Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Ελληνοποιήσεις και προσλήψεις σε δήμους, περιφέρειες - «παρατηρητήριο» στο Διαδίκτυο


Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Ένα «παρατηρητήριο» στο διαδίκτυο με αφορμή τις επικείμενες εκλογές δημιουργεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για την επιτάχυνση και απλοποίηση στην απονομή ιθαγένειας καθώς και προσλήψεις, κατ εξαίρεση σε Δήμους και Περιφέρειες κατά την προεκλογική περίοδο
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 105 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται η σύσταση  «Επιτροπής για την Ορθή Χρήση του Διαδικτύου» στις εκλογικές διαδικασίες εθνικής εμβέλειας. Η επιτροπή αυτή όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται θα παρακολουθεί τη χρήση του διαδικτύου στις εκλογικής διαδικασίες εθνικής εμβέλειας και θα εισηγείται προς τους συναρμόδιου υπουργούς την υιοθέτηση κανονιστικών ρυθμίσεων  προς την κατεύθυνσή:
- της πρόληψης των fake news,
- του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων των πολιτών
- της διαφάνειας στη χρήση του διαδικτύου για την προεκλογική προβολή των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμοδιότητες της Επιτροπής θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Την ίδια ώρα, με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε η κυβέρνηση σπεύδει να δώσει μερικά δωράκια στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, συνεχίζει απρόσκοπτα τις ελληνοποιήσεις και αλλάζει την ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια φτάνοντάς την στο 40%.
Προσλήψεις κατά της διάρκεια της προεκλογικής περιόδου
Πιο αναλυτικά, ενώ έως σήμερα κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου επιτρεπόταν οι προσλήψεις μόνο προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και η σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου από ΟΤΑ και νομικά πρόσωπα αυτών προκειμένου για τις ειδικότητες ναυαγοσωστών κ.λπ., πλέον απελευθερώνονται. Ήτοι, οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες μπορούν να προσλαμβάνουν μέχρι την τελευταία στιγμή κόσμο, κάτι που μέχρι πρότινος απαγορευόταν.
Ακόμα, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός συμβασιούχων που μπορεί να έχουν οι ΟΤΑ α' και β' και από 900 μπορεί να φτάσει τα 1400. Και βέβαια, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν μπορεί να υπολογίσει το κόστος διότι αυτό «εξαρτάται από τα πραγματικά γεγονότα», δηλαδή από τον αριθμό που των προσλήψεων που θα κάνουν οι αιρετοί.
Παράλληλα, επιτρέπεται πλέον οι δήμοι να ανοίξουν δημοτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Διευκολύνσεις στην απόδοση ιθαγένειας  

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται αρκετές ρυθμίσεις για την ελληνοποίηση μεταναστών και μάλιστα το άρθρο 32.5 γεννά αρκετά ερωτήματα. Συγκεκριμένα, πλέον θα μπορούν να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια όλοι οι αλλοδαποί άνω των 65 ετών ή αλλοδαποί με νοητική ή ψυχική ή σωματική αναπηρία! Η εν λόγω διάταξη ουσιαστικά ανοίγει παράθυρο ελληνοποιήσεων δίχως κανένα κριτήριο, αφού για να ρυθμιστεί η διαδικασία θα απαιτείται μια απλή Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Όσον αφορά τους ομογενείς από τη Σοβιετική Ένωση μπορούν επίσης να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον είναι ενήλικοι, ακόμα και αν κατοικούν σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και όχι στην Ελλάδα. 

Το άρθρο 46 από την άλλη μεριά προβλέπει ρυθμίσεις για αίτηση κτήσης ελληνικής ιθαγένειας ακόμα και για ανιθαγενείς Ρομά. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο, «πρόσωπο το οποίο ανήκει στους Ρομά με μακρά ιστορική παρουσία στην Ελλάδα, για το οποίο έχει συνταχθεί ληξιαρχική πράξη γέννησης και δεν είναι εγγεγραμμένο σε δημοτολόγιο δήμου της χώρας.... δύναται να αιτηθεί την κτήση της ελληνικής τους ιθαγένειας ως ανιθαγενής γεννημένος στο ελληνικό έδαφος». 



ΠΗΓΗ

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2EFOJ2m
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου