Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019

Εύγε στην Κύπρο! Η Κύπρος κατήγγειλε στον ΟΗΕ παράνομες έρευνες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ


Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Κορνήλιος Κορνηλίου, σε επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταγγέλλει ότι στις 26 Ιανουαρίου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και υποστηρικτικά σκάφη, συνοδευόμενα από τουρκικά πολεμικά πλοία, άρχισαν σεισμικές έρευνες στη νότια περιοχή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) στην ιστοσελίδα του.

Οι έρευνες, επισημαίνει ο Κ. Κορνηλίου, διεξάγονται στα τεμάχια 1, 8, 9 και 12, υπογραμμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη αναθέσει στις εταιρείες ΕΝΙ και Total τα τεμάχια 8 και 9 για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Παράλληλα υποδεικνύει πως η παράνομη σεισμική έρευνα της Τουρκίας διεξάγεται εντός του χώρου της κυπριακής υψαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, που έχουν οριοθετηθεί μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου, και του Λιβάνου και του Ισραήλ, αντιστοίχως, σε πλήρη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες οριοθέτησης. O Κ. Κορνηλίου καταγγέλλει ότι οι τουρκικές έρευνες συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, βάσει του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Όπως αναφέρει το riknews.com.cy, η επιστολή κυκλοφόρησε σήμερα ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συνοδεύεται με χάρτη, στον οποίο καταγράφονται τα τεμάχια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.


pontos-news.gr


φωτ. αρχείου: EPA / Tolga Bozoglu (Ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας)

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2IXQUn9
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου