Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ κάλεσμα ακούει και η Ελλάδα: Σήμερα δεκάδες χιλιάδες θα βγουν στους δρόμους σε όλες τις χώρες- Δείτε για ποιο λόγο


Χιλιάδες μαθητές, αφήνουν τα θρανία και συγκεντρώνονται σε κάθε πόλη κάθε χώρας παγκόσμια, υπακούοντας στο «παγκόσμιο κάλεσμα».
του Νεκτάριου Αρχοντίου
Μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια «πράσινη» εκστρατεία ετοιμάζεται σήμερα, από χιλιάδες μαθητές που σκοπεύουν σε πάνω από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα να αφήσουν για μια μέρα το σχολείο και να διαμαρτυρηθούν για την…Κλιματική αλλαγή!

Πορείες θα πραγματοποιήσουν στις 12:00 μαθητές, στην Αθήνα στο Σύνταγμα και στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Μαθητές από όλο τον κόσμο εξέδωσαν επιστολή στην οποία τονίζουν: «Θα αλλάξουμε την τύχη της ανθρωπότητας, είτε σας αρέσει είτε όχι».



Η Ατζέντα 2030, στα καλύτερά της!

«Το 2050 εσείς θα έχετε πεθάνει, εμείς όχι»: η νεολαία ολόκληρου του κόσμου καλείται να διαδηλώσει σήμερα για να ζητήσει από τους ενηλίκους ισχυρές δράσεις για το κλίμα, στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς κινητοποίησης εμπνευσμένης από την έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Μέχρι τώρα, η έκκληση για κινητοποιήσεις κάθε εβδομάδα που έχει απευθύνει η Σουηδέζα, η οποία από το καλοκαίρι και κάθε Παρασκευή στέκεται μόνη της μπροστά από το κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη κρατώντας ένα πλακάτ που γράφει «Απεργία από το σχολείο για το κλίμα», έχει βρει ανταπόκριση σε μερικές χώρες, κυρίως στο Βέλγιο ή στη Γερμανία, όπου έχουν διαδηλώσει χιλιάδες νέων.

Όμως γι' αυτή την «παγκόσμια απεργία για το μέλλον» της 15ης Μαρτίου, μαθητές και φοιτητές ετοιμάζονται να απόσχουν από τα μαθήματά τους από το Σίδνεϊ μέχρι το Παρίσι, από το Τόκιο μέχρι το Μόντρεαλ, από το Χονγκ Κονγκ μέχρι την Καμπάλα.

Με συνθήματα όπως:

«Make our planet great again»

«Κάντε έρωτα, όχι διοξείδιο του άνθρακα»

«Είμαι βέβαιος ότι οι δεινόσαυροι νόμιζαν, επίσης, ότι είχαν χρόνο»

«Οι +2 βαθμοί Κελσίου είναι έγκλημα»

«Κάνουμε απεργία για να πούμε στις κυβερνήσεις μας να κάνουν τα μαθήματά τους και να μας δείξουν αποδείξεις!», αναφέρεται στην έκκληση που έχει δημοσιοποιηθεί στο Facebook. Αποδείξεις πως ο κόσμος παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας το πολύ στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Προς το παρόν, οι ηγέτες λένε απλώς ότι θέλουν να προσπαθήσουν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν, επισήμαινε πρόσφατα η Γκρέτα Τούνμπεργκ. Αυτό δεν είναι αρκετό διότι «το σπίτι μας καίγεται»: «θέλω να αρχίσετε να πανικοβάλλεστε», έχει τονίσει.

Σύμφωνα με το FridaysforFuture, όπως είναι η ονομασία του κινήματος της 16χρονης Τούνμπεργκ, περισσότερες από 1.000 συγκεντρώσεις προβλέπεται να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή σε πόλεις μιας εκατοστής χωρών.

«Αυτή η στιγμή είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο όσον αφορά τον αριθμό των νέων ανθρώπων που θα απεργήσουν, αλλά και για τις συζητήσεις που η κινητοποίηση αυτή θα προκαλέσει μέσα στις οικογένειες, μεταξύ φίλων και μέσα στα σχολεία», σχολιάζει η Κάρεν Ο'Μπράιεν, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο του Όσλο.

«Είναι οι αυριανοί ψηφοφόροι», τα πολιτικά κόμματα και οι ομάδες συμφερόντων τους βλέπουν «με ενδιαφέρον», απαντά ο Σεμπαστιάν Τρεγιέ, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Αειφόρου Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων (IDDRI).

Η Σουηδέζα ακτιβίστρια χαιρέτισε την τεράστια παγκόσμια κινητοποίηση που σχεδιάζεται για σήμερα Παρασκευή 15 Μαρτίου σε 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Με την μεγάλη κινητοποίηση αυτής της Παρασκευής η 16χρονη ακτιβίστρια πιστεύει ότι δίνεται ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο αίτημα για δράση υπέρ της προστασίας του πλανήτη.

Η φρενίτιδα όμως δεν τελειώνει εδώ!

Ο Λέβι Ντάχαϊμ ζει σε μια λωρίδα άμμου που χωρίζει τις ακτές της Φλόριντα των ΗΠΑ από τον Ατλαντικό Ωκεανό και προσέφυγε εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης κατηγορώντας την για κλιματικό έγκλημα.

«Με τον ρυθμό που εξελίσσονται τα πράγματα δεν γνωρίζω καν αν η Γη θα εξακολουθεί να υπάρχει όταν μεγαλώσω», δήλωσε πρόσφατα ο 11χρονος μιλώντας στο AFP.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσω μία ημέρα να δείξω στα παιδιά μου, αν αποκτήσω, το μέρος όπου μεγάλωσα και έπαιξα», πρόσθεσε. «Δεν ξέρω καν αν θα ζω ακόμη, ίσως να ζούμε στον Άρη;», διερωτήθηκε ο Λέβι.

Ο Λέβι είναι ο μικρότερος από τους 21 ενάγοντες που προσέφυγαν δικαστικά το 2015 εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης μέσω των περιβαλλοντικών οργανώσεων Our Children's Trust και Earth Guardians, μια προσφυγή η εκδίκαση της οποίας καθυστερεί εξαιτίας των πολλών αιτήσεων ακύρωσης και των αναβολών.

Κατηγορούν την κυβέρνηση όχι μόνο για αδράνεια μπροστά στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά επίσης και για ενέργειες «θετικών διακρίσεων» υπέρ των ορυκτών καυσίμων, με αποτέλεσμα να στερεί από τις μελλοντικές γενιές το συνταγματικό τους δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ιδιοκτησία. Ο 11χρονος έχει υιοθετήσει μαζί με μια ομάδα παιδιών ένα κομμάτι της παραλίας, το οποίο καθαρίζουν κάθε εβδομάδα.

Η ρύπανση του αέρα σκοτώνει 8.800.000 εκατομμύρια ανθρώπους …ετησίως

Ακόμη και διπλάσιο αριθμό θανάτων κάθε χρόνο σε σχέση με ό,τι είχε εκτιμηθεί έως τώρα, μπορεί να προκαλεί η ρύπανση του αέρα, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη. Με βάση τη νέα εκτίμηση, η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει διεθνώς περίπου 8,8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, έναντι 4,5 εκατομμυρίων που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, δηλαδή, περισσότερους και από όσους το κάπνισμα, το οποίο ευθύνεται για περίπου 7,2 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η κλιματική αλλαγή, κορυφαία διεθνής απειλή

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όπως προκύπτει από έρευνα του Κέντρου PEW, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του. Η έρευνα, για τις απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, διεξήχθη σε 26 χώρες. Σε 13 από αυτές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι άνθρωποι χαρακτηρίζουν την αλλαγή του κλίματος ως την κορυφαία διεθνή απειλή. Μάλιστα στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή: 90%. Ακολουθούν η Νότια Κορέα (86%) και η Γαλλία (83%).

Το 2013, πολύ πριν την υπογραφή της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού, κατά μέσο όρο 56% των ερωτηθέντων σε 23 χώρες, δήλωσαν ότι η παγκόσμια αλλαγή του κλίματος αποτελεί σοβαρή απειλή για τη χώρα τους. Το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 63% το 2017 και το 2018 το 67%.

Η Ελλάδα συντονίζεται με την παγκόσμια κινητοποίηση του Climatestrike και συμμετέχει με τη σειρά της καλώντας σε απεργία για την κλιματική αλλαγή και σε συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 12:00 στην πλατεία Συντάγματος, στη Θεσσαλονίκη ίδια ώρα στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Κρήτη με σημείο συγκέντρωσης τη λίμνη Βουλισμένη και στην Αλεξανδρούπολη στο Πάρκο Ανεξαρτησίας(Ακαδημίας).

Το Climatestrike είναι ένα διεθνές μαθητικό κίνημα που κινητοποιεί μαθητές από όλο το κόσμο να εκφράσουν την ανησυχία τους για τη κλιματική αλλαγή με την απουσία τους από το σχολείο και τη συμμετοχή τους σε ειρηνικές μαθητικές πορείες με αίτημα τη κινητοποίηση των αρμόδιων για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία του περιβάλλοντος.

«Την ώρα που ο πλανήτης μας βρίσκεται στα πρόθυρα μίας περιβαλλοντικής κατάρρευσης για την οποία έχουμε προειδοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια, εμείς συνεχίζουμε να μην κάνουμε κάτι. Αυτό είναι τουλάχιστον λυπηρό.

Ο στόχος αυτής της κινητοποίησης είναι να τραβήξουμε την προσοχή των κυβερνήσεων αλλά και να να κινητοποιήσουμε τον υπόλοιπο κόσμο να κάνει κάτι για το περιβάλλον και για την κλιματική αλλαγή» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μαθήτρια και διοργανώτρια του κινήματος, Ειρήνη Βουγιούκα. Και προσθέτει: « Σήμερα, εμείς οι μαθητές, με την απουσία μας από το σχολείο και τη συμμετοχή μας στις πορείες, βάζουμε σε προτεραιότητα την κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους που επιφυλάσσει».

«Ελπίζουμε ότι ίσως κάποιους τους αγγίξει αυτή η κινητοποίηση και αρχίσουν να νιώθουν την ανάγκη να προσπαθούν συνειδητά ώστε να έχουμε ένα μέλλον στον κόσμο», τονίζει η 18χρονη Ειρήνη.

Το κίνημα αυτό ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν η 15χρονη Greta Thunberg κάθισε μπροστά από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη απέχοντας από το σχολείο για τρεις εβδομάδες, διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη δράσης σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Δημοσίευσε όλα όσα έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύντομα έγινε viral.

Κύρια αιτήματά αυτού του κινήματος διεθνώς όπως καταγράφονται και στις επίσημες ιστοσελίδες www.climatestrike.net & https://ift.tt/2u75rCI είναι:

• H μετάβαση στην ¨καθαρή¨ και ανανεώσιμη ενέργεια όπως η ηλιακή και αιολική ενέργεια.

• Ο τερματισμός στην εξόρυξη και χρήση ορυκτών πηγών ενέργειας όπως το υγραέριο, το πετρέλαιο και ο άνθρακας που μολύνουν το περιβάλλον.

• H υποστήριξη των θυμάτων των έντονων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, όπως οι πλημμύρες και που στη πλειοψηφία τους ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες, κοινωνικά και οικονομικά.

Ακόμη, όπως αναφέρουν, οι συμμετέχοντες «ζητούν από τις κυβερνήσεις να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή προκειμένου να αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των πορειών, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «οι πορείες / «απεργίες» είναι ειρηνικές, πραγματοποιούνται από μαθητές και φοιτητές είναι μέρος του παγκόσμιου κινήματος και δεν πρόκειται για ανεξάρτητη πρωτοβουλία (https://ift.tt/2Hip6s1), καθώς επίσης ότι οι μαθητές χάνουν σχολείο για να παρευρεθούν», καθώς, όπως λένε, «το σχολείο δεν είναι σημαντικό μπροστά στον κίνδυνο που επιφέρει η κλιματική αλλαγή».

Έδωσαν το (ανύπαρκτο) πρόβλημα, κάνοντας πλύση εγκεφάλου σε όλα τα παιδιά μέσω των σχολείων, ντοκιμαντέρ για την ανύπαρκτη κλιματική αλλαγή και φυσικά έχουν έτοιμη τη…λύση: Ολοκληρωτική εφαρμογή της ΑΤΖΕΝΤΑ 2030 και γρήγορα.






el.gr

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2FeZVDt
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου