Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Φυτά εσωτερικού χώρου: Ποια ωφελούν την υγεία μας - Έρευνα της NASA ανατρέπει τα όσα ξέραμε για τα φυτά μέσα στο σπίτι


Τα φυτά εσωτερικού χώρου, που μπορεί να έρχονται, να φεύγουν και να επανέρχονται στη μόδα, είναι κάτι περισσότερο από διακοσμητικά αντικείμενα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι φρεσκάρουν και φιλτράρουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας, ενώ κάποια από αυτά ωφελούν σοβαρά την υγεία μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, NASA, για την ποιότητα του αέρα σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα, τα φυτά εσωτερικού χώρου διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα καθώς απομακρύνουν μικρές συγκεντρώσεις χημικών, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και η φορμαλδεΰδη.

Τα δέκα κορυφαία φυτά που έχουν αυτή την ιδιότητα σύμφωνα με τη NASA είναι τα εξής: ο κρίνος της ειρήνης (Spathiphyllum wallisii), ο χρυσός πόθος (Aures Scindapsus), ο αγγλικός κισσός (Hedera helix), το χρυσάνθεμο (Chrysantheium morifolium), η ζέρμπερα μαργαρίτα (Gerbera jamesonii), η Σανσιβέρια ή γλώσσα της Πεθεράς (Sansevieria trifasciata «laurentii»), το μπαμπού (Chamaedorea sefritzii), η αζαλέα (Rhododendron simsii), η δράκαινα μαρτζινάτα (Δράκαινα marginata) και το φυτό αράχνη (Chlorophytum comosum).

Οι ερευνητές της NASA συνιστούν ένα φυτό ανά 9 τετρ. μέτρα επιφάνειας.

Πώς το φυτό στο σαλόνι μας ωφελεί την υγεία μας

Υποβοηθούν την αναπνευστική λειτουργία
Τα φυτά με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα συμβάλλοντας καθοριστικά στον περιορισμό των ρύπων του αέρα. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τις νυχτερινές ώρες η διαδικασία της φωτοσύνθεσης σταματά και τα περισσότερα φυτά ξεκινούν να απορροφούν το οξυγόνο απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα. Μόνο ορισμένα φυτά όπως οι ορχιδέες και τα παχύφυτα αποτελούν εξαίρεση και συνεχίζουν να απελευθερώνουν οξυγόνο. Σε κάθε περίπτωση δεν βάζουμε φυτά στην κρεβατοκάμαρα.

Απομακρύνουν τις ασθένειες
Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Νορβηγίας, τα φυτά εσωτερικού χώρου μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ξηροδερμίας, κρυώματος, πονόλαιμου και βήχα. Άλλες έρευνες αποδεικνύουν ότι η αυξημένη υγρασία μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης και επιβίωσης του ιού της γρίπης.

Βοηθούν στην αύξηση της παραγωγικότητας
Μια σειρά μελέτες σε σπουδαστές και εργαζόμενους αποδεικνύουν ότι η μελέτη ή η εργασία σε χώρους όπου υπάρχουν φυτά συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό συμβαίνει χάρη στη θετική συμβολή των φυτών στη συγκέντρωση και τη μνήμη σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 20%, όπως υποστηρίζει σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Η εργασία που εκτελείται υπό τη φυσική επιρροή διακοσμητικών φυτών συνήθως έχει υψηλότερη ποιότητα και ολοκληρώνεται με καλύτερη ακρίβεια σε σύγκριση με την εργασία που ολοκληρώνονται σε εντελώς τεχνητά περιβάλλοντα.



ΠΗΓΗ

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2GYSnI8
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου