Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Ποντίων η φετινή Εθνική Παρέλαση της Νέας Υόρκης


Αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Ποντίων η φετινή Εθνική Παρέλαση της Νέας Υόρκης

της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Η επέτειος μνήμης των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα είναι το κεντρικό θέμα της φετινής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Πέτρος Γαλάτουλας, στη διάρκεια της πανομογενειακής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε με ικανοποιητική συμμετοχή ομογενών το βράδυ της Πέμπτης 7 Φεβρουαρίου στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εθνική παρέλαση του Ελληνισμού της τριπολιτειακής περιοχής, Νέας Υόρκης, Κοννέκτικατ και Νέας Ιερσέης, για την 198η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, θα διεξαχθεί την Κυριακή 14 Απριλίου.

Παράλληλα, όλα τα εθνικά θέματα θα προβληθούν μέσα από την παρέλαση με μηνύματα και συνθήματα στα άρματα. "Τα 100 χρόνια μιας μεγάλης γενοκτονίας πρέπει να τιμούνται. Πρέπει να μην ξεχνάμε, τίποτα, καμιά χαμένη πατρίδα, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας", τόνισε ο κ. Γαλάτουλας, συγχαίροντας τους Πόντιους της Νέας Υόρκης και του Κοννέκτικατ και την Παμποντιακή Ομοσπονδία για τις εκδηλώσεις μνήμης που πρόκειται να διοργανώσουν.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με προσευχή από τον Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, ιερατικώς προϊστάμενο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια και χαιρετισμό από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθη Μεϊμάρογλου, ο οποίος επανέλαβε την έκκλησή του για υποστήριξη του λαχείου και του λευκώματος. "Να συνεχίσουμε με ζήλο για να διοργανώσουμε μια πολύ καλή παρέλαση", τόνισε.

Η β' αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νομική Καστανά κάλεσε όλους τους ομογενειακούς φορείς, τους συλλόγους και τις κοινότητες να υποβάλλουν εγκαίρως τις αιτήσεις συμμετοχής στην παρέλαση. "Θέλουμε βοήθεια και μ'αυτόν τον τρόπο βοηθάτε πολύ στην οργάνωση της παρέλασης γιατί πάντα υπάρχουν άλλες δουλειές που πρέπει να γίνουν τις τελευταίες μέρες", είπε.

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Ποντίων η φετινή Εθνική Παρέλαση της Νέας Υόρκης

Μιλώντας για την τελετή έπαρσης της Ελληνικής Σημαίας στην Πλατεία Αθηνών στην Αστόρια το μεσημέρι του Σαββάτου 13 Απριλίου, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε μαζί με την κ.Τριανταφυλλιά Σφυροπούλου, η κ. Καστανά τόνισε πως "θα είναι μια θεαματική εκδήλωση" χάρη στην παρουσία των Ευζώνων της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς, της Φιλαρμονικής Μάντζαρος από την Κέρκυρα και των χορευτικών που θα συμμετέχουν.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εμείς ως απόδημος Ελληνισμός έχουμε αυτή την υποχρέωση να αναδείξουμε εδώ στις ΗΠΑ τι σημαίνει να είσαι Ελληνας και τι σημαίνει φιλότιμο. Διότι είναι μια λέξη που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο λεξιλόγιο", τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου και της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, λέγοντας πως κάθε χρόνο η παρέλαση γίνεται καλύτερη και καλώντας όλους να συμβάλουν στην επιτυχία και της φετινής διοργάνωσης.

Ειδικότερα για το επίσημο δείπνο στο Χίλτον το βράδυ του Σαββάτου 13 Απριλίου ο κ. Κρίστοφερ, ο οποίος έχει την ευθύνη της εκδήλωσης εδώ και αρκετά χρόνια, είπε ότι "έχουμε δύσκολο έργο" και υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθούν τουλάχιστον τριάντα χορηγοί οι οποίοι θα προσφέρουν από πέντε χιλιάδες δολάρια.

Υπολογίζεται, όπως είπε, να παραστούν 450 άτομα, το εισιτήριο θα είναι 200 δολάρια το άτομο και το τραπέζι (των δέκα ατόμων) θα κοστίζει δύο χιλιάδες.

Η υπεύθυνη του Λαχείου, Σοφία Στρουμπάκη, εξέφρασε τη χαρά της για τους ομογενείς που λίγο νωρίτερα προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν στην προώθηση του λαχείου, λέγοντας πως "ο πυλώνας αυτός να μεγαλώσει και να γιγαντώσει" ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της επιτροπής.

​Ο ταμίας Δημήτρης Παλιούρας επισήμανε ότι έχουν ήδη εισπραχθεί δεκαπέντε χιλιάδες από το λαχείο της παρέλασης, ενώ ο υπεύθυνος του λευκώματος, Νίκος Μπάρδης, ανέφερε ότι η πρώτη επιταγή που έχει ληφθεί για το λεύκωμα είναι αυτή της Παλλημνιακής Αδελφότητας "Ηφαιστος" και υπάρχουν άλλες δέκα χιλιάδες σε υποσχέσεις.

"Αν δουλέψουμε δυνατά, θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα λεύκωμα 200 χιλιάδων. Και μπορούμε να το κάνουμε", τόνισε ο κ. Μπάρδης, ενώ ο κ. Γαλάτουλας συμπλήρωσε πως άλλη μία επιταγή έχει παραληφθεί από τον σύμβουλο Γιάννη Νικολόπουλο (Bay Ridge Bakery), ο οποίος είναι και ο μέγας  χορηγός του λαχείου.

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Ποντίων η φετινή Εθνική Παρέλαση της Νέας Υόρκης

Ο α' αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως χαιρέτησε την παρουσία του πρώην προέδρου Απόστολου Τομόπουλου και κάλεσε όλους τους πρώην προέδρους αλλά και όσους έχουν υπηρετήσει επικεφαλής της επιτροπής να δώσουν το παρών και να εργαστούν για την επιτυχία της παρέλασης.

"Μερικοί δεν αντελήφθησαν τις υποχρεώσεις που έχουν", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλάτουλας, ενώ αντίθετα εξήρε την παρουσία του κ. Κρίστοφερ, τον οποίο χαρακτήρισε ως "ανιδιοτελή σημαιοφόρο για τα εθνικά θέματα", λέγοντας πως είναι "ανελλιπώς εδώ και προσφέρει τις υπηρεσίες του".

Στον Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε και ο π. Νεκτάριος, λέγοντας πως "όλοι ξέρουμε τον αγώνα που κάνει στην Ομογένεια και στον οποίο παραμένει σταθερός σ' αυτό που πιστεύει και αυτό είναι κάτι σπουδαίο στις ημέρες μας".

Με έναν εμψυχωτικό, όπως πάντα, χαιρετισμό ο π. Νεκτάριος κάλεσε όλους να βοηθήσουν για τον κοινό σκοπό, "άλλος με χρήματα, άλλος με παρουσία, άλλος με διακονία", την επιτυχία της παρέλασης, τονίζοντας πως "όπως η Ομογένεια σε κάθε εποχή έχει δώσει τον αγώνα να στηρίζει την Ελλάδα, έτσι και η παρέλαση, όταν είναι καλή, δυναμική και με παρουσία όλων μας, δίνει ένα τρανταχτό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ως Ελληνες εδώ η καρδιά μας χτυπάει δυνατά για την πατρίδα και δεν ξεχνούμε τη μικρή μας Ελλάδα".

"Δεν υπάρχει περιθώριο για τεμπελιά. Και όπως ξέρουμε, σχολιάζονται αυτοί που εργάζονται, αυτοί που κάθονται δεν κάνουν τίποτα για να σχολιαστεί, αφού κάθονται. Γι' αυτό μη φοβόσαστε τα σχόλια", πρόσθεσε ο π. Νεκτάριος.

Αναφορικά τέλος με το θέμα των τελεταρχών, ο κ. Γαλάτουλας ανέφερε ότι έχουν πλησιαστεί άτομα αξιόλογα και ότι ενδέχεται να υπάρχει μία απάντηση τη Δευτέρα, ενώ ανακοίνωσε και την απόφαση του Δ.Σ. να μην προσκαλέσει επίσημα πολιτικούς από την Ελλάδα. Αντίθετα θα προσκληθούν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης,  ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος ως αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πηγή: Greek News , epontos

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2Sul0y6
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου