Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Δημοτικές εκλογές Τουρκίας: Εχασε και την Πόλη το ΑΚΡ μετά από Αγκυρα & Σμύρνη - Η αντιπολίτευση κέρδισε τις εντυπώσεις


Σε θρίλερ εξελίσσεται η κατάμετρηση των ψήφων για τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ομολόγησε» πώς το κόμμα του μετά την Άγκυρα και τη Σμύρνη μάλλον έχασε και την Κωνσταντινούπολη, χωρίς όμως ακόμα να έχει βγει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν αναγνώρισε ότι το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πιθανόν έχασε τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή, υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό παραμένει το «πρώτο κόμμα» σε εθνικό επίπεδο.

«Στην Κωνσταντινούπολη, οι περισσότεροι δήμοι είναι δικοί μας ή οι μάχες είναι ακόμη αμφίρροπες. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη κι αν ο λαός μας πήρε τον [μητροπολιτικό] δήμο, έδωσε τους περισσότερους δήμους στο AKP», υποστήριξε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην Άγκυρα.
Ο μόνος λόγος που χάθηκαν ορισμένες πόλεις, έκρινε, είναι πως το κόμμα του δεν μπόρεσε να εκφραστεί επαρκώς ώστε να πείσει κάποιους ψηφοφόρους.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές στα εκλογοδικεία εναντίον των χθεσινών αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται.

Υπάρχουν διαμαρτυρίες από την αξιωματική αντιπολίτευση για κατευθυνόμενη ροή της ενσωμάτωσης των ψήφων.

Πάντως το αποτέλεσμα μοιάζει με «ευνοϊκή ισοπαλία» και αν δεν έχανε την Αγκυρα θα ήταν σαφής η νίκη του ΑΚΡ: Με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 πόλεων συνολικά.

Στην Αττάλεια, με καταμετρημένο το 84,8% προηγείται ο υποψήφιος του CHP με ποσοστό 50,63% έναντι του υποψηφίου του ΑΚΡ που λαμβάνει 46,7%.

Στην Προύσα, με καταμετρημένο το 72% προηγείται το ΑΚΡ με 49,34% έναντι του CHP που λαμβάνει 47,13%.

Στα Άδανα, με καταμετρημένο το 57,8% προηγείται ο υποψήφιος του CHP με 52,39% έναντι του υποψηφίου του ΜΗΡ που λαμβάνει 43,56%.

Τις πρώτες δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών έκανε ο Πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα όπου θα κάνει την καθιερωμένη ομιλία στους οπαδούς του.

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι Κκαι πάλι το κόμμα του ήρθε πρώτο όπως σε όλες τις δημοτικές εκλογές των τελευταίων ετών, αλλά και ότι η συμμαχία με το εθνικιστικό κόμμα ήρθε στην πρώτη θέση».

Ακολούθως σημείωσε την επιτυχία στους δήμους της νοτιανατολικής Τουρκίας σε περιοχές που είναι πλειοψηφία ο κουρδικής καταγωγής πληθυσμός και πρόσθεσε πως πλέον μέχρι το 2023 υπάρχει μια μακρά περίοδος χωρίς εκλογές για να γίνει αποτελεσματικό έργο ιδιαίτερα στο οικονομικό πρόγραμμα για ανάκαμψη της χώρας.

Με καταμετρημένο το 96,5% των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη όπου όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις η ψαλίδα έκλεισε αλλά ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ διατήρησε το προβάδισμα με 48,97% έναντι 48,42% του υποψηφίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου και φαίνεται να επικρατεί οριακά ως νέος Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης με 40.000 περίπου ψήφους διαφορά.

Στη Άγκυρα με καταμετρημένο το 85% των ψήφων κόβει το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.


pronews.gr

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2FHDTt0
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου