Αυτή η διάκριση οφείλεται στην περιεκτικότητα του ελληνικού καφέ σε αντιοξειδωτικά (90-110mg/φλιτζανάκι), τα οποία προστατεύουν το σώμα ενάντια στην πρόωρη φθορά που προκαλείται από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το στρες, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η υπεριώδης ακτινοβολία.
Συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά που συναντούμε στον ελληνικό καφέ είναι οι πολυφαινόλες, το χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ, η θεοφιλίνη και θεοβρωμίνη που παρουσιάζουν ισχυρή αντικαρκινική δράση ιδιαίτερα ενάντια στον καρκίνο του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα.
Επιπρόσθετα, η συστηματική κατανάλωση του ελληνικού καφέ έχει συσχετιστεί με βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, όπως φαίνεται και από την μελέτη ΙΚΑΡΙΑ, που διεξήχθη από την ΑΆ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική. Συγκεκριμένα, η παρούσα έρευνα είχε στόχο την εκτίμηση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου των μεσηλίκων και ηλικιωμένων κατοίκων σε προοπτική παρακολούθηση 10-ετίας, όπου φάνηκε ότι η μέτρια καθημερινή κατανάλωση 1-2 φλιτζανιών ελληνικού καφέ την ημέρα σχετίζεται θετικά με την υγεία του ενδοθηλίου, βελτιώνει την αγγειακή διατασιμότητα, συμβάλλει στην μείωση της οξείδωσης της LDL-κακής χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ταυτόχρονα, οι ευεργετικές ιδιότητες του ελληνικού καφέ επεκτείνονται και στο αδυνάτισμα, χάρη στη συνεργιστική δράση των αντιοξειδωτικών με την καφεΐνη, όπου αυξάνουν την θερμογένεση, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του μεταβολισμού και την κατανάλωση ενέργειας.
Τέλος, η θερμιδική αξία του ελληνικού καφέ και η περιεκτικότητά του σε λιπαρά είναι μηδενική! Αυτό το οποίο πρέπει να προσέχουμε είναι η προσθήκη ζάχαρης (1 κ.γλ.= 20 kcal περίπου) και το γάλα (1 μερίδα: 30 kcal περίπου).
«Πιείτε λοιπόν έναν ελληνικό στην υγειά σας», μιας και κάθε γουλιά ελληνικού καφέ προσθέτει ακόμη ένα λιθαράκι στο «προστατευτικό τείχος» του οργανισμού μας.
Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, Μέλος Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Με τη συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc, Επιστημονικός Διευθυντής ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
olympia.gr
from The Secret Real Truth http://ift.tt/1MRuUzX
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου