Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Παιδεία, Αριστεία και Ελληνική Σημαία. Το Μαρίνου Παττακού


Παιδεία, Αριστεία και Ελληνική Σημαία. Το Μαρίνου Παττακού

Ο ρόλος της παιδείας είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε μια εποχή όπου η χώρα αγωνίζεται να βγει από τη χειρότερη οικονομική και κοινωνική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Παιδεία σημαίνει εκπαίδευση από την οποία παράγεται η γνώση. Η γνώση είναι αυτή που διαχέεται στην παραγωγική διαδικασία και με οργανικές αναπτυξιακές καινοτόμες πρωτοβουλίες, μπορεί να αλλάξει τα πολιτικά , κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα του τόπου. Η εκπαίδευση είναι παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας νέας ισχυρότερης παραγωγικής βάσης , αλλά κυρίως στη καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας, όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη , την ατομική και τη συλλογική πρόοδο.

Στην Ελληνική παιδεία στηρίχτηκαν διαχρονικά από τα βάθη των αιώνων οι βάσεις του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου πολιτισμού μέχρι και σήμερα. Η αριστεία είναι η κορυφαία πράξη στην προσπάθεια των μαθητών να πετύχουν υψηλότερες επιδόσεις για την απόκτηση τις παιδείας. Η ευγενής άμυλα , ο εθελοντισμός και ο πολιτισμός, είναι οι ανθρώπινες αξίες που κερδίζονται από λαούς αγωνιζόμενους για την αναβάθμιση της παιδείας. Η τιμή για την αριστεία , είναι το μοναδικό έπαθλο της πολιτείας για τους αγωνιστές "πρωταθλητές" της γνώσης και της μάθησης.

Σήμερα στη χώρα μας καλλιεργείται ένα γενικότερο κλίμα εναντίον των αξιολογήσεων των βαθμολογήσεων και των αριστείων της προόδου. Είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθεί μεγάλο λάθος η ισοπέδωση και η απαξίωση της αριστείας, ιδιαίτερα επιζήμιο για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων. Σταδιακά θα εξελιχθεί επιζήμιο και για ολόκληρη την κοινωνία του μέλλοντος, γιατί η έλλειψη επιβράβευσης των προσπαθειών των νέων για να μάθουν περισσότερα, τους αποθαρρύνει να επιμένουν και να εργάζονται για την κατάκτηση των στόχων τους.

"Ξοδεύτηκε πολύ μελάνι" τις τελευταίες ημέρες από τα Μ.Μ.Ε. στη συγγραφή σχολίων και δημοσιογραφικών αναφορών, για το θέμα της διαδικασίας επιλογής των σημαιοφόρων στα σχολεία. Αφορμή για τα παραπάνω έδωσε η δήλωση του υπουργού παιδείας ότι : "Με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στη νέα γενιά των Ελλήνων, θεωρούμε ότι το σύμβολο της πατρίδας τη σημαία, έχουν δικαίωμα κάθε μαθητής και μαθήτρια και τιμήσουν και να τιμηθούν από αυτήν." Στη συνέχεια πέρασε διάταξη σε προεδρικό διάταγμα με την οποία οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες στις μαθητικές παρελάσεις δεν θα είναι οι αριστούχοι μαθητές , αλλά θα προκύπτουν μετά από κλήρωση από το σύνολο των μαθητών.

Μπορεί η κλήρωση θεωρητικά να είναι μια δίκαιη διαδικασία στην κατανομή, απονομή και παραχώρηση νόμιμων κοινωνικών , προσωπικών και άλλων δικαιωμάτων , όμως αυτή επιβάλλεται να γίνεται όταν οι δικαιούχοι διεκδικούν το δικαίωμα επί "ίσοις όροις", π.χ. όταν πρόκειται για ισοβαθμία μεταξύ των προσώπων .

Όταν κρατάς τη σημαία στη σχολική παρέλαση σημαίνει ένδειξη σεβασμού , αλλά ταυτόχρονα επιβράβευση για την επίδοση σου στο σχολείο. Είναι δίκαιο ο άριστος μαθητής να αναλαμβάνει την ευθύνη να σηκώσει την σημαία .

Είναι υποχρέωση της Πολιτείας αυτό που έκανε τώρα και δεκαετίες , ο ορισμός σημαιοφόρων και παραστατών μεταξύ των καλύτερων μαθητών, ως ηθική αμοιβή και αναγνώριση των κόπων τους. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας η αναγνώριση τις αριστείας , δίδοντας κίνητρα στη φιλοδοξία των μαθητών να γίνουν καλύτεροι , με επιβράβευση μια θέση κάτω από την Ελληνική Σημαία. Φυσικά δεν θα είχε νόημα μια κοινωνία να βασίζεται μόνο στους άριστους. Αλλά εξ ίσου δεν θα είχε νόημα για μια κοινωνία να μην αναγνωρίζει τους άξιους.

Γι' αυτό το τελικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το μέλλον τις πατρίδας μας που είναι τα παιδιά της , δεν πρέπει να το παίξουμε στην κλήρωση.

Σημαιοφόροι του αγώνα πρέπει να είναι οι δυνατοί , οι ικανοί και οι άριστοι και εμείς συμ-παραστάτες χωρίς ιδεοληψίες και προκαταλήψεις δίπλα τους...



Μαρίνος Παττακός, Εντεταλμένος σύμβουλος αρμόδιος για τη Δημοτική αστυνομία 


ekriti.gr


from The Secret Real Truth https://ift.tt/2QOIAFd
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου