Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Οι 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψηφίζουν νέα μέτρα


Είναι αποφασισμένοι να παραιτηθούν για να μην κατηγορηθούν ότι ρίχνουν μια κυβέρνηση της Αριστεράς

Έχουν ενημερώσει το Μαξίμου, γι' αυτό και ο Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ νέων μέτρων - Ο Τσακαλώτος έχει συναινέσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για 10 χρόνια, λέει ο Μοσκοβισί απαντώντας στην ερώτηση του ευρωβουλευτή Κ. Χρυσόγονου - Αν δεν βγούμε στις αγορές το 2017, τελειώσαμε, λέει στο «Π» γνωστός τραπεζίτης

Μόνιμα τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει στις δημόσιες ομιλίες του, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ότι η αξιολόγηση «θα κλείσει, και θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση επιπλέον μέτρων». Το ίδιο... ρεφρέν χρησιμοποιεί στις δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος όποτε ερωτάται στο μπρίφινγκ για την αξιολόγηση – «ταχύτατο κλείσιμο, χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων».

Αυτή η επίμονη διαβεβαίωση απευθύνεται πρωτίστως σε έναν μεγάλο αριθμό βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα ούτε νομοθέτηση του «κόφτη», ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα όποτε δεν πιάνεται πλεόνασμα 3,5%, όπως ζητάνε οι... «θεσμοί».

Ταυτόχρονα, απευθύνεται και στους έξω, για να τονίσει τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που δημιουργεί η απαίτησή τους για νομοθέτηση νέων μέτρων, «κόφτη» και πλεόνασμα... δεκαετίας.

Με το τελικό αποτέλεσμα να είναι η διαρκής αναβολή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, κάτι που υποθάλπει την αβεβαιότητα και απομακρύνει την ανάπτυξη, με θύμα την ανάκαμψη της οικονομίας.

Διογκώνεται, μάλιστα, η ανησυχία τραπεζικών και οικονομικών κύκλων, που επισημαίνουν ότι όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση κινδυνεύει να χαθεί η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, που θα σημάνει χρηματοδότηση με πολύ χαμηλό επιτόκιο και θα εκπέμψει το σήμα για την επιστροφή της χώρας μας στις Αγορές, ώστε να δανειζόμαστε με μικρό επιτόκιο (2% με 2,5%). Και όσο αυτή η εξέλιξη καθυστερεί, οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Μάλιστα, γνωστός τραπεζίτης έλεγε στο «Π» ότι το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης «είναι θέμα ζωής ή θανάτου, κι αν δεν βγούμε στις Αγορές μέσα στο 2017, τελειώσαμε»!

Πάμε σπίτια μας, λένε 35 βουλευτές
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται τον τελευταίο μήνα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν ενεργά στο «Εργαστήρι Ιδεών», οι οποίοι μέχρι στιγμής αριθμούν τους 35 και καλύπτουν όλη τη χώρα. Και απέναντί τους είναι οι «53» του Τσακαλώτου, που πλέον δεν ξεπερνούν τους 10, η «Πλατφόρμα 2003» του Παπαδημούλη και βέβαια οι «κυβερνητικοί» του Μαξίμου.

Το «Εργαστήρι Ιδεών» βουλευτές που μετέχουν το αποκαλούν και «Ενωτικό». Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αρχηγός, όλοι είναι ισότιμοι και απλώς κάποιοι έχουν αναλάβει τα οργανωτικά.

Συνήθως μαζεύονται κάθε δεύτερη Τρίτη βράδυ στην αίθουσα 227 της Βουλής αλλά και στο καφέ «Έναστρον», στην οδό Σόλωνος. Και εκεί συζητούν τα καυτά θέματα που βάζουν οι δανειστές και τα μέτρα που ζητούν να πάρει η κυβέρνηση. Τις θέσεις τους τις μεταφέρουν στη συνέχεια στο Μαξίμου και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν υπάρξει κάποιες αλλαγές.

Τώρα, απέναντι σε αυτά που απαιτούν τα «αφεντικά» η θέση των 35 βουλευτών είναι: Ναι στη συμφωνία, με περιγραφή των κατηγοριών (φορολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά κ.λπ.) στις οποίες θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» αν δεν πιαστεί το πλεόνασμα που προβλέπει η συμφωνία για το 2018. Με κόκκινες γραμμές:

1) να μη μειωθεί το αφορολόγητο που ισχύει σήμερα, 2) να μην περικοπεί η προσωπική διαφορά και 3) να μην αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 14%.

Για τις θέσεις τους αυτές έχει ενημερωθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και φυσικά το Μαξίμου.

Ξεκάθαρα έχουν διαμηνύσει ότι αυτά που ζητούν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεν τα ψηφίζουν. «Ως εδώ», λένε και είναι αποφασισμένοι να παραιτηθούν από βουλευτές και να πάνε στα σπίτια τους για να μην κατηγορηθούν ότι έριξαν την «κυβέρνηση της Αριστεράς», κάτι που εξυπηρετεί τη ΝΔ.



paron.gr

from The Secret Real Truth http://ift.tt/2knJzQ4
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου