληροφορίες είναι μονόπλευρες ή αναληθείς αλλά αυτό ίσως δεν ισχύει για τα μέλη της οργάνωσης που συμμετέχουν στην διάδοση της προπαγάνδας.

Σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές αποχρώσεις του, ο όρος «προπαγάνδα» χρησιμοποιείται ευρέως σε διαξιφισμούς αναφορικά με νέα θρησκευτικά κινήματα τόσο από τους υπερασπιστές όσο και από τους διώκτες τους. Οι τελευταίοι τα αποκαλούν σέκτες/αιρέσεις. Οι ακτιβιστές των αντισεκταριάνιστικών/αντιαιρετικών κινημάτων κατηγορούν τους ηγέτες των θεωρούμενων αιρέσεων ότι χρησιμοποιούν προπαγάνδα προκειμένου να προσυλητίσουν οπαδούς. Κάποιοι κοινωνιολόγοι, όπως ο Τζέφρι Χάντεν και οι επιστήμονες της CESNUR κατηγορούν το αντι-αιρετικό κίνημα, καθώς και τα πρώην μελή αποκαλούμενων αιρέσεων, τα οποία έγιναν στεντόρειοι κριτικοί τους, ότι οι κατηγορίες τους στερούνται βάσης.
Propaganda
Staged Chemical Attack Videos And Other Trends In Modern Propaganda
Πηγή http://terrapapers.com/
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
nikosxeiladakis.gr

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2Hivajj
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου