Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

SOS: Κινδυνεύει η ακίνητη περιουσία χιλιάδων πολιτών




Σήμα κινδύνου για την απώλεια περιουσιών χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων λόγω των δασικών χαρτών, εκπέμπει η ΠΟΜΙΔΑ. Με επιστολή της προς τον Σ. Φάμελλο αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά σοβαρά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν.
«Το πρόβλημα ωστόσο που παραμένει άλυτο είναι εκείνο των ιδιοκτητών αστικών περιουσιών σε περιοχές όπου η Δασική Υπηρεσία, χρησιμοποιώντας παλιούς χάρτες εξακολουθεί να τις θεωρεί ως δασικές. Επιπλέον είναι δεκάδες χιλιάδες οι πολίτες σε όλη τη χώρα που δεν γνωρίζουν αν πρέπει να κάνουν ένσταση ή όχι, και επίσης πάρα πολλοί εκείνοι που δεν μπορούν να κάνουν ένσταση λόγω του συνολικού υψηλού κόστους που απαιτείται για την άσκησή της, δεδομένου ότι για να ασκηθεί μια ένσταση με αξιώσεις και πιθανότητες επιτυχίας θα πρέπει να έχει συνταχθεί από απόλυτα εξειδικευμένο δασολόγο», τονίζεται.
Αναλυτικά, όλη η επιστολή:

Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο Σωκράτη Φάμελλο
Ενταύθα                                                                                                                                       
Αθήνα, 27.2.2017
Θέμα: Αναγκαίες τροποποιήσεις της νομοθεσίας για τους δασικούς χάρτες.
Αξιότιμε κε Υπουργέ
Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις σας ότι οι δασικοί χάρτες δεν θα αμφισβητήσουν την περιουσία των πολιτών, αλλά και τις επιμέρους σημαντικές προσπάθειές σας, που έγιναν έστω και με μεγάλη καθυστέρηση για την επίλυση ορισμένων από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με αυτούς, η ΠΟΜΙΔΑ οφείλει να επισημάνει και να προειδοποιήσει όλους τους ενδιαφερόμενους, όπως έκανε και στο πρόσφατο συνέδριό της, ότι ο κίνδυνος να χάσουν τις περιουσίες τους είναι άμεσος και υπαρκτός.
Συγκεκριμένα, με πρόσφατη ερμηνευτική εγκύκλιο λύσατε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των αγροτικών εκτάσεων που χαρακτηρίσθηκαν ως αναδασωτέες επειδή κάηκαν σε κάποια από τις πυρκαγιές των περασμένων δεκαετιών (επισημαίνουμε ωστόσο ότι αν για τη σύνταξη των δασικών χαρτών χρησιμοποιούνταν αεροφωτογραφίες του 1960 θα είχαμε πολύ πιο ακριβή αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης και λιγότερα προβλήματα).
Το πρόβλημα ωστόσο που παραμένει άλυτο είναι εκείνο των ιδιοκτητών αστικών περιουσιών σε περιοχές όπου η Δασική Υπηρεσία, χρησιμοποιώντας παλιούς χάρτες εξακολουθεί να τις θεωρεί ως δασικές. Επιπλέον είναι δεκάδες χιλιάδες οι πολίτες σε όλη τη χώρα που δεν γνωρίζουν αν πρέπει να κάνουν ένσταση ή όχι, και επίσης πάρα πολλοί εκείνοι που δεν μπορούν να κάνουν ένσταση λόγω του συνολικού υψηλού κόστους που απαιτείται για την άσκησή της, δεδομένου ότι για να ασκηθεί μια ένσταση με αξιώσεις και πιθανότητες επιτυχίας θα πρέπει να έχει συνταχθεί από απόλυτα εξειδικευμένο δασολόγο.
Αυτές οι τεράστιες αδυναμίες του συστήματος, που δεν μπορεί να θεραπευτούν ενόσω «τρέχουν» οι ασφυκτικές προθεσμίες υποβολής ενστάσεων σε πολλές περιοχές της χώρας ασφαλώς θα οδηγήσουν σε απώλεια (ουσιαστική «δήμευση») περιουσιών, όπως έχει κατ' επανάληψη καταγγείλει η ΠΟΜΙΔΑ.
Δύο πολύ σημαντικά εργαλεία, απαραίτητα για την οικονομία και χρήσιμα για τους ιδιοκτήτες, το Κτηματολόγιο και οι Δασικοί Χάρτες μετατρέπονται δυστυχώς σε αφορμή απώλειας περιουσιακών στοιχείων από ιδιοκτήτες που έχουν ανεπίληπτη νομή και κατοχή επί ολόκληρες γενεές, εξ αιτίας της απαράδεκτης νομοθεσίας που ισχύει σήμερα.
Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε με νομοθετική σας παρέμβαση:
  1. Την κατάργηση του «τεκμηρίου ιδιοκτησίας» του Ελληνικού Δημοσίου επί κάθε εκτάσεως που το Δημόσιο την δηλώνει ως δασική, και άρα δική του, με αποτέλεσμα ο ιδιώτης που διαθέτει νόμιμους τίτλους πολλών δεκαετιών και ανεπίληπτη νομή, να πρέπει να αποδείξει την κυριότητά του με τίτλους που να ανατρέχουν στο 1885 (!), πράγμα που είναι αδύνατον για τους περισσότερους και θα οδηγήσει νομοτελειακά στη δήμευση των περιουσιών τους, και
  2. Την άμεση παράταση της προθεσμίας άσκησης αντιρρήσεων κατά των αναρτουμένων δασικών χαρτών, με ταυτόχρονη ενημέρωση των πολιτών για τις συνέπειες από την ανάρτηση αυτή.
Ειδικότερα σας επισημαίνουμε τα εξής:
1)  Τον κίνδυνο ''δήμευσης΄΄ της περιουσίας κάποιων πολιτών (που ενδεχομένως μπορεί να αποτελεί και το μοναδικό περιουσιακό τους στοιχείο) όταν η ιδιοκτησία τους εκ παραδρομής ή από υπερεκτίμηση στοιχείων βλάστησης θεωρείται από το δασικό χάρτη ως δασική. Δεν μιλάμε για περιπτώσεις που ενδεχομένως ακόμα και οι ίδιοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι είχαν δασική έκταση ή ότι εκχέρσωσαν δασική έκταση ή ότι ο αγρός έγινε πραγματικό δάσος. Αναφερόμαστε σε περιπτώσεις όπου είναι πασιφανές ότι έχει γίνει λάθος και ο πολίτης καλείται να υποβάλει αντιρρήσεις καταβάλλοντας το αντίστοιχο (μικρό ή μεγαλύτερο) τέλος άσκησης αντιρρήσεων και καταφεύγοντας συγχρόνως σε τεχνικό σύμβουλο. Σε αυτές τα περιπτώσεις εάν δεν έχει τα χρήματα καταβολής του τέλους ή δεν έχει την οικονομική άνεση για την πρόσληψη ειδικού τεχνικού συμβούλου είναι βέβαιο ότι ο χάρτης θα κυρωθεί με την ιδιοκτησία του (εσφαλμένα) ως δασική και φυσικά αυτή θα θεωρείται και δημόσια, οπότε τη χάνει οριστικά.
 2)   Το σοβαρότατο πρόβλημα με τις ασφυκτικές προθεσμίες που προβλέπονται για την άσκηση ενστάσεων. Οι πολίτες είναι ''παγωμένοι'' και μέχρι προχθές δεν ήξεραν ξέρουν τι να κάνουν αφού το ίδιο το Υπουργείο δεν είχε αποφασίσει ακόμα τι θα γίνει με διάφορα τεχνικά θέματα που έχουν προκύψει. Για παράδειγμα, αναφέρουμε τις εκτάσεις που αναφέρονται ως αναδασωτέες ενώ ο δασικός χάρτης τις δείχνει ανέκαθεν αγροτικές, καθώς και πολλές άλλες περιπτώσεις. Ευτυχώς στο θέμα αυτό δώσατε λύση, αλλά θεωρούμε ότι υπάρχουν και άλλα θέματα (πχ κτίσματα που έχουν πολεοδομική άδεια, χωρίς άδεια από το δασαρχείο και στο δασικό χάρτη οι εκτάσεις αναφερόμεναι ως ΔΑ εκχερσωμένοι αγροί). Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής υπεύθυνη ενημέρωση αν οι πολίτες πρέπει ή όχι εν τέλει να ασκήσουν αντιρρήσεις, οπότε και δεν έχουν ασκηθεί. Οι πολίτες βρίσκονται σε αναμονή έχοντας σε κάποιες περιπτώσεις χάσει ήδη τη μισή προθεσμία για την υποβολή των αντιρρήσεων.
3)   Την έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών - όχι τόσο ως προς την έναρξη της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών, αλλά  ως προς τα αποτελέσματα από τη κύρωση αυτών. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι πολλοί πολίτες θεωρούν ότι οι δασικοί χάρτες αποτελούν κάποια εσωτερική διεργασία των δασαρχείων ή θεωρώντας ότι έχουν αγροτική γη (γιατί τη θυμούνται ως αγροτική από το 1960 ή  1970) δεν ασχολούνται με το να ενημερωθούν (και ενδεχομένως να ασκήσουν αντιρρήσεις- αν υπάρχει πρόβλημα), γιατί δεν γνωρίζουν ότι ο δασικός χάρτης πραγματεύεται το 1945 ή γιατί θεωρούν ότι οι δασικοί χάρτες ασχολούνται με τα δάση, ενώ η ιδιοκτησία τους δεν έχει καμιά σχέση με αυτά.
4)   Την ανάγκη οι αντιρρήσεις που θα ασκηθούν, να εξετασθούν άμεσα, μέσα στα χρονικά περιθώρια που ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία και όχι να γίνει ό,τι έγινε στην Πεντέλη, στο Μαραθώνα και σε άλλες περιοχές, όπου οι δασικοί χάρτες κυρώθηκαν μόνο ως προς τα τμήματα που δεν ασκήθηκαν αντιρρήσεις, ενώ από τις αντιρρήσεις που ασκήθηκαν δεν εξετάστηκε (5 χρόνια μετά) καμία, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκτάσεις (ιδιοκτησίες) οι οποίες πράγματι πληρούσαν τις προϋποθέσεις να χαρακτηριστούν ως μη δασικές, δημιουργώντας όμως εδώ και 5 χρόνια μεγάλα προβλήματα στους ιδιοκτήτες τους.
 5)    Την ανάγκη οι επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων να μπορούν να δίνουν λύση σε πολλά από τα προβλήματα που αναδεικνύονται μέσω της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ώστε μέσα στα όρια της ισχύουσας νομοθεσία να απεμπλακούν δια παντός από το δασαρχείο οι πολίτες που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια. Ως παράδειγμα αναφέρουμε το θέμα με τους δασωθέντες αγρούς. Γιατί να χρειάζεται μετά την κύρωση του δασικού χάρτη να καταφύγει ξανά στις Επιτροπες του Δασολογίου όπως ορίζεται απο τον Ν. 4280/14 (εάν και όποτε συσταθούν ανα περιοχή) προκειμένου να λάβει τον ειδικότερο χαρακτηρισμό της εκτάσεως στην πρόσφατη μορφή, ως δάσος ή δασική έκταση (αναλόγως), ώστε κατ΄ εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας να μπορεί να χρησιμοποιεί αναλόγως την έκτασή του.
Στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος

Στράτος Ι. Παραδιάς



ΠΗΓΗ

from The Secret Real Truth http://ift.tt/2mGWEBN
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου