Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

F-35Ι: Πως «ξηλώθηκε» η ηγεσία της Αεροπορίας του Ιράν και γιατί πρέπει να προβληματιστεί η Ελλάδα


Οι ικανότητες των Ισραηλινών F-35I Adir φαίνεται ότι είναι τόσο αποτελεσματικές, ώστε εκτός από την «απομυθοποίηση» του αντιαεροπορικού συστήματος S-300, προκάλεσαν και το «ξήλωμα» της ηγεσίας της Αεροπορίας του Ιράν. Έτσι λοιπόν έγινε γνωστό ότι απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του, ο Αρχηγός της Ιρανικής Αεροπορίας (IRIAF) αμέσως μετά την επιβεβαίωση της δράσης μαχητικών F-35I Adir εντός του εναερίου χώρου του Ιράν, το Μάιο του 2018.

Πληροφορίες αναφέρουν οτι ο Αντιπτέραρχος Farzad Ismaili, ο οποίος βρισκόταν στην κορυφή της ιεραρχίας της IRIAF από το 2010, απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του έπειτα από έρευνα που διεξήχθη με εντολή της ηγεσίας, συνεπεία δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο. Συγκεκριμένα, πρόσφατο δημοσίευμα της κουβεϊτιανής εφημερίδας Al Jarida αναφέρει ότι η απομάκρυνση του Αρχηγού της IRIAF έγινε, όταν διαπιστώθηκε ότι (με εντολή του) επιβλήθηκε η απόκρυψη της «επιδρομής» ισραηλινών μαχητικών F-35I στον Ιρανικό εναέριο χώρο τον Μάρτιο του 2018. Μια επιδρομή που είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν πλήρως στρατηγικές εγκαταστάσεις σε πολλαπλά σημεία της επικράτειας της χώρας.

"Αόρατα" και από τους S-300

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα ισραηλινά F-35Ι όχι μόνο «αλώνιζαν» πάνω από το Ιράν αλλά πέταξαν κυριολεκτικά ανενόχλητα κοντά σε συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι τα Adir εκτέλεσαν χωρίς να εντοπιστούν κύκλους πάνω από στρατηγικές τοποθεσίες στις περιοχές Bandar Abas στον Περσικό, στο Σιράζ, στο Ισφαχάν, στο Καρατζράκ μέχρι και στην ίδια την πρωτεύουσα Τεχεράνη! Στις περιοχές αυτές υπάρχουν κύριες αεροπορικές βάσεις, εγκαταστάσεις αεράμυνας και τοποθεσίες που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ότι τα F-35Ι δεν εντοπίστηκαν από κανένα σύστημα αεράμυνας ή μαχητικά της IRIAF στη φάση εισόδου αλλά ούτε καν όταν αυτά αποχωρούσαν από τον εναέριο χώρο του Ιράν.

Η αποτυχία αυτή φαίνεται ότι εξανάγκασε τον Αντιπτέραρχο Ismaili να αποκρύψει το όλο συμβάν τόσο για λόγους που είχαν να κάνουν με την διαφύλαξη του κύρους της IRIAF όσο και για τις ευθύνες που έφερε ο ίδιος ως επικεφαλής της υπηρεσίας που ήταν αποκλειστικά αρμόδια για την αεράμυνα της χώρας. Δεν είχε όμως υπολογίσει τις διαρροές στα διεθνή ΜΜΕ, γεγονός που τελικά του κόστισε τη θέση του.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι τα F-35Ι τoυ Ισραήλ πραγματοποίησαν επί της ουσίας μια «πρόβα» επίθεσης εναντίον του Ιράν. H συλλογή πληροφοριών σύμφωνα με αναλυτές έγινε ταυτόχρονα τόσο από το ραντάρ AESA τύπου APG-81 με ικανότητα εντοπισμού στόχων σε διαμόρφωση συνθετικού διαφράγματος (παρέχει εικόνες υψηλής ανάλυσης) όσο και από τους υπέρυθρους αισθητήρες εντοπισμού στόχων.

Αυτοί αποτελούνται από το σύστημα ΕΟΤS (Electo-Optical Targeting System) τοποθετημένο σε χαρακτηριστικό εξόγκωμα επί του ρύγχους και το σύστημα DAS που χρησιμοποιεί θερμικές κάμερες τοποθετημένες περιμετρικά της ατράκτου για εντοπισμό επίγειων και εναέριων στόχων και απειλών, σε εύρος 360 μοιρών.

Σενάρια συνωμοσίας με Μόσχα και Τελ Αβίβ

Η προβεβλημένη ικανότητα του F-35Ι να συνθέτει πλήρη εικόνα τακτικής κατάστασης, το καθιστά αναμφίβολα ικανό να εκτελεί αποστολές ISR/Recce. Μια ικανότητα που δοκιμάστηκε από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι ας σημειωθεί ότι έχουν προσθέσει και εγχώριας κατασκευής συστήματα στον εξοπλισμό των Adir.

Οι φήμες για καταγραφή και υπογείων εγκαταστάσεων αν και συμπεριλήφθηκε στο μενού των ικανοτήτων των F-35I δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αλλά ήταν αρκετή για να τροφοδοτήσει υποψίες για συνεργασία Ιράν και Ισραήλ. Και αυτό διότι οι συγκεκριμένες τοποθεσίες είναι γνωστό ότι προστατεύονται από τους S-300 για τους οποίους (σύμφωνα με ορισμένα σενάρια) αναφέρεται ότι η ρωσική πλευρά τροφοδότησε με δεδομένα τους Ισραηλινούς, προκειμένου να σχεδιάσουν την παράτολμη αυτή αποστολή, ώστε να γνωρίζουν τα τρωτά σημεία τους. Η θεωρία αυτή έχει μικρές πιθανότητες να ισχύει καθόσον ακόμα και αν υποτεθεί ότι υπάρχει «ανοιχτό» κανάλι επικοινωνίας μεταξύ Τελ Αβίβ και Μόσχας, είναι εξαιρετικά απίθανο οι Ρώσοι να έδιναν τέτοιες ευαίσθητες πληροφορίες που θα κατέληγαν με απόλυτη βεβαιότητά στις ΗΠΑ. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε περίοδο ειρήνης, οι αντιαεροπορικές συστοιχίες δεν είναι αναπτυγμένες για δράση και τα ραντάρ τους σε ενέργεια, συνεπώς τα F-35I διέφυγαν της αποκάλυψης των τυπικών σταθμών ραντάρ του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου.

Αλλαγή δεδομένων

Έτσι λοιπόν η αντικατάσταση του επικεφαλής της IRIAF έγινε στις 29 Μαΐου 2018, λίγο μετά την πετυχημένη ισραηλινή επιχείρηση, με τον Πτέραρχο Alireza Sabahi-Fard να διαδέχεται τον Αντιπτέραρχο Ismaili. Αν και μπορούμε φυσικά να αντιληφθούμε τους λόγους που δρομολογήθηκε μια τέτοια αλλαγή ηγεσίας, θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε ότι ήταν μάλλον «άδικη», από τη στιγμή που το F-35 είναι σχεδιασμένο, ώστε να διεισδύει ανεντόπιστο από την επίγεια αεράμυνα.

Στο σημείο αυτό αναδεικνύονται προφητικά τα λόγια του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Avigdor Liberman ο οποίος είχε δηλώσει: «Το F-35 θα επιτρέψει στις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ να αντιμετωπίσουν πολλές από τις υφιστάμενες προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα. Αποτελούν κεντρικό βραχίωνα της προσπάθειας προστασίας του λαού του Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων αλλά και πέρα από αυτά».

Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι συνέβη και σε αυτήν την περίπτωση, γεγονός που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά όσες χώρες αναμένεται να αντιμετωπίσουν μαχητικά αυτής της κατηγορίας (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας).

Ενδείξεις που προκαλούν προβληματισμό

Στην περίπτωση που η Τουρκία παραλάβει τελικά τα F-35A από τις ΗΠΑ, η Τουρκική Αεροπορία θα βρεθεί φυσιολογικά σε πλεονεκτική θέση με ικανότητα αθέατης διείσδυσης στο FIR Αθηνών. Κάτι που φυσικά είναι ήδη γνωστό αλλά επιβεβαιώνεται έμμεσα από την επιχείρηση των ισραηλινών F-35I στο Ιράν. Βεβαίως η περίπτωση της Ελλάδας είναι σημαντικά διαφοροποιημένη καθώς διαθέτει μεγάλη ποικιλία συστημάτων ραντάρ επιτήρησης – εντοπισμού και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται εκτός από το σύστημα S-300PMU1 και το κορυφαίο Patriot PAC-3, το εκσυγχρονισμένο Improved HAWK και τα βραχέως βεληνεκούς TOR M1, OSA AK, Crotale NG, ΒΕΛΟΣ και ASRAD. Επιπλέον, η ΠΑ διαθέτει σημαντικό αριθμό μαχητικών F-16C/D και Mirage 2000-5Mk2 που θεωρούνται εξαιρετικά ικανά σε συνδυασμό με αεροσκάφη ΑΣΕΠΕ τύπου ΕΜΒ-145Η ERIEYE.

Τα παραπάνω συνθέτουν ένα θανάσιμο περιβάλλον στο οποίο ακόμη και μαχητικά F-35 θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, αν επιδιώκουν να φτάσουν μέχρι τους στόχους τους χωρίς να καταρριφθούν στο μεταξύ. Δίχως αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Πάντως η επικράτηση των F-35 σε ασκήσεις τύπου Red Flag στις ΗΠΑ απέναντι σε μαχητικά 4ης γενιάς, δείχνει ότι η τεχνολογία Stealth «λειτουργεί» και επιτρέπει σε όποιον την κατέχει, να ξεπεράσει την εχθρική απειλή ακόμη και αν αυτή είναι προηγμένη.

Βέβαιος ο Ακάρ για την αποδέσμευση F-35

Στο μεταξύ, η Τουρκία αναμένει την παράδοση των F-35 από τις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, όπως δήλωσε εχθές ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Παρά την διαμάχη και τις σχετικές απειλές της Ουάσινγκτον έπειτα από την οριστικοποίηση της αγοράς από την Άγκυρα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος S-400, ο Τούρκος αξιωματούχος φαίνεται σίγουρος για θετική κατάληξη στο ζήτημα που έχει προκύψει την αγορά των F-35. «Παρά κάποιες ανακοινώσεις, η πορεία των F-35 προχωρά ομαλά: οι πιλότοι μας, η ομάδα συντήρησης, συνεχίζει την εκπαίδευσή της στις ΗΠΑ», τόνισε ο Ακάρ σε γεύμα που είχε με ανώτατους Τούρκους στρατηγούς στην Άγκυρα. Μάλιστα ανέφερε ότι η παράδοση των F-35 θα γίνει τον Νοέμβριο στην αεροπορική βάση Μαλάτια, όπου ολοκληρώνονται οι σχετικές προετοιμασίες, λεπτομέρειες επί των οποίων παραθέτει το ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2017-2018.


doureios.com

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2HH6OQq
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου