Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Η ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ


Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία απέδειξαν την ισχύ του κανόνα της "Συσπείρωσης γύρω από τη σημαία", που επιβεβαιώνεται κάθε φορά που θεωρούνται πολύ σημαντικές οι εκλογές. Οι ψηφοφόροι προτιμούν την διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης, για να αντεπεξέλθει στις δύσκολες στιγμές, φοβούμενοι την αναστάτωση που θα προέλθει από τις αλλαγές.

Μάλιστα δε, στην περίπτωση της Τουρκίας, όπου η κομματική σημαία είναι "στολισμένη" με την συνήθη βία και νοθεία, όπως σε όλα τα δικτατορικά καθεστώτα, με νεκρούς, τραυματίες, "καραμπινάτη" νοθεία με σάκους γεμάτους ερντογανικά ψηφοδέλτια προς αντικατάσταση των νομίμων, και πολλά άλλα που διαβάζει κάποιος στις ειδησεογραφικές σελίδες, η πρώτευση του Ερντογάν δεν εκπλήσσει.

Το μόνο του πρόβλημα, που σίγουρα εκνευρίζει τον «σουλτάνο» είναι η παρουσία του φιλοκουρδικού κόμματος στην Βουλή, όπως γνωστοποίησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές. Τη συνταγή όμως τη γνωρίζει. Τους χαρακτηρίζει γκιουλενιστές, τους καταδικάζει η "ανεξάρτητη" τουρκική Δικαιοσύνη, τούτ' αυτό και τους αντικαταστάτες τους, και περιορίζει σημαντικά την ενόχληση.

Η είσοδος του φιλοκουρδικού κόμματος, θεωρείται μεν επιτυχία γι' αυτό, αλλά φαίνεται ότι το κόμμα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα ποσοστά του. Ίσως, η απουσία του Ντεμιρτάς, με βεβαία την καταδίκη του, να συνέβαλε στην απομάκρυνση ψηφοφόρων, με δεδομένο ότι το κόμμα θα στερηθεί τον δυναμικό ηγέτη του.

Πάντα βεβαίως, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, ότι η σύνδεση του φιλοκουρδικού κόμματος με το ΡΚΚ απομακρύνει συντηρητικούς Κούρδους, οι οποίοι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν είναι κομμουνιστές. Δεν είναι περίεργο, επομένως, που πολλοί ψηφίζουν τον Ερντογάν, αλλά και με πολλούς εξωμότες Κούρδους να βρίσκονται στη κυβέρνηση της Τουρκίας, με πιο γνωστό τον διοικητή της… ΜΙΤ.

Η αποτυχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να στείλουν τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο, δείχνει πως ο ανθελληνικός λόγος, που κατείχε υψηλή θέση στην επιχειρηματολογία τους, δεν ωφέλησε. Ίσως επειδή οι ψηφοφόροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκονται στη δυτική Τουρκία, με τους εξισλαμισμένους Έλληνες, αλλά και με γνώση της πραγματικότητας, σε αντίθεση με αυτούς της Ανατολίας, αλλά και των υποβαθμισμένων περιοχών της ΚΠόλεως και Άγκυρας. Οι πολίτες της δυτικής Τουρκίας δεν υιοθετούν την χονδροκομμένη ανθελληνική προπαγάνδα των Τούρκων πολιτικών, άλλωστε έχουν συχνή επαφή με τους Έλληνες, και κατανοούν.

Έχουν γίνει επίσης πολλές συζητήσεις, και θα συνεχίσουν να γίνονται, τι συνέφερε στην Ελλάδα να συμβεί στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας. Κοινή διαπίστωση ήταν, σε Ελλάδα, αλλά και Κύπρο, ότι η αντικατάσταση του Ερντογάν, με όποιον της αντιπολίτευσης, ίσως ήταν χειρότερη, δεδομένου ότι οι έξαλλες φωνές τους -ότι θα τιμωρήσουν την Ελλάδα, θα κάνουν οι ίδιοι απόβαση σε νησί του Αιγαίου, και άλλα τέτοια φαιδρά- τους δέσμευαν στους αφιονισμένους οπαδούς τους να στραφούν οπωσδήποτε με κάποιο τρόπο κατά της Ελλάδας.

Βεβαίως, από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης εξαιρώ τον Ντεμιρτάς, ο οποίος όμως ούτως ή άλλως, δεν είχε καμιά πιθανότητα επιτυχίας στην προεδρική εκλογή.

Ο Ερντογάν, με δεδομένο ότι για αρκετό διάστημα δεν μπορεί κηρύξει γενικό πόλεμο κατά της Ελλάδας, θα συνεχίσει να ροκανίζει σιγά-σιγά την εθνική κυριαρχία της χώρας μας, η οποία δεν συνίσταται φυσικά μόνο στην απώλεια εδάφους, αλλά και στην απώλεια μέρους της εξουσίας.

Προχθές ο Ερντογάν μίλησε για "ελληνική διοίκηση" στην Θράκη -όπως μιλά και για ρωμαίικη διοίκηση στην Κύπρο- και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τους πολίτες που υπάρχουν εκεί. Τι σημαίνει ο όρος ελληνική διοίκηση; Πώς αναφερόμαστε σε "βουλγαρική διοίκηση" επί κατοχής, ή "ιταλική διοίκηση" στα Δωδεκάννησα, έτσι και αυτός μιλά για "ελληνική διοίκηση" στην Θράκη. Επίσης κάνει λόγο για "πολίτες του" στην ελληνική Θράκη.

Είναι προφανές πως το κύριο μέρος της επίσκεψης του Ερντογάν τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα, ήταν αυτό στην Θράκη. Μεγάλος ο διπλωματικός μας θρίαμβος και τότε από το δίδυμο Τσίπρα-Κοτζιά, που προσβάλλοντας την νοημοσύνη μας -όπως κάνουν συνήθως οι επηρμένοι- μάς την παρουσίασαν ως επιτυχή για την Ελλάδα.


voria.gr

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2lw5BPG
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου