Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Ένταση (στη Μεσόγειο) για εσωτερική χρήση καλλιεργεί η Άγκυρα


Συντηρεί το σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ο Tούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Fatih Donmez, στέλνοντας μήνυμα σε Αθήνα και Λευκωσία πως «αν παρενοχληθεί ο «Πορθητής» το ναυτικό μας θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο υπουργός σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος, αλλά θα πράξουμε τα απαραίτητα αν παρενοχληθούμε.

Η ανακοίνωση αυτή της Άγκυρας σχετίζεται με το διπλό γεγονός ότι αρχίζει η έρευνα της EXXON-MOBIL στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και η διμερής Κύπρο- Ισραηλινή αεροναυτική άσκηση στα όρια του FIR Λευκωσίας και της Κυπριακής ΑΟΖ, που δεν αφήνει περιθώρια για το ποιοι στηρίζουν έμπρακτα τα Κυπριακά συμφέροντα στην περιοχή, μπλοκάροντας τις αθέμιτες εκβιαστικές πρακτικές της Άγκυρας.

Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την πορεία και τις δραστηριότητες του «Πορθητή», ενδιαφερόμενες κυρίως στο να μην προχωρήσει σε περιοχές που αποτελούν κυρίαρχες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των δυο χωρών και ειδικότερα νοτίως του Καστελόριζου. Εξάλλου, η έρευνα καθαυτή γίνεται «για τα μάτια» των τούρκων πολιτών μιας και οι δυνατότητες του συγκεκριμένου σκάφους δεν μπορούν να υποστηρίξουν το είδος της έρευνας που επιθυμούν στην Άγκυρα καθώς απουσιάζει μεγάλος αριθμός του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού.





from The Secret Real Truth https://ift.tt/2JrtzXt
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου