Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Γεγονός οι πρώτες σχέσεις, εικονικής πραγματικότητας – 24/7 μέσα σε ένα ψεύτικο κόσμο. AR vs VR (Βίντεο)


Γεγονός οι πρώτες σχέσεις, εικονικής πραγματικότητας – 24/7 μέσα σε ένα ψεύτικο κόσμο. AR vs VR

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φαρμάκης

Ζούμε ήδη στο μέλλον των φουτουριστικών ταινιών, απλά δεν το καταλάβαμε ακόμα. Κάθε εξέλιξη την θεωρούμε λογική και αυτονόητη, οπότε δεν συνειδητοποιούμε την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι πικρή, αφού 24/7 είμαστε online.

Κάποτε, στο όχι και πολύ μακρινό 2009 είχε βγει η ταινία Surrogates, με πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό Bruce Willis. Σε αυτή την ταινία, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν Avatars (άψυχα σώματα) και ζούνε την ζωή τους με αυτό τον τρόπο. Δεν έχουν πραγματικές επαφές μεταξύ τους, ούτε και βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους, με τα πραγματικά τους σώματα.

Ήρθε η ώρα όμως, ταινίες σαν αυτή που διαβάσατε παραπάνω, να βρούνε πρακτική εφαρμογή, κατά μια έννοια τουλάχιστον.

Κυκλοφορούν παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας, στα οποία υπάρχουν ψηφιακές γυναίκες-σύντροφοι. Ναι καλά διαβάσατε, δεν είναι ταινία. Είναι η πραγματικότητα που ζούμε ΗΔΗ.

Για πολλούς, η παραπάνω εξέλιξη δεν είναι…..εξέλιξη αλλά μια απλή συνέχεια στο τεχνολογικό σίριαλ που ζούμε. Πολλοί λένε ότι δεν τους ενθουσιάζουν οι νέες τεχνολογίες, όχι επειδή τις φοβούνται αλλά επειδή τις θεωρούν πολύ….οπισθοδρομικές.

Μετά από αμέτρητες ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας, οι άνθρωποι είναι έτοιμοι για όλα. Για να μην υπάρξει κάποια παρανόηση θα πρέπει να γίνει μια διευκρίνιση: Δεν είναι κακό, να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία. Το κακό είναι, η τεχνολογία να μας χρησιμοποιεί.

Ας δούμε το βίντεο που ακολουθεί, ώστε να πάρουμε μια γεύση από το…τεχνολογικό παρόν και όχι μέλλον όπως πολλοί νομίζουν (ΠΡΟΣΟΧΗ! Το βίντεο περιέχει περιεχόμενο το οποίο απευθύνεται σε ενηλίκους):


https://youtu.be/9529ekOJiIs

Μια σημαντική λεπτομέρεια: Στην αγορά, αυτή την στιγμή κυκλοφορούν δύο τεχνολογίες, που συναρπάζουν το κοινό.

Υπάρχει το VR (Vritual Reality) ή Εικονική Πραγματικότητα στα ελληνικά: Ο χρήστης φοράει ειδικά γυαλιά (και στολή κατά περίπτωση) και βλέπει ένα ψηφιακό κόσμο.

VR( βίντεο – παράδειγμα):


https://youtu.be/QKm-SOOMC4c

Υπάρχει και το AR (Augmented reality) ή Επαυξημένη Πραγματικότητα στα ελληνικά: Ο χρήστης μπορεί να προβάλει (είτε μέσω γυαλιών, είτε μέσω του κινητού του) ένα ψηφιακό αντικείμενο, μέσα στον πραγματικό κόσμο.

AR (βίντεο – παράδειγμα):


https://youtu.be/ihKUoZxNClA

Σε αυτό το άρθρο, είδατε 3 σημαντικά βίντεο, τα οποία αποτελούν την πραγματικότητα που ζούμε ΗΔΗ. Δεν είδατε δηλαδή, κάτι που δεν υπάρχει. Δεν είδατε σκηνές βγαλμένες από ταινία.

Προσφέρουν ωραία πράγματα οι παραπάνω τεχνολογίες; Ναι είναι η απάντηση.

1) Η εμπειρία του gaming, πέρασε σε άλλο επίπεδο και θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο.

2) Οι διάφορες εργασίες επιστημονικές, σχολικές κλπ. Μπορούν να γίνουν πιο εύκολα, αφού οι παραπάνω τεχνολογίες προσφέρουν πολλές λύσεις (ειδικά η AR σε αυτές τις περιπτώσεις).

3) Οι άνθρωποι που βρίσκονται μακριά, μπορούν να επικοινωνήσουν ψηφιακά και πολλαπλά διαδραστικά, αφού μπορούν να προβάλουν το ψηφιακό τους είδωλο, πολλά πολλά….χιλιόμετρα μακριά.

Όλοι και όλες, μπορούμε να σκεφτούμε αμέτρητα καθημερινά προβλήματα, τα οποία μπορούν να λύσουν οι παραπάνω τεχνολογίες.

Σκέφτηκε κανείς όμως το εξής απλό πράγμα;

Αν οι άνθρωποι 24/7 ζούνε μέσα στον ψηφιακό κόσμο, ποιοι θα μείνουν για να ζήσουν στον «πραγματικό»;



ΠΗΓΗ

from The Secret Real Truth http://bit.ly/2RpPEMD
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου