Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Ρουχισμοί ανά περιβάλλον επιβίωσης


ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Ρουχισμοί ανά περιβάλλον επιβίωσης

και σημαντικές λεπτομέρειες.

Κατ' αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει ένα απόλυτο είδος ρουχισμού κατάλληλο για όλα τα περιβάλλοντα και όλες τις καιρικές συνθήκες. Ανάλογα λοιπόν με τις καιρικές συνθήκες, τις ανάγκες μας και τους χρωματισμούς του περιβάλλοντος, θα πρέπει να προσαρμόσουμε το ντύσιμό μας, τα περιεχόμενα του σακιδίου και τα πράγματα, που θα αφήσουμε σε ασφαλή καταφύγια ή χρονοκάψουλες επιβίωσης.
Οι παρακάτω φωτογραφίες- σκίτσα είναι μόνο, για δείτε τα είδη ρουχισμού, τα χρώματα και τις σημαντικές λεπτομέρειες που κρύβει το καθένα και όχι για να αγοράσετε το είδος που διαφημίζεται σε όσες φέρουν τιμές.
(Πατήστε τα ενεργά λινκ!)
Βλέπουμε ότι για να αντιμετωπίσουμε το κρύο θα χρειαστούμε πολλαπλές στρώσεις ρούχων. Ο στόχος εδώ είναι η πρόληψη της υποθερμίας. Κατά προτίμηση φοράμε 3-4 στρώσεις ρούχων. Εσωτερικά τα εσώρουχα θα πρέπει να είναι ισοθερμικά για χειμώνα και οι κάλτσες μάλλινες και κατά προτίμηση μέχρι το γόνατο ώστε να ρυθμίζεται η αποβολή ιδρώτα από το σώμα. Έντονη εφίδρωση θα σημαίνει απώλεια χρήσιμων ηλεκτρολυτών και μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουμε. Από πάνω μακρύ παντελόνι και μακρυμάνικο μπλουζάκι. Το τρίτο στρώμα αφορά επένδυση fleece ώστε να παγιδεύεται η θερμότητα που ακτινοβολείται από το σώμα και το 4ο στρώμα αφορά μονωμένο μπουφάν, γάντια και μπότες. Κανένα μέρος του σώματος δεν πρέπει να μένει ακάλυπτο γιατί από εκεί θα χάνεται θερμότητα και θα κινδυνεύει με κρυοπαγήματα. Θέλουμε λοιπόν χοντρά αδιάβροχα γάντια, καπέλο με γούνα που να καλύπτει και τα αυτιά, κασκόλ ή ολοπρόσωπη μάσκα που να καλύπτει τον λαιμό και την μύτη. Κατά τη διάρκεια διαφόρων εργασιών, αφαιρούμε το μπουφάν και θα το ξαναφορέσουμε μόλις σταματήσουμε.
Εδώ ο στόχος είναι ν' αποφύγουμε την αφυδάτωση, τα ηλιακά εγκαύματα και την θερμοπληξία. Τη μέρα κάνει αφόρητη ζέστη με τον ήλιο να καίει τα πάντα ενώ το βράδυ κάνει κρύο. Τη μέρα λοιπόν θέλουμε ανοιχτόχρωμα ρούχα για ν' αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου τα οποία θα καλύπτουν αν είναι δυνατόν και ολόκληρο το σώμα. Επειδή ήδη η ζέστη και ο ήλιος θα μας κάνουν να ιδρώνουμε και να χάνουμε νερό και ηλεκτρολύτες, δεν θέλουμε ένα βαρύ σακίδιο που να επιβαρύνει ακόμα παραπάνω την κατάσταση. Ο ρουχισμός θα περιλαμβάνει λοιπόν ευρύ καπέλο με κάλυψη και του αυχένα, γυαλιά ηλίου, μαντήλι που να καλύπτει το πρόσωπο από τον ήλιο και τη σκόνη, σακίδιο με μεγάλα αποθέματα νερού, λινό ή βαμβακερό πουκάμισο που να κρατά τον ιδρώτα και καθώς αυτός θα εξατμίζεται να μας δροσίζει και παντελόνι από νάιλον. Για το βράδυ μπορεί να χρειαστεί μπουφάν ή μια καλυμμένη φωτιά ή θα επιλέξετε να μετακινήστε εκείνες τις ώρες και το μεσημέρι που θα 'χει τον καυτό ήλιο θα κρύβεστε κατά το δυνατόν σε κάποια σκιά.
Στη ζούγκλα θα χρειαστούμε ανθεκτικό, αδιάβροχο εξοπλισμό. Εδώ θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τροπικές βροχές, σμάρια εντόμων και λασπώδη έλη. Έτσι θα χρειαστούμε αδιάβροχα ρούχα με φερμουάρ που να μπορούν να ανοίγουν και να μην συσσωρεύεται θερμότητα, μπλούζα και παντελόνι που θα απορροφούν την υγρασία και θα αφήνουν τον αέρα να κυκλοφορεί και παπούτσια που ν' αναπνέουν. Λόγω των εντόμων θα πρέπει να αποφεύγονται τα κοντομάνικα ρούχα και ακόμα και το καπέλο αν γίνεται να φέρει κουνουπιέρα.
Τα χρώματα που θα συναντήσουμε εδώ είναι πράσινο, καφέ και κίτρινο ενώ διάσπαρτα μπορεί να υπάρχουν αγροτικές εγκαταστάσεις. Τα ρούχα μας πρέπει να 'χουν τέτοιους χρωματισμούς ώστε να μην μας καταστούν σημαδούρα και δεδομένου ότι σε πολλά σημεία θα είμαστε ακάλυπτοι λόγω χαμηλής και αραιής βλάστησης αφενός θα πρέπει να τις αποφεύγουμε, αφετέρου να είμαστε έτοιμοι για κάθε κίνδυνο. Εδώ θα χρειαστούμε πολλαπλές στρώσεις ρούχων που να μπορούμε να τα αφαιρέσουμε σε περίπτωση ζέστης. Προσέξτε στο παντελόνι τον ποδόγυρο με κορδόνι για να μπορεί να κλείσει σε περίπτωση επιδείνωσης του καιρού.
Σε αστικό περιβάλλον κυριαρχούν χρώματα όπως το μαύρο, το άσπρο και το γκρι. Τα ρούχα και εδώ πρέπει να είναι ανθεκτικά, άνετα, αδιάβροχα, να στεγνώνουν γρήγορα και να αναπνέουν. Και πάλι οι χρωματισμοί τους δεν πρέπει να μας καθιστούν σημαδούρες. Αντίθετα, πρέπει να περνάμε σαν ένας κοινός άνθρωπος μέσα στο πλήθος που δεν θα δίνει στόχο. Οι πόλεις θα αποτελούν παγίδες θανάτου στην επιβίωση και μόνο αν εγκλωβιστούμε αναγκαστικά θα μείνουμε εκεί αφού εξαντλήσουμε κάθε οδό διαφυγής. Οι συνθήκες υγιεινής πολύ γρήγορα θα υποβαθμιστούν, τα τρόφιμα θα εκλείψουν, το νερό θα διακοπεί, η αναρχία θα ακολουθηθεί από εκτεταμένες πυρκαγιές τις οποίες δεν θα υπάρχει καμιά πυροσβεστική να σβήσει και θα σβήνουν μόνο όταν τελειώσει η καύσιμη ύλη και βέβαια συμμορίες θα σχηματιστούν άμεσα και θα λυμαίνονται τις διάφορες περιοχές τους.
Συνοψίζοντας, τα ρούχα, όπως και κάθε εξοπλισμός επιβίωσης, δεν θα σας εξασφαλίσουν απαραίτητα την επιβίωση αλλά θα είναι πολύ σημαντικό βοήθημα και πρέπει να επιλεγούν με πολλή προσοχή ώστε να ταιριάζουν στο περιβάλλον που θα βρεθείτε να παλεύετε για την επιβίωση σας.
Ασκληπιός

el.gr

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2O7HWm8
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου