Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Στην επερχόμενη σύγκρουση Σλάβων - Αλβανών, τί θα γίνει στην Ειδομένη;

Κανείς δεν αναμένει και ούτε έχει απαίτηση από τον κ. Μπαλαούρα να γνωρίζει τη φράση του μακαρίτη πλέον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος σε μία παλαιά του συνέντευξη δήλωσε ότι χώρες με ίδιο όνομα, όπως η Βόρειος και Νότιος Κορέα τείνουν κάποτε να ενωθούν.

Ειδικός συνεργάτης

Αν καταλάβαινε ο κ. Μπαλαούρας τι σημαίνει για την Μακεδονία μας αυτή η φράση, ειπωθείσα από ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης το οποίο είχε κεντρικό ρόλο στις Βαλκανικές εξελίξεις την δεκαετία '90 και αργότερα διατέλεσε και ειδικός απεσταλμένος σε Αφγανιστάν και Πακιστάν, δεν θα ξεστόμιζε την ανοησία περί «Μακεδονίας».

Είναι απλώς άλλος ένας που έδωσε ακόμη μία εντύπωση στην άλλη πλευρά των συνόρων ότι η επιθετική πολιτική στο ζήτημα του ονόματος έχει απτά αποτελέσματα υπέρ των Σκοπίων στην εξέλιξη της διπλωματικής σύγκρουσης.

Το 2001 εξεγέρθηκαν οι Αλβανόφωνοι του Τέτοβο στα βόρεια των Σκοπίων. Η τότε ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε με έμπρακτη υποστήριξη στις Σκοπιανές στρατιωτικές δυνάμεις, ανάμεσα σε άλλα με δωρεά δέκα τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Λεωνίδας 2, κατασκευής ΕΛΒΟ.

Ούτε αυτή η έμπρακτη υποστήριξη ενίσχυσης του Σκοπιανού κρατιδίου κατά του αλβανικού επεκτατισμού ήταν αρκετή να αλλάξει τον κατεστημένο Σκοπιανό ανθελληνισμό. Δυστυχώς, η κυβέρνηση Σύριζα ανέδειξε και πάλι το ζήτημα του ονόματος με ιδιαίτερα επιζήμιο τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα, αφού δεν υπήρξε ουδεμία ανάλυση των αποτελεσμάτων της επιλογής της Ειδομένης με αποτέλεσμα την μέγιστη ήττα όλων, την αναγραφή σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ του χάρτου με την ένδειξη «Greek-Macedonian border».

Οι μόνοι σύμμαχοι των Σκοπίων στην περιοχή κατά του αλβανικού παράγοντα είναι η Ελλάς και η Σερβία. Αντ' αυτού, τα Σκόπια συντάχθηκαν με την τουρκική πλευρά, ως άλλη μία έκφραση αντίθεσης τους στον ελληνικό παράγοντα. Το αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια δεν έχει τελειώσει, ούτε στο Τέτοβο, ούτε στην σερβική περιοχή του Πρέσεβο όπου υπάρχουν συνεχείς εντάσεις, ούτε βέβαια στην αποκαλούμενη «Τσαμουριά» με την τωρινή προσφυγή των «Τσάμηδων» στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της Ελλάδος.

Πριν δύο εβδομάδες συνέβη ένα περιστατικό που πέρασε… στα ψιλά των ελληνικών ΜΜΕ, με μεσολάβηση του Τζον Κέρι βρήκαν καταφύγιο στην Αλβανία 3.000 Ισλαμιστές της οργάνωσης Mojahedin Khalq (MEK) η οποία βγήκε από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων του State Department μόλις το 2012. Το ερώτημα είναι τι «αντάλλαγμα» θα προσφέρουν αυτοί οι παραστρατιωτικοί στην Αλβανία για την φιλοξενία και κυρίως το που θα εγκατασταθούν.

Να επανέλθω στη δήλωση Χόλμπρουκ περί ενοποίησης των ομώνυμων χωρών. Αν ξεσπάσει -και είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσει- νέα σύγκρουση μεταξύ αλβανικού και σλαβικού στοιχείου υπάρχει περίπτωση προσφυγικού ρεύματος του σλαβικού στοιχείου προς Νότον.

Αν δεκάδες χιλιάδες Σκοπιανοί εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια (και στην Βουλγαρική, άλλο θέμα) ως πρόσφυγες και εγκατασταθούν στη Μακεδονία έστω και προσωρινά, το παιχνίδι έχει χαθεί από την αρχή. Η τότε Ελληνική κυβέρνηση για να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να είναι έτοιμη να προσφύγει στον ΟΗΕ με το ξέσπασμα της σύγκρουσης και να ζητήσει δημιουργία ζώνης υποδοχής των Σκοπιανών προσφύγων σε βάθος πολλών χιλιομέτρων εντός Σκοπίων σε απόσταση ασφαλείας από τα Ελληνικά σύνορα και με παρουσία κυανοκράνων…

Το ερώτημα είναι τι πρέπει να πράξουν οι επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις στο Σκοπιανό. Μετά από τις πλείστες εχθρικές κατά το διεθνές δίκαιο ενέργειες των Σκοπίων στη μεθόριο, πρέπει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση να αποχωρήσει από κάθε διαμεσολαβητική προσπάθεια εξεύρεσης λύσεως για το όνομα και να εγκαινιάσει μία νέα ενημερωτική διεθνή καμπάνια εκθέτοντας τα πεπραγμένα της Σκοπιανής πλευράς. Από εκεί και ύστερα αρκεί η αναμονή.


Δυστυχώς στα Σκόπια, η νεότερη πολιτική ηγεσία δεν έχει την εμπειρία του προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος αντελήφθη ότι η καλή σχέση με την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των Σκοπίων και έκανε την γνωστή δήλωση περί Σλάβων την οποία πλήρωσε με μία βομβιστική επίθεση εναντίον του και μόνιμη τύφλωση στον έναν οφθαλμό. Σημειωτέον, ότι και σήμερα οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.

Καταλήγοντας, ουδείς συμβιβασμός για το όνομα Μακεδονία, ούτε Άνω Μακεδονία, ούτε Σλαβομακεδονία. Η εποχή των συμβιβασμών πέρασε και τα Σκόπια έχασαν τις ευκαιρίες τους. Την επόμενη της επερχόμενης σύγκρουσης Αλβανών και Σλάβων, θα γίνει αντιληπτό στους Σκοπιανούς πολίτες το πόσο επιζήμια για αυτούς και το κρατίδιό τους ήταν η στοχοποίηση του ελληνικού παράγοντα διαχρονικώς. Θα είναι όμως αργά.

Defence-point


from The Secret Real Truth http://ift.tt/1RMQp7g
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου