Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Πως στήνεται το ξεπούλημα γης στις τουριστικές περιοχές

http://ift.tt/1WWYXjh
Με πράξεις, παραλείψεις και με αδιαφορία η Κυβέρνηση συντελεί στο μεγαλύτερο ξεπούλημα γης
Μπορεί ο έλληνας πρωθυπουργός να προβάλλει ως δικαιολογία για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας τις απαιτήσεις των δανειστών και τις ταμειακές ανάγκες του κράτους αλλά οι ευθύνες του για πράξεις και παραλείψεις που οδηγούν στην διάρκεια της επόμενης δεκαετίας σε μαζική εκποίηση της ιδιωτικής περιουσίας είναι τεράστιες. Στην πραγματικότητα ο έλληνας πρωθυπουργός έχει συμβάλλει στο να περάσει μία ασφυκτική θηλιά στην οικονομία μικρών τοπικών-κυρίως τουριστικών- αγορών η οποία αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει τους ανθρώπους στο να γίνουν είτε σερβιτόροι είτε να πουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί την γή τους.
Απο την μία πλευρά με μία πληθώρα νομοθετικών ρυθμίσεων και αυστηρών όρων και προϋποθέσεων αποκλείει χιλιάδες νέους ανθρώπους απο το να ασχοληθούν με την γεωργία και την κτηνοτροφία και τον πρωτογενή .Αυτό πρακτικά οδηγεί σε πλήρη "απραξία" την γη.

Ταυτόχρονα, διατηρώντας ,στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος χωροταξικές ρυθμίσεις καθιστά μεμονωμένες ιδιωτικές περιουσίες απρόσοδες ενώ παράλληλα τους αφαιρεί το δικαίωμα εναλλακτικής αξιοποίησης.Και τέλος με τις υποτιθέμενες "ελαφρύνσεις" στο ΕΝΦΙΑ δημιουργεί στους ίδιους ανθρώπους αντικίνητρα για να διατηρήσουν στην κατοχή τους στις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες.
Το "παράξενο" σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι τα περισσότερα πλήγματα τα δέχονται περιοχές οι οποίες έχουν υψηλή τουριστική κίνηση και επομένως για τους ιδιοκτήτες τους η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας σύντομα θα είναι μονόδρομος.
Σε εμπιστευτικό απολογιστικό έγγραφο στο οποίο περιγράφεται η ένταξη των νέων ανθρώπων στην γεωργία που αφορά στα ένα απο μεγάλα νησιά του Ν.Αιγαίου αναφέρεται:

"Ο αποκλεισμός των αγροτών από χρηματοδοτικά προγράμματα λόγω πολλών προϋποθέσεων και γραφειοκρατικών απαιτήσεων είναι μία πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας αγρότης δεν επωφελήθηκε από τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ενώ οι νέοι αγρότες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα νέων αγροτών ίσως μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. .."


Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Σε άλλο έγγραφο που αφορά τους κτηνοτρόφους των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου-δύο περιοχές της χώρας που δέχονται εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο-αποκαλύπτεται:

"Οι κτηνοτρόφοι νησιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, δεν μπορούν να πουλήσουν ζώντα ζώα εκτός νησιού διότι οι εκμεταλλεύσεις χαρακτηρίζονται ως αγνώστου υγειονομικού καθεστώτος τόσο για τα αιγοπρόβατα όσο και για τα βοοειδή διότι δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται πλημμελώς τα προγράμματα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου για την βρουκέλλωση..." Ταυτόχρονα η γραφειοκρατία σε συνδυασμό με τους όρους και τις προϋποθέσεις σταβλισμού τους αποκλείουν -τυπικά τουλάχιστον-απο όλες τις επίσημες δράσεις της κτηνοτροφίας.
Και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για πολιτικές όπως για παράδειγμα αδειοδοτήσεις εργαστηρίων γαλακτοκομικών προϊόντων σε χωριά, που θα παρασκευάζονται σπιτικά παραδοσιακά τυριά, ώστε να ελέγχεται η παραγωγή τους, να κυκλοφορούν νόμιμα στην αγορά και να απολαμβάνουν την τιμή που πρέπει. Σημειώνεται ότι στην Γαλλία ή την Ιταλία τέτοιες προσπάθειες δίνουν το τοπικό χρώμα σε αντίστοιχες περιοχές (π.χ. Τοσκάνη) και έτσι έχουν πολλά επίπεδα τιμών για το πεκορίνο ή το καμαμπέρ (Γαλλία) κρατώντας τα χωριά τους ζωντανά και τα επίπεδα του ποιοτικού τουρισμού υψηλά.
Στην πραγματικότητα όλα αυτά τα αντικίνητρα,τα οποία η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν παρεμβαίνει για να τα άρει αλλά και τα ενισχύει δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία έκρηξη της προσφοράς γης στα επόμενα χρόνια και η οποία σίγουρα θα προσλάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις αν εμφανιστεί μία κρίση στην τουριστική αγορά.
Όλα αυτά συνδέονται τόσο με το θέμα της άρσης της νησιωτικότητας όσο και με την αύξηση του δανεισμού αλλά και των βαρών που έχει πλέον ένα μεγάλο ποσοστό της γεωργικής γής στις τουριστικές περιοχές. Ουσιαστικά με την αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών για τα κόκκινα δάνεια ο κ.Τσίπρας έσφιγξε ακόμα περισσότερο τον βρόγχο στο λαιμό εκείνων που ιδεολογικά τουλάχιστον εκπροσωπεί.


του Γ.Περάστρα


premium.paratiritis.gr

greek1 

from The Secret Real Truth http://ift.tt/22vW74I
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου