Αν και ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενο, το πρόστιμο ύψους σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ που «έριξε» στην Google η επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ τάραξε άλλη μια φορά τα νερά και έδειξε ότι η Ένωση είναι αποφασισμένη να απαντήσει με... νύχια στον εμπορικό «πόλεμο» που έχει κηρύξει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ Κομισιόν - Google έχει στο επίκεντρό του το «οξυγόνο» της Google, δηλαδή τις διαφημίσεις που η εταιρεία προβάλλει κυρίως μέσω της μηχανής αναζήτησης στο Διαδίκτυο και στις άλλες υπηρεσίες της. Η Βεστάγκερ έκρινε ότι η Google κάνει διακρίσεις των υπηρεσιών διαφημίσεών της έναντι υπηρεσιών τρίτων.
Συγκεκριμένα η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι η Google έθεσε καταχρηστικούς περιορισμούς, ώστε οι ανταγωνιστές της να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά διαφημίσεις σε ιστοχώρους τρίτων, όπως η AOL, ιστοσελίδες εφημερίδων και περιοδικών κ.λπ., προσθέτοντας ότι η Google ουσιαστικά απαγόρευσε στους ιστοχώρους αυτούς να χρησιμοποιούν άλλες υπηρεσίες διαφήμισης, πλην της Google, αν ήθελαν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία αναζήτησης της εταιρείας.
Με απλά λόγια η Google επέβαλε απαγορεύσεις στις διαφημίσεις μοχλεύοντας την κυριαρχία της στον χώρο της διαδικτυακής αναζήτησης. Όπως εξήγησε η Βεστάγκερ, το ύψος του προστίμου (1,49 δισ. ευρώ) καθορίστηκε με βάση τον διαφημιστικό τζίρο της Google στην Ευρώπη και τη διάρκεια της καταχρηστικής πρακτικής, που έφθανε τα δέκα χρόνια έως το 2016.
Το νέο πρόστιμο αποτελεί το τρίτο «χτύπημα» της Βεστάγκερ εναντίον της Google, η οποία ήδη βρίσκεται στα δικαστήρια με την Κομισιόν για το πρόστιμο ύψους 2,42 δισ. ευρώ που της επιβλήθηκε για παραβιάσεις του ανταγωνισμού στον τομέα της διαδικτυακής αναζήτησης και την «καμπάνα» ύψους 4,3 δισ. ευρώ για τον τρόπο με τον οποίο η Google επέβαλλε τις υπηρεσίες της στους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android, το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί από την Κομισιόν σε εταιρεία για παραβίαση των κανονισμών ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Καμπάνες στους «κολοσσούς»
Κι αν οι καμπάνες στην Google μοιάζουν μεγάλες, η Δανή επίτροπος δεν έδειξε έλεος και σε άλλους τεχνολογικούς γίγαντες από τις ΗΠΑ. Αντιθέτως η θητεία της σφραγίστηκε από το ιλιγγιώδες πρόστιμο των 13 δισ. ευρώ συν τόκους που επέβαλε στην Apple, ως ποινή για διαφυγόντες φόρους στην Ιρλανδία, όπου η εταιρεία έχει την ευρωπαϊκή έδρα της, προκαλώντας την οργή και του Δουβλίνου, το οποίο έσπευσε στα ευρωδικαστήρια για να υπερασπιστεί τη φορολογική πολιτική που ακολουθεί έναντι αμερικανικών εταιρειών.
Επίσης η Κομισιόν επέβαλε στην Amazon να πληρώσει 250 εκατ. ευρώ για διαφυγόντες φόρους, ενώ η Qualcomm, η εταιρεία που κατασκευάζει τα περισσότερα τσιπάκια για κινητά τηλέφωνα, «έφαγε καμπάνα» 997 εκατ. ευρώ για αντιανταγωνιστικές πρακτικές όσον αφορά στα LTE τσιπ της. Και, πριν από λίγες ημέρες, «θύμα» της Κομισιόν έπεσε η Nike, η οποία δέχθηκε πρόστιμο 14 εκατ. ευρώ για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν προϊόντα ειδικής άδειας μέσα στην Ευρώπη.
Ο «πόλεμος» των ρυθμίσεων
Αν και σε γενικές γραμμές η Ε.Ε. πάντα έδειχνε μια ιδιαίτερη «ευαισθησία» έναντι των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας (η μάχη της Microsoft με την Κομισιόν έχει μείνει... ιστορική), φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια δείχνουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών αυτών εντός της Ε.Ε. και η Μαργκρέτε Βεστάγκερ μοιάζει να αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» στην προσπάθεια της Ένωσης να τιθασεύσει τη διείσδυσή της στην Ευρώπη.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου εταιρείες όπως η Google, η Amazon, το Facebook και η Microsoft ουσιαστικά δρουν σχεδόν ανεξέλεγκτα (αν και τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται οι φωνές για μεγαλύτερο έλεγχο και ρυθμιστικό πλαίσιο, ακόμα και για διάσπασή τους), η Ε.Ε. εξαρχής μοιάζει να επιδιώκει να τις ελέγξει, έστω και μέσα από το πλαίσιο των κανόνων ανταγωνισμού.
Μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι η Βεστάγκερ σήμερα είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος στον κόσμο στον τομέα του ρυθμιστικού πλαισίου για τις εταιρείες τεχνολογίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Google, μετά τη νέα «καμπάνα», εξέδωσε μια πολύ διακριτική ανακοίνωση, στην οποία λίγο - πολύ έλεγε ότι θα φροντίσει να προσαρμόσει τις πρακτικές της και τα προϊόντα της στις απαιτήσεις της Κομισιόν.
«Αντίποινα»
Πάντως, πολλοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η σκληροπυρηνική στάση της Βεστάγκερ αποτελεί μια έμμεση απάντηση των Βρυξελλών στις επιθετικές εμπορικές κινήσεις των ΗΠΑ προς την Ευρώπη. Ειδικά μετά την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, η Ουάσιγκτον φαίνεται να επιδιώκει ακόμα και ανοιχτό εμπορικό πόλεμο με την Ε.Ε. εκτοξεύοντας κατά καιρούς διάφορες απειλές για δασμούς στα γερμανικά αυτοκίνητα και άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Οι εκτιμήσεις από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι τα διαρκή πρόστιμα σε εταιρείες - σύμβολα των ΗΠΑ χρησιμοποιούνται ως μηνύματα προς την Ουάσιγκτον να μην τραβάει πολύ το σχοινί γιατί μπορεί να σπάσει.
Στην εξίσωση θα πρέπει να προστεθούν και οι προσωπικές φιλοδοξίες της Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία πρόσφατα ψηφίστηκε ως η πιο δημοφιλής Ευρωπαία επίτροπος, ενώ το όνομά της έχει αρχίσει να «παίζει» και για την προεδρία της Επιτροπής μετά τις κατά το μάλλον ή ήττον προβληματικές επιδόσεις των υποψηφίων του ΕΛΚ (Μάνφρεντ Βέμπερ) και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Φρανς Τίμερμανς).
Το βέβαιο είναι ότι η κόντρα Ε.Ε. - ΗΠΑ στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας κάθε άλλο παρά θα τελειώσει. Αντιθέτως, με το 5G να έρχεται και τις πιέσεις της Ουάσιγκτον για «αποβολή» των κινεζικών εταιρειών από το πρότζεκτ, μάλλον νέες αψιμαχίες προοιωνίζονται.
from The Secret Real Truth https://ift.tt/2CNF5ua
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου