Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

ΚΑΒΕΙΡΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ (Α'): Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΗΤΕΡΑ




ΚΑΒΕΙΡΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ (Α'): Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΗΤΕΡΑ

Εκπομπή του "Ναυσίνοου", με τον θεολόγο Κων/νο Κώττη.
Σκηνοθεσία:Αδριανός Μπεζούγλωφ

Ποιοί ήταν οι Μεγάλοι Θεοί της Σαμοθράκης;:
 Ο επιθετικός προσδιορισμός «Μεγάλος», ήδη, προδιαθέτει για διάκριση από άλλες θεότητες. Με βάση την Ρέα και την σχέση της με τον Διόνυσο, αμφοτέρων δε με τα μυστήρια, προσεγγίζουμε πιο εύκολα την απάντηση του ερωτήματος, χωρίς να αγνοηθεί το λοιπό μυστηριακό πάνθεο. Λαμβάνοντας υπόψιν ενεπίγραφους χρυσούς κατάδεσμους, όπου οι μύστες παρουσιάζονται στον επέκεινα κόσμο ως «Αστέριοι», υιοί Ουρανού και Γαίας, τον τελούμενο θάνατο και αναγέννηση του μύστη..

Στην ελληνική μυστηριακή παράδοση, οι Μεγάλοι Θεοί. Όπως αυτοί τιμώντες στη Σαμοθράκη, είναι ο Ουρανός και η Γαία, αν και αυτό μαρτυρείται, λόγω αρρήτου μόνο στον Varro. "Η Γαία και ο Ουρανός, όπως διδάσκουν τα μυστήρια των Σαμοθρακών, είναι οι Μεγάλοι Θεοί, και αυτοί οι οποίοι ανέφερα κάτω από πολλά ονόματα δεν είναι οι Μεγάλοι Θεοί, τους οποίους η Σαμοθράκη αναπαριστά με δύο αρσενικά χάλκινα αγάλματα που έχει τοποθετήσει πριν την είσοδο των Πυλών της πόλης – ούτε είναι, όπως πιστεύει ο λαός, οι θεοί της Σαμοθράκης.

Τα αγάλματα αυτά είναι στην πραγματικότητα ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης. Όμως οι θεοί της Σαμοθράκης είναι είναι ένας άρρεν και μία θήλεια θεότητα, είναι αυτοί τους οποίους τα βιβλία των Προφητών Augurum Libris αναφέρουν γραπτώς ως ισχυρές θεότητες «divi potes», αυτοί που οι Σαμοθρακιώτες αποκαλούν "Θεούς δυνατούς". Varro Marcus Terentius, De lingua Latina, V, 58.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:






http://nausinous.com/ μέσω ©www.visaltis.net

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2Ik4SKK
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου