Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Για το καλό του συνόλου


Christina Savvani

Η βία είναι επιβιωτικό ένστικτο, το οποίο ανέλαβε η κοινωνία να το θέσει στην υπηρεσία του συνόλου, οργανωμένα.
Η συκοφάντιση, η τρομοκράτηση ατόμων ή ομάδων, αλλά και η προπαγάνδα, είναι άσκηση βίας, φυσικής ή λεκτικής, η οποία παρακάμπτει τις κοινωνικές συμφωνίες.
Όσοι ακολουθούν αυτές τις μεθόδους είναι έτοιμοι, όπως όλοι οι αποτυχημένοι που απλώς καταστρέφουν και δεν δημιουργούν, να διαιωνίζουν τη μιζέρια τους πολεμώντας οποιονδήποτε διαφωνεί μαζί τους. Όπλο τους η διαστροφή του αυτονόητου.
Στον πόλεμο, λένε, όλα επιτρέπονται. ΟΜΩΣ, για να διατηρηθεί η ειρήνη, θέλει επίσης πόλεμο και λελογισμένη βία (η αρχή της αναλογικότητας). Σε περιόδους δημιουργίας, πάντως, ο ισορροπημένος άνθρωπος τι δουλειά έχει με όλη αυτή την παρακμή, όπως αυτή που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες στη χώρα;

-------------

Η ζωή είναι πολύτιμη για τον καθένα, και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο δεν πάει κόντρα σε ισχυρότερες από την ίδια δυνάμεις. Όταν μιλάμε για κοινωνικές δυνάμεις, το καλό του συνόλου είναι πάνω από εκείνο του ατόμου. Για τον καθένα η ζωή του είναι πολυτιμότερη από οποιαδήποτε άλλη, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνων που θεωρούν ότι μια ιδέα ή μια αξία έχει προτεραιότητα από αυτήν.
Η κοινωνία οφείλει να προστατεύει τις μειονότητες κατά προτεραιότητα, όπως οφείλει να προστατεύει κάθε μα κάθε μέλος της που δεν παραβιάζει τους κανόνες. Όχι επιλεκτικά.
Είναι όλοι οι κανόνες σωστοί; Στην εποχή τους ναι. Κάποτε όμως οι αρχές που διέπουν τις κοινωνίες μεταβάλλονται. Οι αλλαγές αυτές έχουν πάντα κόστος. Οδυνηρό μα αυτονόητο. Και ας δούμε ποιες αρχές υποστηρίζει ο καθένας μας. Τόσο για το καλό του συνόλου όσο και των ατόμων που το αποτελούν, και την πρόοδο και των δύο.

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2IicnDs
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου