Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Πρόσεχε την Τουρκία Βλαδίμηρε, διότι θα μπερδέψει τη Συρία

http://ift.tt/2bTvKU9
Ένα άρθρο Ρώσου ειδικού σε θέματα Τουρκίας και μέσης Ανατολής, πρώην βοηθού καθηγητή διεθνών σχέσεων στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, του Αλεξάντερ Σοτνιτσένκο, στον ιστοχώρο «Russia Direct», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στον Ρώσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν για τον κίνδυνο υπερβολικής εμπλοκής της ρωσικής πολιτικής με την Τουρκία.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι το Κεμλίνο γνώριζε και λάμβανε σοβαρά υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις. Η αμερικανική υποστήριξη στη χερσαία επέμβαση των Τούρκων στη Συρία, έδωσε την εντύπωση στη ρωσική πλευρά ότι οι θέσεις των δυο χωρών έχουν έρθει εκ νέου κοντά, έστω κι αν αυτό αποτελούσε αναγκαία υποχώρηση των ΗΠΑ εφόσον εξακολουθούν να έχουν ως στόχο πρώτης προτεραιότητας το να μη χαθεί η Τουρκία από το «δυτικό στρατόπεδο».

Εάν όμως ο στόχος της Ρωσίας είναι η απαγκίστρωση των δυνάμεών της από την περιοχή, τότε η τουρκική παρέμβαση μόνο προβλήματα μπορεί να σηματοδοτεί για τους Ρώσους, φαίνεται να προειδοποιεί ο καθηγητής, στο άρθρο με τίτλο «Τι σημαίνει για τη Ρωσία η τουρκική επίθεση στη Συρία» (What the Turkish offensive in Syria means for Russia), το οποίο δημοσιεύθηκε στις 25 Αυγούστου.

Από τη στιγμή που οι Αμερικανοί είναι κοντά και με τους Τούρκους και με τους Κούρδους, η θέση τους ως μεσολαβητές στις διενέξεις τω συμμάχων τους θα ενισχυθεί καθοριστικά. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε χρονική επέκταση του πολέμου και θα συνεπάγεται πλήγμα στην εικόνα της Ρωσίας και του Ιράν και επιπρόσθετες δαπάνες.


Ο Ρώσος καθηγητής προειδοποιεί ότι η τουρκική επέμβαση δημιουργεί νέα μέτωπα. Ένα από αυτά είναι οι συγκρούσεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) με τους Κούρδους. Ενδιαφέρον έχει βέβαια και η αναφορά στο άρθρο, ότι η μη υλοποίηση της κουρδικής επιδίωξης για ενοποίηση των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχό τους για τη δημιουργία ενός οιονεί κρατικού μορφώματος στο πρότυπο του βορείου Ιράκ, ικανοποιεί και τη Μόσχα, εκτός από τη Δαμασκό.

Ένα ακόμα μέτωπο που θα μπορούσε να προκύψει, είναι ενδεχόμενη επίθεση της Τουρκίας σε συνδυασμό με τον FSA προς δυσμάς, στην κατεύθυνση της υπό κουρδικό έλεγχο περιοχής του Αφρίν, με αποτέλεσμα μεγάλες εδαφικές περιοχές από τη Τζαραμπλούς έως το Αζάζ να τεθούν υπό τουρκικό έλεγχο.

Αυτό θα συμβεί με παράλληλη προώθηση της εφαρμογής της ιδέας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» εντός συριακού εδάφους, όπου θα είναι εύκολο να εκπαιδευτούν αντικαθεστωτικοί που θα επιχειρήσουν ξανά την ανατροπή του Άσαντ, ενώ θα σηματοδοτήσει τη de facto διαίρεση της Συρίας.

Αυτές οι εξελίξεις δεν είναι συμβατές με τα ρωσικά συμφέροντα, ενώ η σταθερότητα που έχει επιδείξει η Τουρκία από το 2011 στον συριακό εμφύλιο, σημαίνει ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να σταθεροποιήσει την παρουσία της στη βόρεια Συρία, προτού επιχειρηθεί η μέσω διαπραγματεύσεων διπλωματική αντιμετώπιση της κρίσης. Ωστόσο, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Τουρκία φαίνεται πως θα συντονίσει τις κινήσεις της κυρίως με την Ουάσιγκτον, παρά με τη Δαμασκό και τη Μόσχα…


ΠΗΓΗ

from The Secret Real Truth http://ift.tt/2bTvm8b
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου