Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Έρχεται ο φόρος κατοχής περιουσίας – Θα φορολογούνται από σπίτια και ΙΧ έως… έπιπλα


Ένας γενικευμένος φόρος κατοχής περιουσίας θα αντικαταστήσει από το 2018 τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου.

Το σχέδιο προβλέπει επιβολή φόρου στο σύνολο των ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών ακόμα και αν βρίσκονται στο εξωτερικό.

«Όχημα» για την εφαρμογή του φόρου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα αποτελέσει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που θα δημιουργηθεί τη διετία 2017-2018 και θα περιλαμβάνει στοιχεία για όλη την περιουσία των Ελλήνων.

Αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι εκτός από κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, διαμερίσματα, οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονται με φόρο και για ΙΧ, μοτοσικλέτες, σκάφη ακίνητης περιουσίας και λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (π.χ. έπιπλα).

Εισπρακτικά, ωστόσο, ο στόχος θα παραμείνει ο ίδιος με αυτόν του ΕΝΦΙΑ, να μπαίνουν, δηλαδή, στα ταμεία στο τέλος κάθε χρόνου περί τα 2,65 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει ότι από το 2018 οι αξίες όλων των ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με μια προοδευτική κλίμακα συντελεστών. Από τη συνολική αξία στη συνέχεια θα αφαιρείται ως αφορολόγητο ένα συγκεκριμένο ποσό που πιθανότατα θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου.

Από το νέο φόρο θα εξαιρούνται καταθέσεις στις τράπεζες και ίσως κι άλλες μορφές αποταμιεύσεων και επενδύσεων όπως οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, τα μερίδια των αμοιβαίων κεφαλαίων, τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

from The Secret Real Truth http://ift.tt/2kcuhLN
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου