Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Αποθήκευση και συντήρηση τόξου


ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Αποθήκευση και συντήρηση τόξου

για να επιμηκύνουμε τη μακροζωία του
Όπως κάθε εργαλείο, έτσι και το τόξο πρέπει να συντηρείται.

Ένα κλασικό ερώτημα είναι: Πρέπει να αφαιρώ την χορδή απ' το τόξο όταν δεν το χρησιμοποιώ;

Πάμε να ακούσουμε τον ειδικό.



Όταν η χορδή είναι τοποθετημένη, τότε τα σκέλη του τόξου είναι υπό τάση. Αν παραμένει τοποθετημένη για αρκετό καιρό, τότε σταδιακά τα σκέλη θα πάρουν το σχήμα που απέκτησαν υπό τάση. Σιγά- σιγά τα σκέλη θα γίνουν δύσκαμπτα και θα αχρηστευθούν αφού η όλη λειτουργία του τόξου βασίζεται στην ελαστικότητα της χορδής και την άσκηση τάσης στα σκέλη.

Αυτή η υποβάθμιση θα επιδεινωθεί σε περίπτωση που το τόξο είναι αποθηκευμένο σε ακατάλληλες συνθήκες, όπως θερμό και υγρό περιβάλλον. Αυτές οι συνθήκες συντήρησης μπορούν επίσης να προκαλέσουν διαχωρισμό των στρωμάτων του ξύλου μέσα στο σκέλος και τότε το τόξο δεν θα μπορεί να επιδιορθωθεί. Σε κακές συνθήκες συντήρησης μπορεί επίσης να στραβώσουν τα σκέλη του τόξου με αποτέλεσμα η χορδή να μην κάθεται καλά στο σκέλος. Αν μεν είναι μικρό το στράβωμα, μπορείτε να θερμάνετε το σκέλος και να το στρίψετε. Αν όμως το στράβωμα είναι σοβαρό, τότε δεν μπορεί να επιδιορθωθεί.

Για ν' αποφευχθούν όλα αυτά τα προβλήματα αποθηκεύουμε το τόξο σε κρύο και ξηρό μέρος. Αυτός ο κανόνας αφορά μόνο τα τόξα που είναι αποκλειστικά φτιαγμένα από ξύλο.

Έτσι, αν διαθέτουμε τόξο φτιαγμένο αποκλειστικά από ξύλο τότε πρέπει να το διατηρούμε σε κρύο και ξηρό περιβάλλον και να αφαιρούμε την χορδή.

Αν το τόξο μας είναι από συνδυασμό ξύλου και υαλοβάμβακα (fiberglass) είναι πιο ανθεκτικό από το απλό ξύλινο ενώ αν το τόξο μας είναι φτιαγμένο από συνδυασμό άνθρακα και αφρολέξ τότε μπορείτε να το αφήσετε με την χορδή και δεν θα πάθει τίποτα. Αν πάλι θέλετε, μπορείτε να του αφαιρέσετε τη χορδή αν και δεν είναι απαραίτητο.

Κατά την αποθήκευση θα πρέπει επίσης να προσέχουμε να μην βάζουμε βάρος στα σκέλη του. Δεν πρέπει να το ακουμπάμε απλά όρθιο σε έναν τοίχο γιατί με τον καιρό το σκέλος που δέχεται τη φόρτιση θα στραβώσει. Αν το τοποθετήσετε σε προθήκη μπορείτε να το κάνετε με τη λαβή είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω ή να το στηρίξετε με γαντζάκια στη χορδή ή να το κρεμάσετε με ένα καρφί στον τοίχο μεταξύ σκέλους και χορδής. Μην το αποθηκεύετε σε μέρη με ακραίες θερμοκρασίες κρύου ή ζέστης, όπως στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου.

Επομένως, στην επιβίωση που θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα ένα ξύλινο τόξο, θα πρέπει να του αφαιρούμε τη χορδή μετά τη χρήση και να μην το αφήνουμε να βρέχεται, να το βλέπει ο ήλιος, να στέκεται δίπλα στη φωτιά ή σε ένα παγωμένο μέρος.

Και τι κάνω για την συντήρηση της χορδής;



Την κερώνω είτε με ειδικό κερί για χορδές είτε με κερί μέλισσας που κυκλοφορεί σε ράβδους.

Αρχικά τρίβουμε την χορδή λίγο ώστε να ζεσταθεί είτε με τα δάκτυλά μας είτε με ένα κομμάτι δέρμα για να κολλήσει το κερί πάνω της. Κατόπιν κερώνουμε με αρκετό κερί ώστε να σχηματιστεί ένα παχύ στρώμα και στη συνέχεια απλώνουμε το κερί με τα δάκτυλά μας. Ακολούθως, με ένα κομματάκι κλωστή τυλιγμένο γύρω απ' τη χορδή ''ξεφλουδίζουμε'' την περίσσεια του κεριού.

Κάθε πότε κερώνω;

Μπορείτε να το κάνετε και μετά από κάθε χρήση αν θέλετε. Δεν είναι απαραίτητο βέβαια τόσο συχνά. Συνήθως μια φορά κάθε μερικές βδομάδες ή το μήνα αρκεί. Όταν νιώθετε ότι η χορδή είναι πολύ ξηρή ή ξεφτίζει στις άκρες τότε σίγουρα πρέπει να την κερώσετε.

Αυτό καταφέρνει να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής της χορδής. Ένας επαγγελματίας τοξότης που συμμετέχει σε αγώνες, μπορεί να χρειάζεται νέα χορδή κάθε 6 μήνες. Κάποιος περιστασιακός χρήστης μπορεί να την διατηρήσει για 1-2 χρόνια ή κι ακόμα περισσότερο.

Η χορδή δεν σπάει εύκολα από μόνη της και θέλει πολλή, πολλή μεγαλύτερη δύναμη από τη συνήθη κατά το τράβηγμα γιατί είναι απ' τη φύση της ελαστική. Ευκολότερα σπάει όταν υπάρχει κάποιο κόψιμο σε κάποιο σημείο της. Αποτελείται από πλεγμένες μεταξύ τους ίνες. Όταν δείτε αρκετές ίνες σπασμένες, τότε ξέρετε ότι πλησιάζει η ώρα που η χορδή θα σπάσει.

Αντίθετα, το σύνηθες πρόβλημα είναι ότι οι θηλιές στα άκρα της χορδής χάνουν τη θέση τους. Το προστατευτικό κάλυμμά τους μπορεί να φθαρεί και σιγά- σιγά να τρώγονται απ' την τριβή με την υποδοχή τους στα σκέλη ειδικά αν αυτή είναι οξεία και όχι στρογγυλεμένη.

Η χορδή μπορεί να έχει προστατευτικό εκτός από τις ακριανές θηλιές και στο κέντρο στο σημείο που κουμπώνει το βέλος. Αυτό το προστατευτικό δεν χρειάζεται κέρωμα. Κάποιοι πετάνε την χορδή όταν αρχίζει να φθείρεται το προστατευτικό. Αυτό είναι λάθος γιατί η χορδή παραμένει άφθαρτη και απλά το προστατευτικό χάλασε. Το προστατευτικό εντωμεταξύ εύκολα αντικαθίσταται και είναι φθηνότερο από το να ξαναγοράσετε μια καινούργια χορδή.

Στην επιβίωση σαν χορδή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χορδές τόξου που ήδη έχετε αγοράσει, χορδές από μουσικά όργανα, Paracord, πετονιά ψαρέματος, κλωστή ραψίματος, λάστιχο από παντελόνι, τένοντες ή φλοιούς και ίνες από φυτά. Αρκεί να έχει ελαστικότητα. Για να φτιάξετε χορδή για ένα ξύλινο αντίκυρτο τόξο θα χρειαστεί να πλέξετε 18 νήματα μεταξύ τους, ενώ για ένα σύνθετο τόξο 20-24 νήματα. Εννοείται δεν θα βρούμε ειδικό κερί, οπότε κερώνουμε με κερί από κηρύθρα ή με λίγο λίπος από το φαγητό. Ακόμα και με λάδι θα μπορούσε να γίνει αυτό. Ο στόχος είναι να μην είναι ξηρή η χορδή στο κάτω- κάτω.

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε πώς φτιάχνουμε μια χορδή από τένοντες.




Ασκληπιός

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2C8L6kT
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου