Επιμέλεια Μαίρη Δαληκριάδου
Η επίλυση στο θέμα της ονομασία των Σκοπίων φαίνεται πως είναι πιο κοντά από ποτέ. Δεδομένο είναι πως η γειτονική χώρα θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία, κάτι για το οποίο μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού είναι αντίθετο. Το ζήτημα έχει απασχολήσει έντονα και την Εκκλησία της Ελλάδος που πήρε ξεκάθαρη θέση, ενώ η συμμετοχή της στα συλλαλητήρια ήταν μια δήλωση με ξεχωριστό νόημα.
Ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων ήταν από τους Ιεράρχες που από την πρώτη στιγμή ύψωσε ανάστημα και αναφέρθηκε στο ζήτημα, μεταφέροντας τους προβληματισμούς του. Μιλώντας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, τη στιγμή που η διαπραγμάτευση έχει μπει στην τελική ευθεία, τονίζει πως η συμφωνία της Ελλάδα στη χρήση του όρου Μακεδονία από τα Σκόπια συνιστά «προδοσία». Παράλληλα, τονίζει πως οι Ελληνες έστειλαν ισχυρό μήνημα μέσα από τα δύο συλλαλητήρια Θεσσαλονίκης και Αθήνας.
Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει σε άρθρο του στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο Μητροπολίτης Ξάνθης:
Εδώ και λίγους μήνες επανήλθε στην επικαιρότητα το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου των Σκοπίων και οι δικοί μας ηγέτες επείγονται να δώσουν λύση για την διασφάλιση, λένε, της καλής γειτονίας και θέλουν να κλείσουν το θέμα ωσάν το πρόβλημα να είναι δικό μας και όχι δικό τους. Κάνουν μάλιστα λόγο για σύνθετη ονομασία, άνω ή κάτω Μακεδονία, σαν να πρόκειται όπως αναφέρει και ο λαός μας για άνω ή κάτω «μαχαλά».
Μας είπαν ότι οι γείτονες μας κάνουν υπαναχωρήσεις, διαγράφουν την ονομασία Μ. Αλέξανδρος από το αεροδρόμιο τους, μετονομάζουν την Εθνική οδό που συνδέει την Ελλάδα με τα Σκόπια, αλλά δεν έχουν καμία διάθεση να αλλάξουν το Σύνταγμά τους.
Το όνομα «Μακεδονία» και την ταυτότητα των Μακεδόνων δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει και να την σφετερισθεί, ούτε είναι ποτέ δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή συμβιβασμού. Οι Μακεδόνες από τα βάθη των αιώνων, όχι μόνον είναι Έλληνες, αλλά σύμφωνα με τον πατέρα της ιστορίας τον Ηρόδοτο, αποτελούν τον πρωταρχικό πυρήνα του Ελληνικού Έθνους. «Έστιν ούν Ελλάς και η Μακεδονία» διακήρυξε από τον 1ο π.Χ. αιώνα ο μεγαλύτερος γεωγράφος της αρχαιότητας ο Στράβων, περιγράφοντας τον ελληνικό χώρο.
Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να βεβηλώσει την Ιστορία της και την αιματοβαμμένη ιερή γη της, πολύ δε περισσότερο να αμφισβητήσει την ταυτότητα των Μακεδόνων ως Ελλήνων. Υπάρχουν οι μαρτυρίες από τα κείμενα της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, των συγγραφέων της αρχαιότητας από τις χιλιάδες των αρχαίων επιγραφών, από τη συμμετοχή των Μακεδόνων στους Ολυμπιακούς αγώνες, στις Αμφικτυονίες.
Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν έμεινε αμέτοχος ο Ελληνικός λαός. Εκφράσθηκε στα δύο συλλαλητήρια στην Θεσσαλονίκη στις 21 Ιανουαρίου και στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου. Ο Ελληνικός λαός, τον οποίο προσπάθησαν και προσπαθούν να γονατίσουν, είναι ζωντανός.
Οι Έλληνες άφησαν την ζέστη του σπιτιού τους και έστειλαν με την παρουσία τους βροντερό μήνυμα ότι το όνομα «Μακεδονία» δεν χαρίζεται σε κανέναν.
Η Εκκλησία δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη. Αρχιερείς, Ιερείς, Μοναχοί, Μοναχές, κοντά στο λαό, έδωσαν το παρόν στα συλλαλητήρια. Η Ιερά Σύνοδος διεκήρυξε ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να δεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους.
Την δράση και τα μαρτύρια του Χρυσοστόμου Δράμας, του μετέπειτα Εθνομάρτυρα Σμύρνης, του Καστορίας Γερμανού Καραβαγγέλη, του Γρεβενών Αιμιλιανού, των Μακεδονομάχων Παύλου Μελά, Καπετάν Άγρα και του κάθε ανώνυμου αγωνιστή του Μακεδονικού Αγώνα, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει.
Η Ιερά Σύνοδος διετύπωσε την ανησυχία της, ότι τυχόν αποδοχή του όρου «Μακεδονία» θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της αυτοαποκαλούμενης «Εκκλησίας της Μακεδονίας». Το 1967 οι τέσσερεις Μητροπολίτες που καλύπτουν ποιμαντικά το γειτονικό κράτος και ανήκαν στην Εκκλησία της Σερβίας αποφάσισαν να ανακηρύξουν την «Αυτοκέφαλη Μακεδονική Εκκλησία», διακόπτοντας την κανονική και λειτουργική σχέση με το Πατριαρχείο Σερβίας. Η Σερβική Εκκλησία το 2002 ίδρυσε την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και χειροτόνησε Αρχιεπίσκοπο και Μητροπολίτη Σκοπίων τον Ιωάννη Ζόραν, τον οποίον επανειλημένα φυλάκισαν και εδίωξαν. Τον περασμένο Νοέμβριο οι σχισματικοί Μητροπολίτες των Σκοπίων σε συνεργασία με την κυβέρνησή τους αποφάσισαν να συνεργαστούν με το Πατριαρχείο Βουλγαρίας για να πετύχουν την αυτοκεφαλία τους. Πρόσφατα δε δύο μητροπολίτες της Βουλγαρικής Εκκλησίας συνόδευσαν τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας στα Σκόπια.
Οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, συνελθόντες στην τακτική μηνιαία Σύναξη, την 17η Ιανουαρίου 2018, ημέρα Τετάρτη, συνέταξαν και ενέκριναν ομοφώνως ψήφισμα επί του φλέγοντος εθνικού θέματος της Μακεδονίας, όπου εκφράζοντες και την αγωνία του λαού μας, δήλωσαν την επιθυμία της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης με τους βόρειους γείτονές μας στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων, ωστόσο όπως επισήμαναν η εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία, ανεξάρτητα από τον οποιασδήποτε μορφής επιθετικό προσδιορισμό, θα αποτελέσει πηγή διαρκών διενέξεων και κινδύνων, δεδομένου του συνεχούς αλυτρωτισμού που οι γείτονες επιδεικνύουν. Συνεχίζοντας ανέφεραν ότι το Μακεδονικό ζήτημα είναι ένα κατάλοιπο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και αποτέλεσε το όχημα για την επέκταση της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο προς το Αιγαίο.
Είναι εντελώς παράλογο σήμερα η Ελλάδα που βρέθηκε με την πλευρά των νικητών του Ψυχρού Πολέμου να καλείται να υποχωρήσει και να εκχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας στους ηττημένους. Η οποιαδήποτε εξέλιξη της διαπραγμάτευσης που θα παραχωρεί το όνομα «Μακεδονία» και τα παράγωγά του στους γείτονες δεν θα αποτελεί λύση, αλλά προδοσία και αρχή νέων δεινών. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης τότε μόνο θα αποτελεί λύση, όταν θα ανταποκρίνεται στην ιστορική αλήθεια και τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας.
του Γιώργου Νταλιάρη
Πηγή: vimaorthodoxias.gr, xanthinews.gr
from The Secret Real Truth https://ift.tt/2snP6Zh
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου