Ξεκίνησαν τα επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της υγείας συμπολιτών μας από το αμερικανικό fund Farallon Capital Management LLC και μάλιστα με τις ευλογίες της ελληνικής Δικαιοσύνης, σε μια προσπάθεια που, όπως όλα δείχνουν, γίνεται για να εξασφαλίσει το fund τον μετοχικό έλεγχο του ιατρικού ομίλου. Η «δημοκρατία» είχε προειδοποιήσει, με δημοσιεύματά της, από τις αρχές της χρονιάς για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εξαγορά από το συγκεκριμένο αμερικανικό fund, και μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες που έγιναν μέσω της Deutsche Bank, μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 200.000.000 ευρώ, τα οποία διακατείχαν τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank και Εθνική).
Και τώρα τα πρώτα δείγματα για τον αμείλικτο τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να κινηθεί το κερδοσκοπικό fund φαίνονται πλέον ξεκάθαρα. Συγκεκριμένα, στις αρχές Αυγούστου έγινε γνωστό ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε την προσωρινή δέσμευση όλης της κινητής περιουσίας της Euromedica, συμπεριλαμβανομένου και του ταμείου της, έως τις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η Farallon. Η απόφαση απαγόρευε οποιαδήποτε μεταβολή στο ταμείο και τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία της μητρικής εταιρίας του ομώνυμου ομίλου, με εξαίρεση την καταβολή μισθοδοσίας στους εργαζομένους.
Ο όμιλος Euromedica, ωστόσο, δεν είναι μία απλή επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή άλλων προϊόντων. Οπως όλοι καταλαβαίνουμε, το «πάγωμα» των πληρωμών προς προμηθευτές, Ταμεία, ΔΕΚΟ και Δημόσιο σε πολλές περιπτώσεις συνεπάγεται αδυναμία παροχής πολύτιμης ιατρικής βοήθειας προς ανθρώπους για τους οποίους η περίθαλψη, τη συγκεκριμένη στιγμή, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Τι θα γινόταν, δηλαδή, εάν κάποιος ασθενής είχε άμεση ανάγκη ιατρικού μηχανήματος το οποίο ο προμηθευτής αρνιόταν να δώσει στον όμιλο εξαιτίας του «παγώματος» πληρωμών; Ή τι θα γινόταν εάν κάποια ΔΕΚΟ αποφάσιζε τη διακοπή παροχής ρεύματος ή νερού στον όμιλο; Υπήρχε η πιθανότητα, σαφώς, να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα.
Ερωτήματα γεννά σαφέστατα και το σκεπτικό του δικαστή, ο οποίος, ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς της Farallon, τους οποίους έκανε τελικά δεκτούς, θα έπρεπε να σκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο η απόφασή του θα επηρεάσει την πορεία της υγείας νοσηλευομένων.
Ευτυχώς, πριν από δύο μέρες, το δικαστήριο έπειτα από δικόγραφο που κατέθεσαν από κοινού Euromedica και Farallon δέχθηκε να εξαιρεθούν από το προσωρινό «πάγωμα» οι πληρωμές προς προμηθευτές, Ταμεία, Δημόσιο, ΔΕΚΟ αλλά και όσες ενήμερες ρυθμίσεις είχε πριν από την απόφαση η εταιρία.
Ωστόσο, η κινητή περιουσία της Euromedica συνεχίζει να παραμένει προσωρινά μπλοκαρισμένη ως την 21η Σεπτεμβρίου, έως δηλαδή και την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, καθώς το δικαστήριο απέρριψε την αναίρεση της απόφασης που είχε ζητήσει η διοίκηση του ομίλου.
Ερωτήματα από την (περίεργη) στάση της Τράπεζας Πειραιώς
Η υπόθεση φυσικά αναμένεται να έχει ενδιαφέρουσα συνέχεια, καθώς εκτός από τις κινήσεις της Farallon, που κατέχει ήδη μικρό ποσοστό του ομίλου και επιθυμεί να γίνει ο κύριος μέτοχος, ασκεί πιέσεις και η Τράπεζα Πειραιώς, που έχει στα χέρια της δάνεια ύψους, επίσης, 200.000.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη τράπεζα, η οποία με περίεργο τρόπο, όπως είχαμε καταδείξει, δεν συμμετείχε τελικά στον διαγωνισμό πώλησης των δανείων στη Faralllon, προσπαθεί να θέσει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τη μητρική Axon Συμμετοχών και να προχωρήσει σε ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το μεγαλύτερο πακέτο μετοχών της Euromedica, ύψους 47,62%.
dimokratianews.gr
from The Secret Real Truth https://ift.tt/2N68aY9
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου