Πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ζάεφ είχε δηλώσει: Ως πολυεθνική χώρα, γνωρίζουμε και σεβόμαστε τα οφέλη της ενότητας. Την αγαπάμε με την έννοια της «Κοινωνίας για όλους» και γνωρίζουμε ότι η δύναμη της κοινωνίας προέρχεται από την ενότητα. Και γι' αυτό στη χώρα μας έχουμε ευρεία συναίνεση για την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Με αυτήν τη συναίνεση, Μακεδόνες, Αλβανοί, Τούρκοι, Σέρβοι, Ρομά, Βόσνιοι, Βλάχοι, Αιγύπτιοι, Βούλγαροι και όλοι οι άλλοι είναι ενωμένοι».
Σημειώνω, ότι για πρώτη φορά έγινε αναφορά σε ύπαρξη Βουλγάρων στην πΓΔΜ. Μέχρι τώρα σε δημόσιες εμφανίσεις πολιτικών των Σκοπίων, όπως και των δημοσίων εμφανίσεων του Ζόραν Ζάεφ, αναφέρονταν μόνο οι εθνοτικές κοινότητες που απαριθμούνται στο Σύνταγμα και οι Έλληνες με τους Βουλγάρους δεν συμπεριλαμβάνονταν. Μετά την Συμφωνία Φιλίας που υπεγράφη μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας τον Αύγουστο του 2017, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας υποχρέωσε τον Ζάεφ, να αναγνωρίσει την ύπαρξη Βουλγάρων στα Σκόπια.
Ο κ. Κοτζιάς, με τον κ. Τσίπρα, λησμόνησαν την ύπαρξη Ελλήνων -όπως και οι προηγούμενοι επί δεκαετίες- και στην Συμφωνία των Πρεσπών, δεν γίνεται νύξη για παρουσία Ελλήνων. Θα πει κάποιος ότι την ώρα που δεν ενδιαφέρονται για τους Έλληνες της Ελλάδας θα ενδιαφερθούν για τους Έλληνες των Σκοπίων; Κι ενώ δεν περίμενα από τους Κοτζιά-Τσίπρα, ως διεθνιστές, να ενδιαφερθούν για τους Έλληνες, η ίδια αδιαφορία υπάρχει σε όλον σχεδόν τον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας, με δαχτυλοδεικτούμενες εξαιρέσεις.
Υπάρχει κάποια εντολή, για απάρνηση των Ελλήνων των Βαλκανίων; Το ερώτημα είναι εύλογο, επειδή είναι πασίγνωστη και η αδιαφορία για τους Έλληνες της Αλβανίας. Να μη αναφέρω και απογόνους Ελλήνων που δεν συμμετείχαν στην ανταλλαγή με την Βουλγαρία, το 1925.
Όπως ανέφερα ανωτέρω, ποτέ δεν αναγνωρίστηκε δημοσίως από το σκοπιανό κράτος η παρουσία Ελλήνων, όμως, ο πρώτος πρόεδρος της πΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ είχε παραδεχθεί σε τσεχική εφημερίδα ότι στο κράτος του κατοικούν 100.000 Έλληνες. Αλλά, υπάρχει και μαρτυρία Βουλγάρων, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν «μακεδονικό» έθνος, επειδή οι Σλάβοι των Σκοπίων είναι φυσικά Βούλγαροι. Μάλιστα, όταν εμφανίστηκε στον χάρτη ως ανεξάρτητο το κράτος των ψευδομακεδόνων, και συγκεκριμένα το 1991, η Βουλγαρία είχε καταθέσει υπόμνημα στον ΟΑΣΕ λέγοντας ότι στο νέο αυτό κράτος κατοικούν 2.000.000 Βούλγαροι και 200.000 Έλληνες.
Υποχρεωμένοι οι Έλληνες να κρύβονται για να μη αντιμετωπίζουν την βίαιη συμπεριφορά των Σλάβων, δηλώνουν Βλάχοι. Πρόκειται για έναν πληθυσμό περί τους 250.000, που δεν μπορούμε δυστυχώς να τους θεωρήσουμε όλους βλαχόφωνους Έλληνες επειδή η πλήρης αδιαφορία του κράτους μας για την τύχη τους, έστρεψε κάποιους στην αγκαλιά της Ρουμανίας, η οποία και με χρήμα, και με υποτροφίες, αλλά και με επίσημη προστασία, τους παρέσυρε. Ένα μικρό μέρος φυσικά, αλλά η αδιαφορία της πολιτείας μας συνεχίζεται, με άδηλο το μέλλον των Ελλήνων των Σκοπίων.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Espresso, τον Φεβρουάριο του 2010, η δασκάλα Σκοπιανή πολίτης αλλά Ελληνίδα στην καταγωγή και στην συνείδηση, Αικατερίνη Βίδα, είχε δηλώσει ότι υπάρχουν 300.000 Έλληνες στα Σκόπια.
«Υπάρχουν Έλληνες στα Σκόπια. Πρέπει να ανέρχονται σε 300.000. Όμως, δεν νιώθουν όλοι Έλληνες. Πώς να νιώσουν όταν επί τόσα χρόνια ήταν κλειστά τα σύνορα γι' αυτούς; Το κακό είναι ότι έκλεισαν τα σύνορα και για όσους δήλωσαν Βούλγαροι το 1945 αλλά και για τους κομμουνιστές που έφυγαν το 1949. Μας βάλανε όλους στο ίδιο τσουβάλι.
Το 1992 άνοιξαν τα σύνορα και μου έδωσαν την άδεια να έρθω για τρεις ημέρες. Μέσα σε αυτό το τριήμερο έπρεπε να πηγαίνω από το υπουργείο Εξωτερικών στο Εσωτερικών για να μου δώσουν τα δικαιώματά μου, την ιθαγένειά μου. Πικρή διαδικασία να σου σπάει η μύτη πάνω στις κλειστές πόρτες. Δεκαετίες προσπαθώ να πείσω το ελληνικό κράτος ότι είμαι Ελληνίδα. Γέρασα πια, κουράστηκα. Θα πάρουν όλοι οι άλλοι την ιθαγένεια κι εμείς όχι.
Και οι Σκοπιανοί να σου λένε «δεν σ' αγαπάνε οι Έλληνες. Δεν σε θέλουν».
Έχω φτάσει σε σημείο να λέω ψέματα ότι έχω ελληνική ιθαγένεια».
Ο Μακεδών
ΠΗΓΗ
from The Secret Real Truth https://ift.tt/2yf5PkX
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου