Στα Σκόπια ο Νίμιτς - «Gorna Makedonija» θέλει η ελληνική κυβέρνηση ...
Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αναμένεται να έχει σήμερα συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της γείτονος χώρα.
Ο Μάθιου Νίμιτς έφυγε, μάλιστα, από την Αθήνα έχοντας στις αποσκευές του τις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς που του παρουσιάστηκαν χθες από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και είναι μέρος του συμφώνου για λύση-πακέτο που συντάσσει η Αθήνα και θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου. Ο ίδιος, εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του, δηλώνοντας "θετικός" ως προς αυτές.
Βασικό στοιχείο των ελληνικών προτάσεων- όπως είχε δηλώσει και στην προχθεσινή συνέντευξή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών- είναι σύνθετη ονομασία, στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστη. Το όνομα που προωθεί η ελληνική πλευρά λέγεται ότι είναι το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), αν και δεν έχουν βγει από το τραπέζι ακόμα το Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη συνάντησή του με τον ειδικό μεσολαβητή ξεκαθάρισε την διάθεση της Ελλάδος να κινηθεί με τον επαρκή εθνικο-γεωγραφικό προσδιορισμό και ιστορικό διαχωρισμό της Μακεδονίας από την κρατική οντότητα που δημιουργήθηκε εντός του γεωγραφικού χώρου, πλην όμως δεν έχει ιστορική σχέση με την ελληνική Μακεδονία. Επίσης θα προσδιοριστεί η γλώσσα, ως σλαβική νεομακεδονική διάλεκτος, ώστε να διαχωριστεί από τη Μακεδονική που ήταν ελληνική γλώσσα. Τη στιγμή, όμως, που ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ εμφανίζεται βιαστικός, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να συμπέσει με τις εκλογές το 2019. Η λεπτομέρεια αυτή δεν φαίνεται να άρεσε ιδιαίτερα στον Μάθιου Νίμιτς, καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι στο τραπέζι των σχεδιασμών έχει πέσει και ένα Plan B, το οποίο δεν προβλέπει λύση μέχρι τον Ιούλιο που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ακριβώς το ίδιο είπε και στις δηλώσεις και ο Πάνος Καμμένος. «Δεν πιστεύω ότι μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα έχουν προχωρήσει τόσο πολύ οι διαπραγματεύσεις», είχε σχολιάσει προχθές ο υπουργός Άμυνας.
Όπως και να έχει, τα επόμενα βήματα είναι η κατάρτιση του συμφώνου με τις ελληνικές προτάσεις και εν συνεχεία τη συζήτησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων προκειμένου να υπάρξει ένα ενιαίο και συμφωνημένο κείμενο. Για να γίνει αυτό αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στην οποία θα συζητηθεί το σχέδιο που έχει ετοιμάσει η κάθε πλευρά, μαζί με ομάδες εργασίας.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση Ζάεφ θα μεταφέρει σήμερα στον διαμεσολαβητή Νίμιτς τις θέσεις και τα επιχειρήματά της επί των προτάσεών. Μέχρι στιγμής, αποφεύγει να αναφέρει αν υπάρχουν σημεία στα οποία συμφωνεί ή διαφωνεί. Παράλληλα αποφεύγει να αναφερθεί και στο φλέγον θέμα της αλλαγής του συντάγματος, το οποίο περιέχει και τα επίμαχα άρθρα με τις αλυτρωτικές βλέψεις και αναφορές. Εκτός αυτού, μάλιστα, ενοχλημένο παρουσιάζεται το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, μετά την συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στην κρατική τηλεόραση και την περιγραφή του πλαισίου μέσα στο οποίο η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει τη λύση. Όπως ανέφερε στο κρατικό σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, το γραφείο του Νικολά Ντιμιτρόφ «τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες. Από την πλευρά μας, υπάρχει καλή βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα σέβεται τα συμφέροντα, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο λαών. Για να φτάσουμε σε αυτήν την λύση θα είναι αναγκαία η καλή βούληση και της άλλης πλευράς».
Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, παρ' όλα αυτά, συνεχίζουν να ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο. Τα κόμματα σχολίασαν την επίσκεψη Νίμιτς, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξεκίνησαν νέο γύρο αντιπαράθεσης, με το Μαξίμου να παραπέμπει σε παλαιότερες δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση. Εν τω μεταξύ, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «η ενημέρωση που είχαμε από τον κ.Νίμιτς δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας». Επέμεινε ότι μόνη εγγύηση για την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού και για μια κοινά αποδεκτή ονομασία, ενιαία για όλες τις χρήσεις, είναι η αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος.
Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης δήλωσε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο Πάνος Καμμένος, αλλά δεν πρόκειται -όπως είπε-να ρίξουμε την κυβέρνηση.
Η Εκκλησία «ευλογεί» το συλλαλητήριο
Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανακοίνωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου για την ονομασία της πΓΔΜ υπό τον όρο ότι θα διασφαλίζεται ο ειρηνικός και χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς χαρακτήρας του.
Η συνέντευξη του πρεσβευτή των ΗΠΑ
Μεταξύ όλων των άλλων, αίσθηση προκάλεσε, με αφορμή την χθεσινή επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς, και η δήλωση στήριξής του από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Η κίνηση φαίνεται να απαντά στην αμφισβήτηση που δέχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Μάθιου Νίμιτς, λόγω εκφράσεων που χρησιμοποίησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της πΓΔΜ.
Παρέμβαση Σημίτη
Δήλωση - παρέμβαση υπέρ της λύσης του ονοματολογικού με τα Σκόπια είχαμε και από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. «Η συγκυρία ανοίγει την πιθανότητα επιτυχίας, εφόσον υπάρξει μια σοβαρή και υπεύθυνη διαπραγμάτευση, έχοντας ως βάση την ενδιάμεση συμφωνία».
protothema
from The Secret Real Truth http://ift.tt/2BFUkC9
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου