Αποτελεί αναπάντητο ερωτηματικό, γιατί ο Μουσταφά Κεμάλ προτίμησε το προσωνύμιο Τούρκος για τους κατοίκους της περιορισμένης εδαφικά και ανίσχυρης, άλλοτε κραταιάς, οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Και τούτο διότι μέχρι το 1876 η λέξη Τούρκος δεν απαντούσε πουθενά στα επίσημα έγραφα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο ίδιος ο Πορθητής αναφέρονταν σαν «Ηγεμόνας των Ρωμιών», ενώ πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ήταν χριστιανός από μητέρα.
Αλλά το πιο εκπληκτικό είναι πως οι διανοούμενοι της Οθωμανική αυτοκρατορίας, οι ποιητές και οι μορφωμένοι του παλατιού έδειχναν σε κάθε ευκαιρία τον αποτροπιασμό τους και την αποστροφή τους προς κάθε τι που εμφανίζονταν σαν τουρκικό. Ο μεγάλος Οθωμανός ποιητής, Μπακί, της εποχής του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, στο αποκορύφωμα της αυτοκρατορίας, είχε γράψει ένα εκπληκτικό ποίημα για τους Τούρκους και έλεγε τα εξής χαρακτηριστικά: «Κανένα στέμμα δεν μπορεί να στέψει τον κάτοχο ένδειας και πενίας. Όποιος ανήκει στην τουρκιά, έχει αγύριστο κεφάλι. Ο Τούρκος στερείται ικανότητας να ηγεμονεύσει».
Υπάρχουν πολλοί Οθωμανοί λογοτέχνες και σατιρικοί που μιλούν προσβλητικά για τους Τούρκους, μάλιστα δε, σε μια πραγματικά εντυπωσιακή ιστορική ομολογία ότι ο χαρακτηρισμός «Τούρκος» σήμαινε… γάιδαρος στην οθωμανική εποχή και ήταν ένας άκρως υποτιμητικός χαρακτηρισμός, έκανε σε δημόσια διάσκεψη, (1.12.2013), ο καθηγητής ιστορίας του πανεπιστήμιου Gazi της Άγκυρας, Cemalettin Taşkıran.
Ο γνωστός Τούρκος καθηγητής υποστήριξε με έμφαση ότι το να λένε οι σημερινοί κάτοικοι της Τουρκίας με υπηρηφάνεια ότι είναι Τούρκοι, είναι εκ των άνωθεν επιβολή μετά από την κατασκευή μιας τεχνητής τουρκικής εθνικής ταυτότητας από τον ίδιο τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ.
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου καθηγητή ήρθαν αμέσως μετά την επίσης πρωτοφανή δήλωση-ομολογία, (29.11.2013), που έκανε σε ένα δημόσιο πάνελ στο πανεπιστήμιο της Baypurt ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας, Yeni Şafak και μέλος της κεντρικής επιτροπής του ισλαμικού κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, καθηγητής, Yasin Aktay, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ… τουρκική φυλή.
Οι δυο αυτοί διανοούμενοι κυριολεκτικά «τάραξαν τα νερά» της τουρκικής επικαιρότητας. Το γεγονός ότι και οι δύο ανωτέρω αναφερόμενοι ήσαν -δεν γνωρίζω σήμερα, αν εξακολουθούν να είναι σήμερα- εκ των εμπίστων του Ερντογάν, δημιουργεί απορία, που μπορεί να διασκεδαστεί μόνον από την υπόθεση ότι ίσως ο Ερντογάν στην μεγαλομανία του για παλινόρθωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, σκέφτεται να αλλάξει και την ονομασία κράτους και υπηκόων, με την οθωμανική. Πιστεύω ότι αυτό αποτελεί μια εξήγηση, επειδή υπό την Τουρκία (ταυτιζόμενη με τον Κεμάλ) δύσκολα άλλοι λαοί θα εντάσσονταν, ενώ ο όρος οθωμανική αυτοκρατορία έχει ευρύτερη έννοια και αγκαλιάζει πλήθος μουσουλμάνων.
Είναι πάντως περίεργο, το γεγονός ότι άνοιξαν τέτοιες συζητήσεις στην Τουρκία. Ο αναφερόμενος ανωτέρω Yasin Aktay δήλωσε ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τουρκική φυλή, αλλά είναι ένα συνονθύλευμα από πολλά στοιχεία. Και φυσικά είναι αληθές αυτό, επειδή οι μεν Οθωμανοί ήσαν ολιγάριθμοι, ενώ κατά τον 11ο αιώνα που εμφανίζονται στο Βυζάντιο, αυτό αριθμούσε περί τα 35 εκατομμύρια υπηκόους. Τι έγιναν όλοι αυτοί;
Κλείνοντας με τον Yasin Aktay, σημειώνω την εξίσου εντυπωσιακή ομολογία του, όταν αναρωτήθηκε δημόσια από πού προέρχονται οι σημερινοί κάτοικοι της Τουρκίας. «Ήρθαν οι παππούδες μας από την Κεντρική Ασία; Μπορεί κάνεις να το αποδείξει αυτό;».
Χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι σε μεγάλη τουρκική ιστοσελίδα έγινε κάποια άτυπη ηλεκτρονική σφυγμομέτρηση για το ποια ταυτότητα θεωρούν ότι έχουν οι μετέχοντες στην δημοσκόπηση αυτή. Τα αποτελέσματα ήταν για άλλη μια φορά εντυπωσιακά, θα έλεγε κανείς καταλυτικά, που δείχνουν την μεγάλη συνειδησιακή «θολούρα» της σύγχρονης ισλαμικής Τουρκίας.
Σύμφωνα λοιπόν με την σφυγμομέτρηση, μόνο το 46,98% δηλώνει πως θεωρεί τον εαυτό του Τούρκο. Πλήθος από εθνότητες παρελαύνουν, με το 16,78% να δηλώνει Κούρδος, το 2,68% Αρμένιος, το 3,36% Λαζός, το 2,68% Τσερκέζος, το 2,01% δηλώνει Ρωμιός, το 2,68% Αζέρος, το 2,01% Γεωργιανός, το 2,01% Άραβας, το 2,01%, Τατάρος, το 2,01% Τουρκμένιος. Ακολουθούν και άλλες εθνότητες με μικρότερα ποσοστά, ενώ το 6,04%, δηλώνει άγνοια ταυτότητας.
Η πάγια αρχή της πολιτικής και στρατιωτικής φιλοσοφίας, είναι η πλήρης γνώση της ψυχολογίας του αντιπάλου, ώστε να γίνεται και η κατάλληλη αξιοποίηση. Υποθέτω πως τα ανωτέρω δεν είναι άγνωστα στους Έλληνες αρμοδίους, άγνωστο είναι όμως κατά πόσο αξιοποιούνται.
Μακεδών - voria.gr
from The Secret Real Truth http://ift.tt/2kcyjUn
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου