Συγκεκριμένα:
- Στην Κίνα με τους περισσότερους από 1δισ. κατοίκους η αντίστοιχη Πρωτοχρονιά, βάσει του εορταστικού ημερολογίου που ακολουθεί η χώρα, είναι στις 8 Φεβρουαρίου. Το δικό μας 2016 είναι το δικό τους 4714, που θα είναι και η χρονιά του Πιθήκου. Το Κινεζικό ημερολόγιο είναι ένα σεληνιακό-ηλιακό ημερολόγιο και η παράδοση λέει πως αναπτύχθηκε από τον πρώτο αυτοκράτορα, Χουάνγκ Ντί (Huang Di) ή Κίτρινο Αυτοκράτορα (περίπου 2698-2599 π.Χ.). Σήμερα ωστόσο στην Κίνα για τις καθημερινές δραστηριότητες χρησιμοποιείται το Γρηγοριανό ημερολόγιο.
-
- Οι μουσουλμανικές χώρες δεν είναι τόσο...μπροστά. Η πρώτη μέρα του 2016 είναι για τους μουσουλμάνους η 20η μέρα του μήνα Rabī' al-Awwal στα αραβικά (και μεταφράζεται ως «πρώτη άνοιξη») του έτους 1437. Το ισλαμικό ημερολόγιο είναι ένα καθαρά σεληνιακό και έχει 12 εναλλασσόμενους μήνες των 30 και 29 ημερών.
-
- Στο εβραϊκό ημερολόγιο αντίστοιχα, η πρώτη ημέρα του 2016 αντιστοιχεί στην 20η μέρα, του μήνα Taveth (Δεκέμβριος-Ιανουάριος) και βρισκόμαστε στο έτος 5776. Το εβραϊκό ή ιουδαϊκό ημερολόγιο είναι ένας συνδυασμός ηλιακού και σεληνιακού ημερολογίου, δηλαδή ηλιοσεληνιακό.
-
- Στο δε ιρανικό ημερολόγιο ή περσικό, η 1η Ιανουαρίου 2016 είναι η 11η ημέρα του μήνα Dey και βρισκόμαστε μόλις στο έτος 1394. Το περσικό έτος ξεκινά συνήθως στις 21 Μαρτίου του Γρηγοριανού Ημερολογίου– δηλαδή κατά την εαρινή ισημερία. To συγκερκιμένο ημερολόγιο είναι ένα αστρονομικό, ηλιακό και ένα από τα παλαιότερα συστήματα χρονολόγησης.
-
- Αντίστοιχα στο ινδικό πολιτικό ημερολόγιο η πρώτη μέρα του έτους 2016 της Δύσης, είναι η 11 ημέρα του μήνα Pausa του έτους 1937. Τα έτη στο ινδικό ημερολόγιο απαριθμούνται από την έναρξη της εποχής Saka, δηλαδή την εαρινή ισημερία της 22ας Μαρτίου του 79 μ.Χ. με το γρηγοριανό ημερολόγιο. Το ημερολόγιο τέθηκε επίσημα σε χρήση την 1η ημέρα του μήνα Caitra του έτους 1879 της εποχής Saka (22 Μαρτίου 1957).
-
- Τέλος υπάρχει και το γνωστό από τα...παλιά Ιουλιανό ημερολόγιο που αντικαταστάθηκε από το Γρηγοριανό. Εισήχθη από τον Ιούλιο Καίσαρα το 46 π.Χ. Και κατάφερε να «επιβιώσει» για πολλούς αιώνες. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, εγκαταλείφθηκε μόλις το 1923 όταν μέσα σε μια ημέρα η 16η Φεβρουαρίου μετατράπηκε σε 1η Μαρτίου. Μέχρι και σήμερα πολλά ορθόδοξα κράτη της Ανατολής συνεχίζουν να ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο και όσοι το ακολουθούν ονομάζονται «παλαιοημερολογίτες». Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η Ρωσία που θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.
Πηγές: Wikipedia.org και teicrete.gr μέσω huffingtonpost.gr
from The Secret Real Truth http://ift.tt/1P5IdOe
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου