Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Σε ποια περιοχή της Ελλάδας δημιουργήθηκε η πρώτη πόλη στον κόσμο


H πρώτη πόλη στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παυσανία. Η μεγαλύτερη ήταν η Ρώμη, με πολυκατοικίες που είχαν 20 μέτρα όριο ύψους
Από τη mixanitouxronou.gr: Οι Αρκάδες μπορούν να υπερηφανεύονται ότι στον τόπο τους δημιουργήθηκε η αρχαιότερη πόλη στον κόσμο και να επικαλούνται μάλιστα γι΄ αυτό τον Παυσανία.
Το όνομά της ήταν Λυκόσουρα και τον 2ο αιώνα μ.Χ. ήταν πλέον ένα χωριό με ελάχιστους κατοίκους. Ο Παυσανίας όμως υποστηρίζει ότι εκεί είχε δημιουργηθεί η πρώτη πόλη που είδε ποτέ το φως του ήλιου και ότι όλες οι υπόλοιπες πόλεις είχαν φτιαχτεί επάνω στο πρότυπό της.
Οι πολυκατοικίες της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας

Από τις μητροπόλεις της αρχαιότητας η μεγαλύτερη ήταν η Ρώμη. Στους καταλόγους που υπάρχουν από τα μέσα του 4ου αιώνα έχουν καταχωρηθεί 46.402 συγκροτήματα διαμερισμάτων, 1.797 ιδιόκτητα σπίτια, 1352 πηγές, 856 δημόσια λουτρά, 290 αποθήκες, 104 δημόσιες τουαλέτες, 36 αψίδες θριάμβου, τρία θέατρα, δύο αμφιθέατρα και δύο ιππόδρομοι.
Τα ψηλότερα συγκροτήματα διαμερισμάτων πρέπει προφανώς να ξεπερνούσαν τα 20 μέτρα που είχε θέσει ως ανώτατο όριο ο Αύγουστος. Το όριο στο ύψος των κτιρίων ήταν αναγκαίο για να περιορίσουν τους κερδοσκόπους και να εξασφαλίσουν με εύλογο τρόπο την ασφάλεια των κτιρίων.

Τα οικόπεδα ελεύθερης γης μέσα στην πυκνοκατοικημένη πόλη ήταν ακριβά και χτίζονταν με προχειρότητα. Πολλές φορές σπίτια κατέρρεαν και πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Πριν από 2.000 χρόνια ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βρεις ένα φωτεινό δωμάτιο στη Ρώμη. Τα σπίτια ήταν πολύ κοντά το ένα στο άλλο και με το ζόρι έμπαινε φως από το παράθυρο. Ο Βιτρούβιος όμως σκαρφίστηκε ένα τέχνασμα για να ελέγχει κατά την κατασκευή ενός σπιτιού αν θα έλαμπε αργότερα ο ήλιος από το παράθυρο. Έπαιρνε ένα σχοινί και το έδενε στον τοίχο απέναντι από την ανεγειρόμενη κατοικία. Στη συνέχεια τέντωνε το σχοινί ως το σημείο που θα ήταν το δωμάτιο.

Αν μπορούσε να ακολουθήσει με τα μάτια το σχοινί και συγχρόνως να κοιτάζει κατευθείαν στον ουρανό τότε με μεγάλη σιγουριά το δωμάτιο θα ήταν γεμάτο φως. Σε διαφορετική περίπτωση έπρεπε να ψάξει να βρει αλλού να κτίσει. Αν και είναι γνωστός ο αριθμός και ο τρόπος κατασκευής των κατοικιών, ο αριθμός των κατοίκων είναι άγνωστος. Κάποιοι υπολογίζουν ότι στην ακμή της είχε πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Πιο μετριοπαθείς μελετητές περιορίζουν τον αριθμό σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες.



ΠΗΓΗ

from The Secret Real Truth http://ift.tt/2ws63Dm
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου