Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Δωροδοκία και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

http://ift.tt/1VZ8iHw27-4-16 - Μόσχα.
Πάνος Ιγνατίου.
«Ο Τ Ερντογάν φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να παίζει ένα πικρό πολιτικό παιχνίδι εκβιασμού της ΕΕ επειδή οι Βρυξέλλες χρειάζονται την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση». Αυτό ανέφερε το Γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ενώ βρίσκονταν οι διαπραγματεύσεις με τον Α Νταβούτογλου στην κορύφωση τους. Με αυτό εμφανίζεται η Ε.Ε και η Α Μέρκελ που προσπαθεί να σώσει το πολιτικό της μέλλον ως το θύμα της Τουρκίας. Ποια όμως είναι η αλήθεια και τι κρύβει η Γεωπολιτική ατζέντα της Τουρκίας στην περιοχή και ίσως και της ΕΕ ; Τη στιγμή που ο Ερντογάν συνεχίζει την εκστρατεία καθυπόταξης των Κούρδων, κλείνει εφημερίδες, παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν αποδέχεται αποφάσεις του Ανωτάτου δικαστηρίου της ίδιας της χώρας του, συνεχίζει να βομβαρδίζει εντός της Συρίας τους Κούρδους και τον συριακό στρατό και η Ε.Ε κλείνει τα μάτια ή προβαίνει σε ανούσιες αναφορές στο κείμενο συμπερασμάτων για την εφημερίδα Ζαμάν. Ενώ γνωρίζει η Ε.Ε ότι οι πρόσφυγες βρίσκονταν στην Τουρκία τα τελευταία τουλάχιστον δυο χρόνια, σε άλλες δηλώσεις αξιωματούχων της, επικρίνει τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει αμάχους και έχει ευθύνη για τις ροές των προσφύγων όταν άρχισε τις επιχειρήσεις κατά της Daesh, ενώ γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι η Τουρκία έπαιξε τους τελευταίους μήνες την κάρτα των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, όταν όμως η Τουρκία έθεσε το θέμα της δημιουργίας Ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στα σύνορα με τη Συρία στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής αποφάσισε να το συζητήσει!

Η συμφωνία αρχών στην οποία κατέληξαν και αφορά την μετεγκατάσταση προσφύγων στην Τουρκία με αναλογία ένα προς ένα, η παραχώρηση οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, η απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας σε Τούρκους πολίτες και η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων ένταξης της στην Ε.Ε είναι τα απτά δεδομένα τα οποία έχουν να ξεπεράσουν ένα μακρύ κατάλογο εμποδίων μέχρι την εφαρμογή τους. Εκτός από το κεφάλαιο των προσφύγων, τα υπόλοιπα είναι αμφιλεγόμενα θέματα και το γνωρίζει η Τουρκία σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών Stratfor που είναι σκιώδης εταιρεία και δεξαμενή σκέψης της CIA: « Ο στόχος της Τουρκίας εκτείνεται πέραν από το προσφυγικό πρόβλημα. Η συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στη Συρία δεν επιτρέπει τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης πτήσεων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας και κανένας δεν θέλει να διακινδυνεύσει ένα πόλεμο με τη Ρωσία. Ως εκ τούτου η Τουρκία χρησιμοποιεί την προσφυγική κρίση για να εξαναγκάσει την Ε.Ε να καταλήξει σε συμβιβασμό με τη Ρωσία».

Είναι σαφές ότι η Τουρκία θέλει να φέρει και την ΕΕ αντιμέτωπη με τη Ρωσία σε ένα άλλο πεδίο σύγκρουσης πέραν από την Ουκρανία. Οι πιο αδύναμοι κρίκοι στην προσφυγική κρίση αλλά και οι χώρες που διαφωνούν με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Κύπρος και άλλες χώρες που έχουν ενδοιασμούς για τις κυρώσεις και διαφωνίες για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και επιχειρεί την διάσπαση εντός της ένωσης που βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική και πολιτική συγκυρία.


Όμως ο Τ Ερντογαν διαφοροποιήθηκε από «ένα κράτος χορηγός της τρομοκρατίας σε κράτος διεθνούς δωροδοκίας με έσοδα που φτάνουν τα 6.6 δις» σε βοήθεια από την Ε.Ε. Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τους πρόσφυγες είναι ίσως πρωτοποριακή αλλά δεν ρώτησε κανένας τον Τ Ερντογάν ποιος δημιούργησε αυτή την κρίση. Είναι επίσης αστείο ενώ η ΕΕ καταδικάζει τους πολίτες των χωρών μελών της σε λιτότητα και περικοπές των δικαιωμάτων των εργαζομένων να βρίσκει ξαφνικά αρκετά δις σε μετρητά και να υποκύπτει σε ένα αυταρχικό καθεστώς, το οποίο επίσης δεν σέβεται τους πολίτες του και τους βομβαρδίζει! Πριν από 4 μήνες η Τουρκία είχε υποσχεθεί να ανακόψει τις ροές των προσφύγων στην Ευρώπη, αλλά αυξήθηκαν πρόσφατα στο ένα και πλέον εκατομμύριο. Παρά την αβυσσαλέα αποτυχία της Άγκυρας να ανακόψει την εμπορία ανθρώπων στο έδαφος της, τώρα θα πάρει χρήματα για να τους φιλοξενήσει «ως παράνομους μετανάστες» και ως «πρόσφυγες»;

Κλήθηκε το ΝΑΤΟ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μεταφέρει αμφίβιο πλοίο μαζικής μεταφοράς τους στην Τουρκία. Ο Τ Ερντογάν γνωρίζει ότι η ΕΕ είναι μια «χάρτινη τίγρης». Όλες οι κυβερνήσεις των χωρών μελών και το κοινοβούλιο της ΕΕ γνωρίζουν τον δεσποτισμό του καθεστώτος και την βία που υφέρπει σε αυτή τη χώρα καθώς και τις αιματηρές επιθέσεις στη Συρία, σε ένα κυρίαρχο κράτος που προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας, γνωρίζουν ότι προμηθεύει όπλα σε τρομοκρατικές ομάδες και τηνίδια ώρα στις Βρυξέλλες επικρατεί σιγή. Γνωρίζει η Άγκυρα ότι η ΕΕ δεν έχει αρχές και αξίες παρά τις ευγενικές διακηρύξεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο. Αυτές τις αρχές τις ενεργοποιούν μόνο όταν θα διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα οι ισχυρές χώρες. Γνωρίζει η Τουρκία ότι πίσω από την ανατροπή του Μ Α Άσαντ βρίσκεται η Αγγλία η Γαλλία, μέλη της ΕΕ, και πιο πίσω η Ουάσιγκτον με άλλες χώρες που ενώ διαμαρτύρονται και κατηγορούν τον Άσαντ ως δικτάτορα και ενθαρρύνουν σεχταριστικές εξεγέρσεις στη χώρα, χαϊδεύουν το καθεστώς Τ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το μέλος του ορκωτού ελεγκτικού τμήματος της Γαλλίας και πρώην διπλωμάτη Roland Hureaux η ροή προσφύγων προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα την Γερμανία που προωθεί τον διαμοιρασμό των προσφύγων έχει στόχο να διορθώσει την δημογραφική ανισορροπία που διατηρούν τα συνταξιοδοτικά συστήματα με την γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης. Η μείωση των μισθών αποτελεί την δεύτερη μεγάλη οικονομική ευκαιρία για την Ευρώπη δήλωσε ο Γάλλος διπλωμάτης σε ρώσικα ΜΜΕ. Είπε ακόμα ότι η προσφυγική κρίση προκλήθηκε από την τουρκική μαφία, τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και το παρακράτος Ερντογάν. « Οι πρόσφυγες από τη Συρία δεν έχουν χρήματα να φύγουν από τη χώρα. Πρόκειται για πρόσφυγες από διάφορες χώρες της περιοχής που μπορούν να πληρώσουν μέχρι και 10 χιλιάδες ευρώ για να ταξιδέψουν μέσω Λιβάνου ή Ιορδανίας και φτάνουν στη δυτική Τουρκία και μετά στην Ελλάδα.» Μπορεί να είναι απειλή οι πρόσφυγες για την σταθερότητα στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι απειλή επειδή είναι βάρβαροι ή έχουν διαφορετική θρησκεία και πολιτισμό. Θα μετατραπούν σε απειλή λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε , μεταξύ των δεξιών και των αριστερών ιδεολογιών, μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών, μεταξύ των χωρών μελών που είναι πραγματικά υπεύθυνοι για το σύνολο της κρίσης, αλλά και των πολιτικών επιλογών τους σε άλλες χώρες. Αυτό άρχισε να προκαλεί πολιτικά προβλήματα σε ηγεσίες των χωρών μελών και πιέζουν για μετεγκατάσταση των προσφύγων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποχώρησαν από τις αρχικές τους σκέψεις για την μεταφορά των προσφύγων κάτω από το βάρους του πολιτικού κόστους στις χώρες τους. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι για να στηρίξουν το φαύλο καθεστώς της Τουρκίας παραβιάζουν τη Σύμβαση της Γενεύης καθώς η Τουρκία δεν δέχεται τους πρόσφυγες στο έδαφος της ως πρόσφυγες πολέμου και επιμένει να έχει ή ίδια τον έλεγχο των χώρων διαμονής των προσφύγων. Με βάση τις διεθνείς συμφωνίες σε μια διεθνή κρίση προσφύγων τον πρώτο λόγο θα έπρεπε να τον έχει η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για την καταγραφή, την διαχείριση και την εγκατάσταση τους. Η ΕΕ κάνει τα στραβά μάτια στη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών κανόνων για άλλη μια φορά όταν η Τουρκία αρνείται την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες.

Γιατί όμως η Τουρκία αρνείται αυτούς τους κανόνες; Επειδή η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει στρατόπεδα προσφύγων για τους δικούς της πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς με τις μυστικές της υπηρεσίες. Το καθεστώς Ερντογαν δεν υποδαύλισε μόνο την κρίση στη Συρία για να εκτοπισθούν 12 εκ άνθρωποι, αλλά ενορχήστρωσε και την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και έχει οδηγήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σε αυτή την οικτρή εικόνα. Δεν θέλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να τα παραδεχτούν αυτά γιατί συνέργησαν στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου και, για αυτό το πιθανότερο είναι ότι θα αποδεχτούν ξανά να δημιουργηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων όπως στο Λίβανο και την Ιορδανία ανεξάρτητα από το διεθνές δίκαιο. Οι ευρωκράτες πιστεύουν ότι θα απομακρύνουν το πρόβλημα. Ούτε όμως τα δικά τους εγκλήματα θα θαφτούν, ούτε τα εγκλήματα του καθεστώτος Ερντογάν. Αυτή η ασθένεια θα είναι θανατηφόρα για όλους στο μέλλον.


geopolitics.com.gr 

from The Secret Real Truth http://ift.tt/1O3Mfav
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου