Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Έρευνα: Οι Έλληνες Δεν Είναι Τεμπέληδες, Δουλεύουν Περισσότερο από Όλους ...

Eνα από τα πολλά στερεότυπα που ακούστηκαν μέσα στην κρίση, είναι ότι «οι Έλληνες είναι τεμπέληδες». Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλες τις στερεότυπες αντιλήψεις, και αυτή αποδεικνύεται μεγάλη πατάτα. Τουλάχιστον έτσι λέει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια εργασιακή εβδομάδα στην Ευρώπη.
Επικαλούμενο στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ λέει ότι οι Έλληνες δουλεύουμε κατά μέσο όρο 43,3 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή 12 ώρες περισσότερο από τους Ολλανδούς, οι οποίοι απολαμβάνουν τη μικρότερη εργασιακή εβδομάδα στην Ευρώπη. Νωρίς φαίνεται ότι φεύγουν από το γραφείο και οι Δανοί, που με μέσο όρο 37,8 ώρες την εβδομάδα, έχουν τη μικρότερη εργασιακή εβδομάδα πλήρους απασχόλησης στην Ευρώπη.
Βίντεο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα, που είναι πρωταθλητές στις ώρες εργασίας στην Ευρώπη.
Αν και πανευρωπαϊκά οι Έλληνες είμαστε πρωταθλητές στην εργασία με μέσο όρο 2.035 ώρες απασχόλησης τον χρόνο, το Μεξικό έρχεται πρώτο παγκοσμίως με 2.255 ώρες, ενώ ακολουθεί η Κόστα Ρίκα με 2.200 ώρες και η Νότια Κορέα με περίπου 2.100 ώρες, την ώρα που η Ελλάδα έρχεται τέταρτη στην παγκόσμια κατάταξη. Στον αντίποδα βρίσκεται η Γερμανία, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν 1.363 ώρες ετησίως, δηλαδή 892 ώρες λιγότερο από τους Μεξικανούς και 666 ώρες λιγότερο από τους Έλληνες. Κάπου στη μέση βρίσκονται οι Αμερικανοί, που δουλεύουν κατά μέσο όρο 1.783 ώρες τον χρόνο.

Πίνακας του ΟΟΣΑ, όπου αναγράφονται οι χώρες ανά ώρες εργασίας τον χρόνο.
Οι διαφορές στη διάρκεια που κρατάει η εργασιακή εβδομάδα οφείλονται τόσο σε κοινωνικούς, όσο και σε οικονομικούς παράγοντες, αφού σε χώρες όπως το Μεξικό και την Ελλάδα, ο φόβος της ανεργίας και η ελαστικότητα στις σχέσεις εργασίας οδηγεί σε σπάνια εφαρμογή του κανόνα «πενθήμερο/οκτάωρο». Σε άλλες χώρες, η πολύωρη εργασία δεν συνδέεται τόσο με την κρίση στην οικονομία και την απασχόληση, όσο με τις αντιλήψεις γύρω από τον ρόλο της παραγωγής στην κοινωνία. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Νότια Κορέα, όπου η πολύωρη εργασία αποτελεί ένα από τα μέτρα στην εθνική προσπάθεια ταχύτατης ανάπτυξης της κορεάτικης οικονομίας.
Παρόλα αυτά, η πολύωρη εργασία δεν έχει μόνο ευεργετικές συνέπειες στην οικονομία. Συνδέεται με κοινωνικά προβλήματα, όπως η υπογεννητικότητα και ο περιορισμός της παραγωγικότητας λόγω της κόπωσης των προβλημάτων υγείας, που συχνά αυξάνουν το κόστος εργασίας εξαιτίας των δαπανών του συστήματος υγείας. Τα παραπάνω έκαναν πρόσφατα τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Moon Jae-in να ζητήσει να περιοριστούν οι ώρες απασχόλησης των εργαζομένων, που έχουν «το δικαίωμα στην ξεκούραση».


from The Secret Real Truth https://ift.tt/2Fzalhc
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου