Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

«Αυτός που χρωστάει δεν θυμάται ή προσπαθεί, να μην θυμηθεί τα χρέη ακόμη και τα ηθικά». Ο καθηγητής Χάγκεν Φλάισερ εκτιμά ότι ο δρόμος για τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι ακόμα ανοιχτός

1Την ελπίδα ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά και την ανησυχία του, για το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρώπη, εξέφρασε από τα Ιωάννινα ο Γερμανός καθηγητής Χάγκεν Φλάισερ, ο οποίος έχει ασχοληθεί με την ιστορική μελέτη του Β΄ Παγκόσμιου Πoλέμου.

Ο Χάγκεν Φλάισερ, ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση τιμής και μνήμης, για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στα Ιωάννινα.
Ο καθηγητής ξεκίνησε την ομιλία του από την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Γκάουκ στο μαρτυρικό χωριό Λυγκιάδες Ιωαννίνων, πριν από ενάμιση χρόνο, ενώ στην συνέχεια, έκανε αναφορές στη «πρωτόγνωρη» ναζιστική θηριωδία, αλλά και στα μηνύματα που απορρέουν από τα ιστορικά γεγονότα, για να επισημάνει πως το θέμα, «ήταν και παραμένει επίκαιρο».

Το μνημείο στους Λιγκιάδες Ιωαννίων επισκέφθηκε και ο Γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δήλωσε ότι δεν γνώριζε και ζήτησε επίσημα συγνώμη. Οι οικογένειες των θυμάτων όμως, απάντησαν αρνητικά. Ζητούν δικαίωση...
Το μνημείο στους Λιγκιάδες Ιωαννίων επισκέφθηκε και ο Γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δήλωσε ότι δεν γνώριζε και ζήτησε επίσημα συγνώμη. Οι οικογένειες των θυμάτων όμως, απάντησαν αρνητικά. Ζητούν δικαίωση…
Ο κ. Χάγκεν Φλάισερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρεί πως για το «τεράστιο» ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και οι δύο πλευρές δεν έχουν κάνει ουσιαστικά τίποτε, και σχολιάζει:

«Για την γερμανική πλευρά είναι κατανοητό, γιατί αυτός που χρωστάει δεν θυμάται ή προσπαθεί, να μην θυμηθεί τα χρέη ακόμη και τα ηθικά, τα πραγματικά. Η ελληνικά πλευρά, άργησε να ξυπνήσει, εκ των υστέρων όμως, είναι εύκολο να κάνουμε κριτική, να κατηγορούμε. Η Ελλάδα από τότε – πάντα- είχε προβλήματα, ενώ η Γερμανία μετά τον χαμένο πόλεμο, έγινε πολύ γρήγορα οικονομική υπερδύναμη και δυστυχώς το εκμεταλλεύτηκε».
Ωστόσο είπε, πως υπήρξαν πολιτικοί εκβιασμοί προς την Ελλάδα για την είσοδο της στην μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης και πως στο όνομα μιας νέα αρχής, έπρεπε να διαγραφεί ένα οδυνηρό παρελθόν, ενώ πρόσθεσε πως, «όταν είσαι έξω από το παιγνίδι, είναι εύκολο να λιθοβολείς».

Στη Μουσιωτίτσα, το πηγάδι έγινε τάφος για εκατοντάδες αθώους.
Στη Μουσιωτίτσα, το πηγάδι έγινε τάφος για εκατοντάδες αθώους.
Ρωτήσαμε τον κ. Φλάισερ εάν η «συγγνώμη», που ζήτησε το Μάρτιο του 2014, ο Γερμανός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ από τους Λιγγιάδες , μπορεί να ανοίξει δρόμο, να συμβάλει, δηλαδή, θετικά στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο 72χρονος καθηγητής Φλάισερ -ο οποίος πριν από 30 χρόνια πολιτογραφήθηκε Έλληνας- εξέφρασε την ανησυχία του για τα φαινόμενα που παρατηρούνται στην Ευρώπη λόγω της φτώχιας και του μεταναστευτικού. Χαρακτηριστικά είπε: «Εγώ φοβάμαι. Για τους νέους ανησυχώ. Μπορεί να μην βρίσκομαι στην ζωή, να το ζήσω. Όμως ανησυχώ».
Ο 72χρονος καθηγητής Φλάισερ -ο οποίος πριν από 30 χρόνια πολιτογραφήθηκε Έλληνας- εξέφρασε την ανησυχία του για τα φαινόμενα που παρατηρούνται στην Ευρώπη λόγω της φτώχιας και του μεταναστευτικού.
Χαρακτηριστικά είπε: «Εγώ φοβάμαι. Για τους νέους ανησυχώ. Μπορεί να μην βρίσκομαι στην ζωή, να το ζήσω. Όμως ανησυχώ».
«Δεν φτάνει η συγγνώμη, αλλά και από την θέση του, δεν μπορεί να κάνει κάτι, δεν έχει εξουσία, όπως για παράδειγμα ο Αμερικανός Πρόεδρος. Πάντως, είναι ο πρώτος Γερμανός αξιωματούχος που ζήτησε συγγνώμη. Αυτό δεν άρεσε σε πολλούς στην πατρίδα του. Τον σχολιάζουν αρνητικά, τον κοροϊδεύουν. Λένε ένας πάστορας, μιλάει για τις αμαρτίες των Γερμανών. Δεν αρέσει σε πολλούς. Όμως, εγώ ελπίζω, ναι, θα ανοίξει ο δρόμος για τις αποζημιώσεις».
Πηγή: ΑΠΕ – Μαίρη Τζώρα - mixanitouxronou.gr


from The Secret Real Truth http://ift.tt/1PJmkEo
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου