Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Ανάβει το... Καμίνη της αποτέφρωσης

Ανάβει το... Καμίνη της αποτέφρωσης

Νέο χτύπημα στην Ορθοδοξία από τον ΣΥΡΙΖΑ η υπ. απόφαση για το αποτεφρωτήριο του Δ. Αθηναίων


Ακόμη ένα χτύπημα στην ορθόδοξη παράδοση υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, ανοίγοντας τον δρόμο για το αποτεφρωτήριο του Δήμου Αθηναίων, κάτι που άλλωστε αποτελούσε εδώ και χρόνια όραμα του δημάρχου Γιώργου Καμίνη. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε τη σχετική απόφαση που καθορίζει τον χώρο και τις προϋποθέσεις για την κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, όπως αυτό σχεδιάστηκε και προτάθηκε από τον Δήμο Αθηναίων για την περιοχή του Ελαιώνα.

Συγκεκριμένα, η υπουργική απόφαση προβλέπει την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου καθώς και τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου (στα οικοδομικά τετράγωνα 17 και 29), βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, που ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση του δήμου. Στον κοινόχρηστο χώρο δημιουργείται οργανωμένος χώρος πρασίνου που περιλαμβάνει αναψυκτήριο, χώρους συνάθροισης κοινού, αθλητικές εγκαταστάσεις και απαραίτητες υποδομές για τη φύλαξη και τη συντήρηση του χώρου. Οι περιφράξεις θα είναι φυτικές, η υπάρχουσα υψηλή βλάστηση προστατεύεται, ενώ τα υλικά επίστρωσης και η φύτευση θα είναι σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Η υπογραφή της απόφασης έγινε παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «από το 2014 που ξεκινήσαμε την προσπάθεια περάσαμε από χίλια κύματα, προκειμένου να διορθωθούν οι αδυναμίες του νομοθετικού πλαισίου και τελικά να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη χώρα μας».

Η Εκκλησία 

Η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αποτέφρωση είναι σαφής. Αυτή η πρακτική προσκρούει στην ορθόδοξη και ευρύτερα στη χριστιανική παράδοση. Από το 2014 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) με εγκύκλιό της έχει ξεκαθαρίσει ότι η Εκκλησία δεν θα τελεί νεκρώσιμη ακολουθία και μνημόσυνο σε όσους αποδεδειγμένως και οικειοθελώς έχουν δηλώσει την επιθυμία για καύση του σώματός τους, σημειώνοντας ότι «η Εκκλησία δεν δέχεται για τα μέλη της την αποτέφρωση του σώματος». 

Προσθέτει ότι «η αποτέφρωση του σώματος δεν είναι σύμφωνη προς την πράξη και την παράδοση της Εκκλησίας για θεολογικούς, κανονικούς και ανθρωπολογικούς λόγους». Μπορεί η Εκκλησία να έχει δεχτεί -κατ' οικονομία- εδώ και χρόνια την εκταφή των νεκρών σωμάτων, κυρίως στα κοιμητήρια των αστικών κέντρων, μετά την παρέλευση ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, ωστόσο στο ζήτημα της αποτέφρωσης είναι κάθετα αντίθετη. Το 2016 η ΔΙΣ είχε ζητήσει, χωρίς ποτέ να εισακουστεί, να προστεθεί στον νόμο για την αποτέφρωση και επιφύλαξη υπέρ των κανόνων και παραδόσεων κάθε θρησκευτικής κοινότητας.

dimokratianews,13.03.2019



aktines

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2Tbetcc
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου