Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Τα πρακτικά της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου για τις βρετανικές βάσεις


Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τον Μαυρίκιο είναι μία πρόκληση που η Λευκωσία οφείλει να αντιμετωπίσει όσον αφορά τις βρετανικές βάσεις. Το ερώτημα που τίθεται από τους συνήθεις φοβικούς είναι πως δεν θα πρέπει να ανοίξει η Κύπρος «δεύτερο μέτωπο» με τη Βρετανία. Για την ιστορία δημοσιεύουμε τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου του 2017.
Αμέσως μετά τη Συμφωνία του Εγγράφου Στρατηγικού Συνεταιρισμού Μεγάλης Βρετανίας-Τουρκίας, που υπογράφηκε στις 23/10/2007, η Κυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα σε σχέση με τις βρετανικές βάσεις. Αυτό δεν είχε συνέχεια καθώς τον Φεβρουάριο άλλαξε η κυβέρνηση (από τον Τάσσο Παπαδόπουλο στον Δημήτρη Χριστόφια). Σύμφωνα με πρακτικά της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 7 Νοεμβρίου 2007 (επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου), λήφθηκαν αποφάσεις αντιμετώπισης της εξέλιξης αυτής. Σύμφωνα με τα πρακτικά:
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την υπογραφή του Εγγράφου, ως σοβαρή αρνητική εξέλιξη, αφού αποσκοπεί στη συστηματική προαγωγή χωριστής ανάπτυξης του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων σε κρατική οντότητα και χωριστών σχέσεων με άλλες χώρεςΗ Κυβέρνηση έκρινε αναγκαία την συνολική επανεξέταση όλου του φάσματος των δεσμεύσεων προς αναθεώρηση των σχέσεων μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε αυτές να τεθούν στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού της κυρίαρχης ισότητας και τις ισοτιμίας, της αμοιβαιότητας και της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.
»Αποφασίσθηκε η αποχή, μέχρι νεότερης απόφασης, τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και μελών του Υπουργικού κι άλλων κρατικών αξιωματούχων από δεξιώσεις κι άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Υπάτη Αρμοστεία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θεωρείται, επίσης, χρήσιμη η σύσταση δύο Επιτροπών, οι οποίες θα ενηργήσουν με σκοπό την αναθεώρηση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ηνωμένο Βασίλειο σε ό,τι αφορά ειδικά τις Βρετανικές Βάσεις και Διευκολύνσεις που διεκδικεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο, με βάση τις ισχύουσες σχετικές Συνθήκες και Συμφωνίες μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
»Το Συμβούλιο μετά από ενδελεχή συζήτηση του θέματος, αποφάσισε:
  • Α) Τη σύσταση Ομάδας Υψηλού Επιπέδου (αποτελούμενη από…), η οποία να προβεί στη γενική αναθεώρηση της στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των Βρετανικών Βάσεων και Διευκολύνσεων στην Κύπρο, περιλαμβανομένης της επανεξέτασης του καθεστώτος των Βρετανικών Βάσεων και Διευκολύνσεων, σε συνάρτηση με τη γενικότερη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της Κύπρου και ειδικότερα των νομικών υποχρεώσεων…
  • β) Τη σύσταση Μόνιμης Υπηρεσιακής Επιτροπής για τις Βρετανικές Βάσεις και Διευκολύνσεις στην Κύπρο, (αποτελούμενης από…) «για να προβεί στη συστηματική καταγραφή και μελέτη των καθημερινών σχέσεων των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και ειδικότερα τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων, οι οποίες αφορούν τη μεταξύ τους συνεργασία για τη λειτουργία των Βρετανικών Βάσεων και Διευκολύνσεων στην Κύπρο, με βάση τις ισχύουσες σχετικές Συνθήκες και Συμφωνίες μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ην. Βασιλείου, με σκοπό την υποβολή εισηγήσεων για διατήρηση ή τροποποίηση τους, αναλόγως της εκάστοτε ισχύουσας σχετικής κυβερνητικής πολιτικής».

ΠΗΓΗ

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2EDIMCK
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου