Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Μετά την Λαγκάρντ προειδοποιεί και ο Σόρος για νέα παγκόσμια κρίση


Η ανοδική τάση του δολαρίου και η εκροή κεφαλαίων από αναδυόμενες αγορές ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια νέα "μείζονα" χρηματοοικονομική κρίση, τόνισε ο επενδυτής Τζορτζ Σόρος, κάνοντας λόγο ακόμη και για "υπαρξιακή απειλή" για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πλήγμα που κατάφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και η "καταστροφή" της διατλαντικής συμμαχίας Ε.Ε. - ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Σόρος, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία.

"Πιθανόν να βαδίζουμε προς ακόμη μία μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση", τόνισε, μιλώντας την Τρίτη στο Παρίσι, ενώ προέβλεψε και υποτίμηση νομισμάτων αναδυόμενων οικονομιών.

Οι εκτιμήσεις Σόρος έρχονται την ώρα που η απόδοση των ιταλικών ομολόγων έχει εκτιναχθεί σε πολυετή υψηλά, ενώ οικονομίες όπως η Τουρκία και η Αργεντινή προσπαθούν να συγκρατήσουν τον εκτινασσόμενο πληθωρισμό.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ουγγρικής καταγωγής επενδυτής εκτίμησε πως "οτιδήποτε μπορούσε να πάει στραβά, τελικώς πήγε", αναφερόμενος στην ενίσχυση λαϊκιστικών ρευμάτων λόγω της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης και των επιπτώσεων της λιτότητας.

"Δεν είναι απλώς σχήμα λόγου να μιλήσει κανείς για υπαρξιακό κίνδυνο για την Ευρώπη, είμαι σκληρή πραγματικότητα", τόνισε ο Τζ. Σόρος, προτείνοντας μεταξύ άλλων ετήσιο ευρωπαϊκό "σχέδιο Μάρσαλ" για την Αφρική ύψους 30 δισ. ευρώ, για να μειωθούν οι μεταναστευτικές πιέσεις, καθώς και την άρση της υποχρέωσης όλων των χωρών της Ε.Ε. να υιοθετήσουν το ευρώ σε μια πορεία χρόνου.

"Το ευρώ έχει πολλά άλυτα ζητήματα και αυτά δεν πρέπει να αφεθούν να καταστρέψουν την Ε.Ε.", κατέληξε.



capital.gr

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2H2283G
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου