Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

"ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" για αγωγές "μαμούθ" κατά του Δημοσίου, δίνουν οι εισαγγελείς για το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ.




Οι νέες αγωγές, όπως και αυτές που έχουν κατατεθεί ήδη, αναμένεται να στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα, καθώς στη διάταξη των εισαγγελέων αναφέρεται πως οι εγκληματικές παραλείψεις, οι δυσλειτουργίες και οι παλινωδίες των παραπάνω φορέων, κατά το επιχειρησιακό στάδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς συνδέονται «ατιακά» με το τραγικό αποτέλεσμα, δηλαδή τους 100 νεκρούς, τους 31 τραυματίες αλλά και όλους όσοι είδαν τις περιουσίες τους να τυλίγονται στις φλόγες και να χάνονται για πάντα.




Γιατί κατά του Δημοσίου οι αγωγές και όχι κατά των ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ;;;
Για να τις πληρώνει πάλι ο λαός και οι δημότες των Δήμων;;;
ΛΑΘΟΣ! ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ!

ΚΑΝΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑ ΕΚΑΣΤΟΥ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ  ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΕΚΑΣΤΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ.

ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ ΣΑΣ, ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΤΕ ΠΩΣ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ  ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ  ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΕ OFFSHORE.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΤΟΥΣ, ΟΠΏΣ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ. 


Καλλιόπη Σουφλή



Μόνο με τέσσερις αγωγές, που έχουν καταθέσει ήδη στα αστικά δικαστήρια συγγενείς θυμάτων, ζητούνται αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη της τάξης των δύο περίπου εκατ. ευρώ.


Το δρόμο για την κατάθεση αγωγών αποζημίωσης από τους συγγενείς των 100 θυμάτων, από τους 31 τραυματίες αλλά και από τους πληγέντες κατά την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου, άνοιξε η εισαγγελική διάταξη - «καταπέλτης» για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική, το περασμένο καλοκαίρι.


Πλέον, έχοντας ως βάση όλα όσα οι εισαγγελείς - Ηλ. Ζαγοραίος, Ν. Φιστόπουλου και Κών. Σπυρόπουλος - καταγράφουν στη διάταξη τους για τα αίτια της πυρκαγιάς, οι συγγενείς των θυμάτων και γενικότερα όσοι επλήγησαν από τα λάθη και τις παραλείψεις κατά τη φονική πυρκαγιά, αναμένεται να αξιώσουν με αγωγές αποζημιώσεις από το ελληνικό δημόσιο. 

Το συνολικό ύψους των ποσών που θα διεκδικούν με τις αγωγές είναι δύσκολο να υπολογιστεί αλλά αναμένεται να είναι δυσθεώρητο.



Ενδεικτικά, αρκεί να αναφερθεί πως μόνο με τέσσερις αγωγές που έχουν καταθέσει στα αστικά δικαστήρια συγγενείς θυμάτων, ζητείται αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο για ψυχική οδύνη που φτάνει συνολικά το ποσό των 2 περίπου εκατ. ευρώ.


Αγωγές κατά του ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα



Οι νέες αγωγές, όπως και αυτές που έχουν κατατεθεί ήδη, αναμένεται να στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα, καθώς στη διάταξη των εισαγγελέων αναφέρεται πως οι εγκληματικές παραλείψεις, οι δυσλειτουργίες και οι παλινωδίες των παραπάνω φορέων, κατά το επιχειρησιακό στάδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς συνδέονται «ατιακά» με το τραγικό αποτέλεσμα, δηλαδή τους 100 νεκρούς, τους 31 τραυματίες αλλά και όλους όσοι είδαν τις περιουσίες τους να τυλίγονται στις φλόγες και να χάνονται για πάντα.


Οι εισαγγελείς στη διάταξή τους εντοπίζουν τις αρρυθμίες και τις δυσλειτουργίες  στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία και τους Οργανισμούς Τοπικής  Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και Δήμους). 



Με αυτό τον τρόπο η εισαγγελική διάταξη, οριοθετεί, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, όχι μόνο τις ποινικές ευθύνες για τους 20 κατηγορούμενους, αλλά και τις αστικές ευθύνες, που έχουν ως εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων .




Σε ό,τι αφορά στην πυροσβεστική, οι εισαγγελείς στη διάταξη τους κάνουν, μεταξύ άλλων, λόγο για «καθυστερημένη  επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων» καθώς και «για απουσία επαρκών επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς».



Ακόμη, περιγράφουν σκηνικό σύγχυσης και χάους που έφτανε στο σημείο της άγνοιας της πραγματικής εικόνας του μετώπου της πυρκαγιάς  στους διάφορους οικισμούς.

 «Αγνοούσαν ακόμη και ποιος ήταν ο αξιωματικός  του  Πυροσβεστικού Σώματος που διαχειριζόταν τα εναέρια μέσα στην περιοχή  Νταού Πεντέλης –Νέου Βουτζά», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η διάταξη.


Οι εισαγγελείς δέχονται όμως πως ούτε κατά διάνοια δεν θα μπορούσε να γίνει λόγος για οργανωμένο σχέδιο διάσωσης των πολιτών, «όταν  το βασικό κεντρικό συντονιστικό όργανο αγνοεί ποιος είναι επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων, που είναι η πυρκαγιά, που έχει επεκταθεί ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα, ακόμη κι αν υπάρχει πυρκαγιά». 



Όπως επισημαίνεται «αν κατ' ελάχιστο είχε λειτουργήσει και είχε ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός  ενημέρωσης – προειδοποίησης των κατοίκων των περιοχών που απειλούνταν, εκείνοι θα είχαν το χρόνο να απομακρυνθούν πριν πλησιάσει η φωτιά ή ο καπνός και το θερμικό φορτίο ακόμα και με ίδια μέσα και όχι απόλυτα οργανωμένα ή να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας έγκαιρα και έτσι να αποτραπούν οι τραγικές συνέπειες για τη ζωή τους».



Ευθύνες προσδιορίζονται στη διάταξη και για τη Περιφέρεια Αττικής: «Όταν η εξελισσόμενη ή η επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από ένα Δήμο, η απόφαση λαμβάνεται από τον αρμόδιο περιφερειάρχη, ο οποίος μπορεί να εξουσιοδοτήσει σχετικώς τον οικείο Αντιπεριφερειάρχη», επισημαίνουν οι εισαγγελείς.


Τι θα γίνει με την ποινική έρευνα



Και μπορεί τα δικηγορικά γραφεία να προετοιμάζουν τις αγωγές των συγγενών των θυμάτων, σε εξέλιξη όμως βρίσκεται και η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, μετά τη δίωξη που άσκησε η εισαγγελία σε βάρος των 20 ατόμων για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος και, κατά περίπτωση, για: Εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.



Μεταξύ άλλων, η ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του Δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του Δημάρχου Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνούς, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς και σε βάρος του 65χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.



Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, η ογκώδης δικογραφία της υπόθεσης - αποτελείται από δέκα περίπου κούτες και τεράστιο ψηφιακό υλικό - διαβιβάζεται σε ανακριτή, ο οποίος αφού την μελετήσει θα καλέσει μάρτυρες σε κατάθεση και στη συνέχεια τους κατηγορούμενους σε απολογίες. 



Η ανάκριση αναμένεται να είναι πολύμηνη δεδομένου του όγκου των στοιχείων αλλά και του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων.



Αξίζει να σημειωθεί, πως η υπόθεση διαβιβάζεται σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος.



Οι προβλεπόμενες ποινές για τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν είναι έως ως πέντε χρόνια  φυλάκισης που όμως μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια.

Πηγή



attikanea

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2XXSkBp
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου