Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Συνολικά... λάθος


Ανεξάρτητα από το αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με την όποια επιστημονική άποψη εκφράζει ένας επιστήμονας για οποιοδήποτε θέμα, οι λοιδορίες, οι συκοφαντίες και οι απειλές, επώνυμες και ανώνυμες, απειλούν την αρχή της ελευθερίας του λόγου, την οποία αποδέχεται η χώρα μας.

Το βασικότερο όμως είναι ότι υπονομεύουν τον ίδιο τον ρόλο της επιστημονικής έρευνας, μετατρέποντάς την από θεμελιώδες και διαχρονικό εργαλείο εξέλιξης, σε στοιχείο σύγκρουσης και αντιπαλότητας.

…Τον καθηγητή Κώστα Συνολάκη, δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Κοιτάζοντας όμως κάποιος το βιογραφικό του, διαπιστώνει αβίαστα, ότι πρόκειται περί ενός εξαίρετου επιστήμονα στον τομέα των φυσικών καταστροφών με διεθνή καριέρα. Σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας. Έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης . Έχει κάνει πολύ σημαντικές έρευνες, δημοσιευμένες στα πλέον έγκυρα επιστημονικά περιοδικά...Είναι Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2016.

Ο Συνολάκης , με αφορμή την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, με τις τραγικές συνέπειες σε ανθρώπινα θύματα, εκπόνησε επιστημονική εργασία και την ανακοίνωσε.

Ακολούθησε όλα τα βήματα που είναι προϋπόθεση για μια άρτια επιστημονική μελέτη:


- Παρουσίασε τους συνεργάτες του (επιστήμονες με διεθνές κύρος).
- Παρουσίασε και ανέλυσε την μεθοδολογία που ακολούθησε η επιστημονική ομάδα. Μεθοδολογία τεκμηριωμένη από την βιβλιογραφία.
- Παρουσίασε τα συμπεράσματα της μελέτης, που αφορούσαν τις όποιες δυνατότητες έγκαιρης εκκένωσης της περιοχής.
Τα συμπεράσματα όμως της επιστημονικής έρευνας του Κώστα Συνολάκη, δεν άρεσαν σε ορισμένους. Γιατί θεώρησαν ότι έχουν πολιτικές σκοπιμότητες και προεκτάσεις!

Και ο ερευνητής λοιδορήθηκε, απαξιώθηκε και στοχοποιήθηκε.

- Δεν έκαναν κριτική στην μεθοδολογία της μελέτης του, που θα μπορούσαν να κάνουν, ακόμα και την σκληρότερη.
- Δεν έκαναν κριτική στα συμπεράσματα της μελέτης.
- Δεν αντιπαράθεσαν επιστημονικά στοιχεία από άλλες μελέτες που να αντικρούουν τα συμπεράσματα του, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αντιπαράθεση, που αποτελεί δημιουργικό μοχλό εξέλιξης της επιστημονικής γνώσης.

Αλλά του επιτέθηκαν προσωπικά και τον στοχοποίησαν, καταλογίζοντας του πολιτικές σκοπιμότητες…
… Με τους συνεργάτες μου, για δεκαετίες, έχουμε παρουσιάσει πολλές εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες, στα μεγαλύτερα επιστημονικά συνέδρια του κόσμου.

Εργασίες, πολλές φορές αιρετικές σε σχέση με την υπάρχουσα γνώση…Έχουμε δεχθεί πολλές φορές σκληρή κριτική. Κριτική όμως πού αφορούσε την μεθοδολογία της μελέτης και όχι τον ερευνητή και τις υποτιθέμενες προθέσεις του! Και πάντα η κριτική ήταν καλοδεχούμενη και παραγωγική.

Κάποιος όμως θα μπορούσε να πει:

"Στο Μάτι είχαμε εκατόμβη νεκρών. Και μια μελέτη (όπως αυτή του Κ. Συνολάκη), που συμπεραίνει ότι με διαφορετικούς χειρισμούς ενδεχόμενα θα είχαμε λιγότερα θύματα, θα μπορούσε να δημιουργήσει «ενόχους» και παράλληλα να έχει πολιτικές προεκτάσεις και συνέπειες".

Ο αντίλογος είναι, ότι στο πεδίο π.χ. της ιατρικής έρευνας, υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα, όπου ανετράπη η υπάρχουσα γνώση στην θεραπεία πάρα πολλών παθήσεων, παθήσεων που η θεραπεία τους αποδείχθηκε εσφαλμένη ή ακόμα και καταστροφική… Και με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, η θεραπεία αυτή άλλαξε και η επιβίωση των ασθενών βελτιώθηκε .

Γενικότερα όμως, εάν η επιστημονική έρευνα υποχωρήσει σε πολιτικές σκοπιμότητες και χειραγωγηθεί από κάθε είδους συμφέροντα, παύει να εξυπηρετεί την επιστήμη, την γνώση και επομένως παύει να είναι εργαλείο εξέλιξης. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι σε όποια περίοδο της ιστορίας του πολιτισμού έγινε προσπάθεια χειραγώγησης της επιστημονικής έρευνας, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά και για την ίδια την επιστήμη αλλά και για τις κοινωνίες… Ενδεικτικά, θυμίζω τον διωγμό της επιστήμης στον σκοταδιστικό Μεσαίωνα και την προσπάθεια χειραγώγησης της επιστημονικής γνώσεις από τον ναζιστικό φασισμό…

… Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ζούμε στην χώρα του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Αρίσταρχου και του Πυθαγόρα.
Και όχι στην χώρα που αφόρισε τον Καζαντζάκη για τις ιδέες του.

Ή στην χώρα που το νερό του Καματερού αντικατέστησε την χημειοθεραπεία στον καρκίνο, για αρκετό διάστημα, σε πολλούς συμπολίτες μας!


Χρ. Ι. Στεφανάδης


protothema.gr

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2NYVqDn
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου