Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Καθλίν Ντόχερτι, μιλώντας στο συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων, ανέφερε: «Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα γίνει μια σημαντική εμπορική και επιχειρηματική πλατφόρμα, με ευκαιρίες για όλους τους Κυπρίους, όλων των ηλικιών -αλλά ιδιαίτερα για τους νέους. Θέλω να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τώρα για το τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τους Κύπριους να οραματιστούν και να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον, καθιστώντας το νησί μια έμπνευση παγκόσμια», είπε.
Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας, υπενθύμισε τον ρόλο της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, η οποία ηγείται της ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ η έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, η ExxonMobil, έχει υποβάλει προσφορά για ένα από τα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Ντόχερτι είπε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία μετά τις πρόσφατες εξελίξεις καθίστανται πιο περίπλοκες καθημερινά, αν όχι από λεπτό σε λεπτό, και είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να πει τι σημαίνει αυτό για τις διμερείς σχέσεις. Σε σχετική ερώτηση είπε ότι υπάρχουν πολλοί οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι γιατί η Τουρκία χρειάζεται να στηρίζει μια λύση στο Κυπριακό τώρα παρά στο παρελθόν.
Η β' γραμματέας της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας, Αλεξάντρα Νίντχαμ, αναφερόμενη στο γιατί η Κύπρος έχει σημασία για το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι περίπου 80.000 Βρετανοί πολίτες ζουν στην Κύπρο και πάνω από ένα εκατομμύριο Βρετανοί πολίτες επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο και αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται.
Εκτίμησε ότι περίπου 65 χιλιάδες Βρετανοί διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, ενώ 15 χιλιάδες στα κατεχόμενα. Ερωτηθείσα σχετικά, είπε ότι θα εξετάσει τις πληροφορίες ότι μέλος της Βουλής των Λόρδων διαμένει σε σπίτι Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.
Εκτιμούμε ότι πάνω από το ένα τέταρτο του εκατομμυρίου Κυπρίων ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου 12 χιλιάδες Κύπριοι μεταβαίνουν στη χώρα ως φοιτητές κάθε χρόνο. Και η Κύπρος είναι μια από τις κορυφαίες 50 εξαγωγικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε.
Σε ερώτηση τι κάνει η βρετανική κυβέρνηση για να πιέσει την Τουρκία να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Βρετανίδα διπλωμάτης είπε ότι η Τουρκία θέλει λύση και ότι η χώρα της συνομιλεί με την Τουρκία στο παρασκήνιο και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στο καθεστώς των βρετανικών κυρίαρχων βάσεων μετά το brexit. Υπενθύμισε την πρόταση του ΗΒ για να επιστρέψει το 48% της γης στις Βάσεις πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία και είπε ότι η πρόταση δεν έχει αποσυρθεί, αλλά δεν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το θέμα.
Ενίσχυση σχέσεων με Αίγυπτο και Ισραήλ
Ο Ελσαΐντ Ναμπίλ Μόρσι, α' γραμματέας στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Λευκωσία, δήλωσε στο συνέδριο ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία τρία χρόνια και έφθασαν σε πρωτοφανή επίπεδα συνεργασίας και συντονισμού σε όλα τα επίπεδα.
Ο αναπληρωτής προϊστάμενος αποστολής της ισραηλινής Πρεσβείας, Σάμι Αμπύ Χάνεμπ, είπε ότι τα τελευταία χρόνια οι δύο χώρες έχουν εργαστεί και έχουν επιτύχει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με τα πρώτα βήματα προς την ενίσχυση των σχέσεων να έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης και αργότερα συνεχίστηκε και ενισχύθηκε περαιτέρω από την παρούσα κυβέρνηση της Κύπρου.
Εξάλλου, μιλώντας στο συνέδριο, ο Άντι Μανάτος, πρόεδρος της Συντονιστικής Προσπάθειας Ελλήνων, ανέφερε ότι με μια πιθανή εκλογή της Χίλαρι Κλίντον στην προεδρία των ΗΠΑ, έχει περίπου 85-90 ανθρώπους γύρω της που είναι «φίλοι μας». Αν ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί, το ένα τρίτο από τους ανθρώπους κοντά του είναι Έλληνες «και έχουμε μια πολύ προσωπική σχέση μαζί του», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «θα έχουμε πρόσβαση σε αυτόν».
«Φιλελεύθερος»
hellasforce.com
from The Secret Real Truth http://ift.tt/2aGlxcG
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου