Την παρακάτω ομιλία του καλού φίλου, που ακόμη συνεχίζει να υπηρετεί την πατρίδα του από άλλα δυστυχώς μετερίζια, του Σάββα Καλεντερίδη η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2013 στο Hotel Avra στη Ραφήνα, θα πρέπει να την παρακολουθήσουν όλοι οι Ελληνες για να καταλάβουν πως ακριβώς στήθηκε η παγίδα των Ιμίων.
Έχω παρακαλουθήσει πάρα πολλές εκπομπές σχετικά με το θέμα των Ιμίων, ωστόσο στην τοποθέτηση του Καλεντερίδη άκουσα για πρώτη φορά ενδιαφέροντα πράγματα και συγκλονιστικές αποκαλύψεις.
Η επιτυχέστατη θητεία του Σάββα στην ΕΥΠ φωτίζει διαστάσεις των γεγονότων που αρκετοί δεν είχαμε προσέξει. Η εμπειρία του λέει αρκετά και αφήνει να εννοηθούν πολύ περισσότερα.
Το τηλεφώνημα παγίδα
Καταρχήν ο Καλεντερίδης ξεκινά με το τηλεφώνημα - παγίδα του Γκιουβέν Ερκαγια (τούρκος Α/ΓΕΝ το 1996) στο ναυτικό ακόλουθο της τουρκικής πρεσβείας. Η παγίδα βρίσκεται στο ότι η κλήση έγινε από ανοικτό τηλέφωνο και όχι κρυπτογραφημένη γραμμή γνωρίζοντας πολύ καλά ότι όλες οι γραμμές των πρεσβειών οπουδήποτε παρακολουθούνται, πόσο μάλλον της Τουρκίας στην Ελλάδα. Στο τηλεφώνημα αυτό ο Ερκαγια αναφέρει πως «υπάρχει ζήτημα με κάποια νησιά που κατέχουν οι Ελληνες, ορισμένα από αυτά μπορούμε να τα διεκδικήσουμε» και περιλαμβάνει σε αυτά και τα Ιμια. Αμέσως μετά συνεχίζουν με κρυπτογραφημένη γραμμή.
Η Τουρκία λοιπόν στέλνει το αποκρυπτογραφημένο μήνυμα ότι θα διεκδικήσει ελληνικά νησιά.
Τσίμπησε η Ελλάδα
Τότε φάνηκε η πρώτη αδυναμία της Ελλάδας να καταλάβει γιατί ο Ερκαγια μίλησε "ανοικτά" για κάτι τόσο σοβαρό.
Την ίδια ή την επόμενη ημέρα ο Σημίτης κάλεσε σε σύσκεψη τον ΥΠΕΞ, Πάγκαλο και τον υπουργό δημοσίας τάξης, Κώστα Γείτονα κι ανακοινώθηκε ότι συζητήθηκε ένα σοβαρό εθνικό θέμα.
Το πιθανότερο είναι πως συζητήθηκε το μήνυμα του Ερκαγια προς το ναυτικό ακόλουθο.
Η πρώτη ύψωση της Ελληνικής Σημαίας στα Ιμια στις 25-1-1996
Στις 25-1-1996 ο δήμαρχος Καλύμνου, κ. Διακομιχάλης, συνοδεία ιερέως και του αστυνομικού διευθυντή της Καλύμνου μεταβαίνει και τοποθετεί την ελληνική σημαία στα Ιμια σαν ένα είδος τελετής.
Είναι αποκομμένο αυτό το γεγονός από τα προηγούμενα; Έδωσε κάποιος εντολή στο Δήμαρχο Καλύμνου προς τούτο; Γιατί δόθηκε τόσο μεγάλη διάσταση και κυκλοφόρησε ως είδηση; Στα πλαίσια ποιου σχεδιασμού και στρατηγικής έγινε αυτή η ενέργεια;
Το ελικόπτερο της Χουριέτ στις 27-1-1996
Στις 27-1-1996 συντάκτης της Χουριέτ βιντεοσκοπούμενος στα Ιμια αλλάζει τη σημαία και υψώνει την τουρκική. Η Χουριέτ υπήρξε πάντα όργανο της Αγκυρας, πράττοντας φυσικά κατ' εντολή της τουρκικής κυβέρνησης. Όπως επισημαίνει ο κ. Καλεντερίδης η Χουριέτ είχε πάντα καθοριστικό ρόλο στην κλιμάκωση / εξέλιξη των ελληνοτουρκικών κρίσεων όπως το 1955 όταν η Χουριέτ πριν εκραγεί η βόμβα στο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, κι ενώ είχε κυκλοφορία 30.000 φύλλων, είχε ήδη τυπώσει έκτακτο παράρτημα σε 200.000 φύλλα.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Ενώ λοιπόν είχε ξεπεραστεί το περιστατικό με την προσάραξη του τουρκικού φορτηγού ΦΙΓΚΕΝ ΑΚΑΤ το Δεκέμβριο του 1995 στα Ιμια, σημειώνει ο έμπειρος στρατιωτικός:
Α. το τηλεφώνημα του ναυάρχου
Β. την έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Σημίτη
Γ. την ενέργεια Διακομιχάλη που έλαβε διαστάσεις
Δ. την κίνηση της Χιουριέτ
Ως σημεία που φανερώνουν ότι αρχίζει να δημιουργείται κάτι πολύ επικίνδυνο. Μας την είχαν στημένη, θα σημειώσει γλαφυρά και εμείς δεν ήμασταν προσεκτικοί ενώ θα έπρεπε μη ξέροντας τι έχουν ετοιμάσει για παρακάτω.
+ + +
Η Ελλάδα στέλνει το περιπολικό ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ 2, διαπιστώνει την ύπαρξη της τουρκικής σημαίας και κατόπιν στέλνει το περιπολικό ΑΝΤΩΝΙΟΥ για να αλλάξει τη σημαία και αποφασίζεται η επάνδρωση της μεγάλης Ιμιας με βατραχανθρώπους αφήνοντας αφύλακτη τη μικρή ενώ θα έπρεπε να αντιδράσουμε με έναν αντίστοιχο τρόπο, όπως η Αγκυρα, δηλαδή την αποστολή ενός δημοσιογράφου να αλλάξει τη σημαία.
Η Ελλάδα κλιμάκωσε με δική της υπαιτότητα, καθοριστικά, το σκηνικό της κρίσης σε μια περίοδο με κυβέρνηση δίχως ψήφο εμπιστοσύνης!
Ακολουθεί δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι τα Ιμια είναι τουρκικά και ο Καλεντερίδης επισημαίνει, ίσως και να γνωρίζει:
«Ήδη η φωτιά άναψε και καίει τις δύο πλευρές λες και υπάρχει ένα κεντρικό επιτελείο που τις συντονίζει, κάνοντας και οι δύο κινήσεις που οδηγούν στην κλιμάκωση της κρίσης»
30 Ιανουαρίου 1996
Βγαίνει ο στόλος μπροστά στις κάμερες με συγκεκριμένο σταθμό και δημοσιογράφο να καλύπτει την έξοδο από το ναύσταθμο!
Η στρατηγική σχέση Ελλάδας - Τουρκίας ως μέλη του ΝΑΤΟ επιτάσσει την παρέμβαση των ΗΠΑ (το «κεντρικό επιτελείο» που αναφέραμε).
Η Τανσού Τσιλέρ, πρωθυπουργός τότε της Τουρκίας δηλώνει με ένα ξεκάθαρο ύφος ότι αυτή η σημαία θα κατέβει. Όπως σημειώνει ο Σάββας Καλεντερίδης, η Τσιλέρ υπήρξε υπάλληλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και με βάση τους πολιτικούς της αντιπάλους είχε εκπαιδευθεί επί έτη σε αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για να εκτελέσει διάφορες αποστολές, όπως το γκριζάρισμα των Ιμίων.
ΚΥΣΕΑ σε ρόλο ταβέρνας
Η σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ δεν έγινε στα υπόγεια του ΥΕΘΑ, στο ΕΘΚΕΠΙΧ αλλά σε κάποιο γραφείο της Βουλής με τις πιατέλες με τα φαγητά να πηγαινοέρχονται.
Οι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες δεν είχαν εικόνα της κατάστασης σε ζωντανό χρόνο. Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός Σημίτης είχε αρνηθεί να δει τον τότε αρχηγό της ΕΥΠ, ναύαρχο Βασιλικόπουλο.
Το ΚΥΣΕΑ λοιπόν έγινε όπως αναφέρει ο Καλεντερίδης μια μικρή ταβέρνα. Με το Σημίτη στα τηλέφωνα και τον Πάγκαλο παρομοίως όταν δε μιλούσε στα κανάλια.
30 προς 31 Ιανουαρίου - κινήσεις προς αποκλιμάκωση και η κατάληψη της δεύτερης Ιμια
Ενώ η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της αλλά και το στρατιωτικό πλεονέκτημα στην περιοχή, η κυβέρνηση αποφασίζει την αποκλιμάκωση της κρίσης με «ισοδύναμα μέτρα» για επιστροφή στο status quo ante.
Και εδώ είναι το δεύτερο σημείο κλειδί μετά το τηλεφώνημα - παγίδα του Ερκαγια, πως θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα όταν έχεις εκείνη τη στιγμή μόνο μία σημαία και μόνο έλληνες βατραχανθρώπους;
Τη «μαγική» λύση την έδωσαν τα αφύλακτα δεύτερα Ιμια και οι τούρκοι κομάντος.
Κι αναρωτιέται κανείς,
Άραγε να κατέστη "επιτρεπτό" να ανέβουν οι τούρκοι ενώ είχε συμφωνηθεί η αποκλιμάκωση ώστε να έχουμε τα ισοδύναμα μέτρα;
Και τα δεύτερα Ιμια αφέθησαν εξαρχής αφύλακτα από αμέλεια ή για...κάποιο άλλο σκοπό;
Ήταν μια έξυπνη κίνηση από την Τουρκία ακριβώς στο τέλος της κρίσης να αρπάξει αυτό που ήθελε αιφνιδιάζοντάς μας με αποτέλεσμα στη συνέχεια την απώλεια του ελικοπτέρου και των τριών ηρώων;
Ήταν μια έξυπνη κίνηση από την Τουρκία ακριβώς στο τέλος της κρίσης να αρπάξει αυτό που ήθελε αιφνιδιάζοντάς μας με αποτέλεσμα στη συνέχεια την απώλεια του ελικοπτέρου και των τριών ηρώων;
Αδυναμία διαχείρισης κρίσεων
Η Ελλάδα διαφάνηκε για άλλη μια φορά ότι δε διαθέτει μηχανισμό ανάλυσης, εκτίμησης και διαχείρισης κρίσεων. Τρανό χαρακτηριστικό παράδειγμα η μη καταγραφή των συνομιλιών και των συσκέψεων, όπως γίνεται στις ΗΠΑ. Σε ποιον θα αποδοθούν οι ευθύνες;
Αυτή την ομιλία πρέπει να τη δουν όλοι οι Ελληνες και να την αξιολογήσουν.
Όσο για το Σάββα Καλεντερίδη, η πατρίδα εξακολουθεί να μην τον εκμεταλλεύεται παρά τις σπουδαίες υπηρεσίες του όταν ανήκε στο Ελληνικό Στρατό και την ΕΥΠ.
Κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι ίσως ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει την ΕΥΠ εκεί που ήταν κάποτε και τόσο πολύ το έχει ανάγκη η χώρα.
freepen.gr
from The Secret Real Truth http://ift.tt/2jXdgXB
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου