Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Θνητοί Θεοί



«Η τεχνολογία προχωρά. Οι άνθρωποι όχι».

Τάδε έφη ο Takeshi Kovacs, ο πρωταγωνιστής του 'Altered Carbon' που υποδύεται στωικά ο Joel Kinnaman του 'Suicide Squad' στο μεγάλο τηλεοπτικό στοίχημα του Netflix. Και γι' αυτόν τον λόγο η αμηχανία μπροστά στην εξέλιξη των τεχνολογικών επιτευγμάτων και η αμφίβολη μεταχείρισή τους που συνήθως ακολουθεί, μας έχει δώσει δημιουργήματα όπως την λογοτεχνία του Philip K. Dick που με την σειρά της μας έδωσε το εμβληματικό Blade Runner ή το Matrix. Τον άλλο μεγάλο σταθμό που ανανέωσε το είδος του κυβερνοπάνκ δυστοπικού μέλλοντος για την επόμενη γενιά.
Το Altered Carbon είναι σειρά του Netflix, την οποία οπωσδήποτε πρέπει να παρακολουθήσεις.
Πρέπει να διαβάσεις και το ομώνυμο βιβλίο, με τίτλο στα ελληνικά «Θνητοί Θεοί» του Richard K. Morgan που κυκλοφόρησε το 2002.

Πρόκειται μέχρι στιγμής για την πιο ακριβή παραγωγή του Netflix -την οποία ανέλαβε ως showrunner η παραγωγός Laeta Kalogridis (Αvatar, Shutter Island, Terminator Genisys). Ο Joel Kinnaman, που υποδύεται τον πρωταγωνιστή Takeshi Kovacs, είχε σχολιάσει πως το σύμπαν του Altered Carbon «κοστίζει πιο πολύ από τις πρώτες τρείς σεζόν του Game of Thrones μαζί». Σίγουρα, το σύμπαν στο οποίο εκτιλύσσεται το Altered Carbon, τα σκηνικά και τα κουστούμια, θυμίζουν την αριστουργηματική ταινία του Ridley Scott "Blade Runner». Παρ'όλα αυτά, δεν δικαιούμαστε να υποθέσουμε πως το Altered Carbon αντιγράφει το Blade Runner, καθώς τα οπτικά στοιχεία που εντοπίζονται στη σειρά είναι κλασσικές αναφορές στην κουλτούρα του cyberpunk… ελληνιστί κυβερνοπάνκ.
Στο «Altered Carbon» η ανθρωπότητα έχει βρει τον τρόπο να μείνει αθάνατη, αλλά το κόστος κι όχι μονάχα το οικονομικό, είναι μεγάλο. Τo 2384, η συνείδηση μπορεί πλέον να ψηφιοποιηθεί και να αποθηκευτεί μετά την γέννηση (κι όχι πριν) σε μικρούς δίσκους που φυλάσσονται στην βάση του αυχένα. Έτσι μπορεί και να μεταφερθεί σε διαφορετικό ανθρώπινο σώμα, βάζοντας τέλος στο τελεσίδικο του θανάτου. Η διαδικασία ωστόσο μόνο φθηνή δεν είναι, κι έτσι οι πραγματικά τυχεροί που τελικά γίνονται Μαθουσάλες (ή Μαθ εν συντομία) είναι η υπερβολικά πάμπλουτη ανώτατη τάξη. Οι υπόλοιποι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με το καλύτερο περίβλημα ή θήκη ή sleeve όπως αποκαλούνται τα διαφορετικά σώματα, που μπορεί να εξασφαλίσει το βαλάντιο ή η ασφάλειά τους, όσο παλεύουν να επιβιώσουν στο μουντό, ντικενσιανό πρώην San Francisco, νυν Bay City που φωτίζεται κατά τόπους από νέον επιγραφές.
Ο Kovacs που αναφέρθηκε παραπάνω, είναι ο μοναδικός επιζών μιας ομάδας επίλεκτων πολεμιστών (σκληρά εκπαιδευμένος κι αποκαλείται, Απεσταλμένος) που ηττήθηκαν σε μια εξέγερση εναντίον της δικτατορικής νέας τάξης πραγμάτων των Η.Ε. Δύο και κάτι αιώνες μετά την φυλάκισή του στον πάγο, ένας απίστευτα πλούσιος και μακρόβιος άνδρας, ένας Μαθ, – ο James Purefoy σε έναν ρόλο που θα ήταν απόλαυση εάν τον άφηναν να τα δώσει όλα – του προσφέρει την ευκαιρία να ζήσει ξανά σε νέο σώμα, με αντάλλαγμα την διαλεύκανση μιας δολοφονικής επίθεσης εναντίον του. Πρακτικά η επίθεση τον άφησε νεκρό, αλλά ως Μαθ είχε την ευχέρεια να μεταφέρει ξανά και ξανά την συνείδησή του σε κλώνους του, οπότε τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσει αυτός που προσπάθησε να τον βγάλει από την μέση.
Εξίσου ενδιαφέρον χαρακτήρας είναι και η Kristin Ortega (Martha Higareda), αστυνόμος ντετέκτιβ, η οποία προσωποποιεί την ανθρώπινη ηθική αλλά και τον ανθρώπινο νόμο. Να αναφέρουμε επίσης και τον λακωνικά αστείο αλλά και αξιαγάπητο Edgar Allan Poe (Chris Conner), ο οποίος είναι ένα A.I. (τεχνητή νοημοσύνη) και κάτοχος του ξενοδοχείου στο οποίο διαμένει ο Kovacs. Η σειρά αξίζει για το οπτικό θέαμα που παρουσιάζει, τα εξαιρετικά χορογραφημένα fight sequences, αλλά και για την ιστορία. Το μυστήριο της δολοφονίας ξετυλίγεται αργά και βασανιστικά, είναι σ' αυτό που επιλέγει η σειρά να δώσει την έμφασή της, αφήνοντας τις πιο ενδιαφέρουσες, κοινωνικές διαστάσεις της ιστορίας της στον πάγκο.
Οι «Θνητοί Θεοί» όπως ονομάστηκε στα ελληνικά η σειρά, και είναι ο τίτλος του βιβλίου, κάνουν σύντομες απόπειρες εξέτασης του κόσμου που στήνουν – ξεχωρίζει μια σκηνή με ένα φτωχό επτάχρονο κορίτσι να ξυπνά σε σώμα ηλικιωμένης γιατί ήταν το μόνο που της εξασφάλιζε το κράτος – διαλέγουν όμως να μην διερευνούν ιδιαίτερα τελικά τα φιλοσοφικά ερωτήματα που θέτουν, αν και αποσπασματικά αφήνουν δυνατά νοήματα, αφού δείχνουν ξεκάθαρα πως «ο θάνατος είναι μόνο η αρχή, για όποιον έχει να πληρώσει».
Το φιλοσοφικό ερώτημα είναι το τι συμβαίνει όταν αποσυνδέουμε ή αφαιρούμε την συνείδηση από το ανθρώπινο σώμα. Επίσης, η σειρά ασχολείται εμφανώς με θέματα κοινωνικής και οικονομικής ακραίας ανισότητας, πράγμα που επικοινωνείται οπτικά με τον χωροταξικό διαχωρισμό των κοινών θνητών και τον αισχροκερδώς πλούσιων. H σειρά δεν προσφέρει τα γυμνά σώματα –τα οποία είναι πολλά, για να σκανδαλίσει τον θεατή (το Westworld χρησιμοποιεί το γυμνό με παρόμοιο τρόπο), αλλά για να υπογραμμίσει την πρωταρχική θέση της: τα σώματα (sleeves) στο Altered Carbon αγοράζονται και πωλούνται σαν ένα οποιοδήποτε εμπόρευμα, είναι τόσο υποτιμημένα που ουσιαστικά λειτουργούν σαν διαφήμιση για το εμπόρευμα της σάρκας.
Καλοδουλεμένες σκηνές μάχης με το βάρος σε φαντασμαγορικά, πανάκριβα σετ. Αυτά είναι και ο άσσος στο μανίκι της σειράς. Το set design είναι στ' αλήθεια συγκλονιστικό. Δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι τα production values αντιμετωπίζουν στα ίσα τη δουλειά που έγινε στο 'Blade Runner 2049'.
Κάθε επεισόδιο του 'Altered Carbon' κόστισε από 6 έως 7 εκατ. δολάρια και πραγματικά τα άξιζε.
Ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επιστημονική φαντασία, η γραμμή είναι πιό λεπτή απ' όσο νομίζουμε!
Πάλεψε για την Ζωή σου, σε έναν Αθάνατο Κόσμο
@Ηω Αναγνώστου
Altered-Carbon-002
altered_carbon_netflix 1
altered-carbon-season-1-finale
altered-carbon-4
Altered-Carbon-MATH
Altered-Carbon- alan poe
yjbl2m2foqh01
ltered-carbon-new3
altered-carbon- police4


terrapapers.com

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2ql6gpJ
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου