Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

«Προπύργιο» της προπαγάνδας η Θεσσαλονίκη μετά τις «Πρέσπες»: Τι ετοιμάζεται;


Κάτι «μεγάλο» από πολιτιστικής άποψης, ετοιμάζεται στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Στις τελευταίες ετοιμασίες ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα «Ταξίδι στους πολιτισμούς & τις ιστορίες μας. ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!» που θα υλοποιηθεί σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Επαγγελματικά και Γενικά Λύκεια της Θεσσαλονίκης βρίσκεται η μη κερδοσκοπική εταιρία για τη διάδοση της προφορικής άυλης κληρονομιάς, Action Art/ Εικαστική Δράση.

Στα βιωματικά εργαστήρια μαθητές ηλικίας από 16 ετών και ενήλικες μέσα από τα….παραμύθια διαφορετικών χωρών θα εντοπίσουν αρνητικές αντιλήψεις για άλλες κουλτούρες και θα επιχειρήσουν να τις αντιστρέψουν.

«Για πρώτη φορά υλοποιούμε εκπαιδευτικές δράσεις με ενήλικες, σε σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Το βρίσκουμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον, επειδή λίγο – πολύ οι ενήλικες έχουν πάρει θέση απέναντι στη ζωή, έχουν παγιωμένες αντιλήψεις για τους άλλους» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αφηγήτρια, εικαστικός και ιδρυτικό μέλος της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Action Art, Ροδάνθη Δημητρέση. «Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια, είναι πιο πρόσφορο το έδαφος, έχουν μεγαλύτερη δεκτικότητα», τόνισε.

Μέσα από στοιχεία της Παγκόσμιας 'Αυλης Κληρονομιάς, τα παραμύθια, η ομάδα της Action Art επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει σε θέματα πολυπολιτισμικότητας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στηρίζεται στην αφήγηση παραμυθιών από διαφορετικές ηπείρους, χώρες και μέρη του κόσμου, αλλά και σε ιστορίες που είναι ίδιες σε πολλούς λαούς. Στα βιωματικά εργαστήρια οι συμμετέχοντες θα συνειδητοποιήσουν τη δύναμη των παραμυθιών και πως επηρεάζουν τη στάση και τη συμπεριφορά τους προς τους άλλους.

«Τα παραμύθια έχουν σημαντικές πληροφορίες, μας δείχνουν ότι είμαστε διαφορετικοί και όμοιοι. Από μία ιστορία, μπορούμε να ανακαλύψουμε ότι κατά βάθος έχουμε πολλά κοινά, δεν διαφέρουμε, έχουμε τις ίδιες υπαρξιακές ανησυχίες και τις ίδιες αξίες. Μπορούμε να διαπιστώσουμε πως οτιδήποτε άλλο χαρακτηρίζει την ανθρώπινη ύπαρξη, είναι συνθήκες, συμβάσεις που καθορίζουν τα πράγματα, κατά βάθος όμως όλοι έχουμε τα ίδια συναισθήματα, τις ίδιες θεμελιακές αξίες«, υπογράμμισε η κ. Δημητρέση.

«Είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και συγκινητική διαδικασία. Στην αρχή ο καθένας είναι «κουμπωμένος», συνεσταλμένος, επειδή βρίσκεται σε μία άλλη χώρα, στην οποία μιλούν μία άλλη γλώσσα. Όμως είναι εντυπωσιακό ότι τελικά στέκεται όρθιος μπροστά σε πολλά άτομα, αφηγείται ένα παραμύθι στη γλώσσα του με υπερηφάνεια και γίνεται κατανοητός από τους άλλους συμμετέχοντες», είπε η αφηγήτρια, ιδρυτικό μέλος της Action Art.

Στο διαπολιτισμικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι στους πολιτισμούς & τις ιστορίες μας. ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!» που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο των «Νεανικών Δράσεων 2019» του υπουργείου Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας Θράκης, από τις 8 έως τις 29 Μαρτίου, θα συμμετάσχουν περίπου 300 μαθητές Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, Επαγγελματικών και Γενικών Λυκείων.

Η Action Art, αφιέρωσε το πρόγραμμα δράσεων του Μαρτίου, στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης ((World Storytelling Day) που γιορτάζεται στις 20 του μήνα.

Στις αρχές του μήνα συμμετείχε με το βιωματικό εργαστήριο «Η τέχνη του δρόμου της πολυγλωσσικής αφήγησης» (The street art of multilingual narration ), στο σεμινάριο Socio-cultural Learning of Youth in Mobile Societies και διοργάνωσε μια βραδιά γεμάτη με ιστορίες, παραμύθια και τραγούδια της Αποκριάς.

Αύριο, Πέμπτη 7 Μαρτίου, θα γίνει η υποδοχή του πρώτου μήνα της άνοιξης με το καλλιτεχνικό εργαστήριο «Τα βραχιολάκια της 'Ανοιξης» για παιδιά από έξι ετών και γονείς (18:30-20:00) στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Το εργαστήριο θα επαναληφθεί στις 14 Μαρτίου στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου.

Η κεντρική εκδήλωση – παράσταση αφήγησης για πρόσφυγες και μετανάστες με τίτλο «Στους δρόμους των Παραμυθιών» θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και συνδιοργανώνεται από την Action Art/Εικαστική και τις ΜΚΟ Arsis και Solidarity Now. Για την παράσταση έχουν επιλεγεί παραμύθια ελληνικά, τουρκικά και αραβικά και η αφήγησή τους θα υποστηρίζεται από μετάφραση.

Να θυμίσουμε, ότι επίσης στη Θεσσαλονίκη επίκειται να λάβει χώρα η εκδήλωση «Κι αν ήσουν εσύ;», υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Όλα αυτά -εντελώς συμπτωματικά- μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να αποκοπεί από την Ελλάδα για να γίνει «πρωτεύουσα των Βαλκανίων».


el.gr

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2IXKODt
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου