Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

ΤΙ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


"Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων;"…Δεν υπάρχει καμία καλλίτερη σύνδεση της έννοιας και της ιδέας με τα πράγματα από αυτή που επιτυγχάνεται στη Σωκρατική Απολογία.

Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να αποφασίζουν, να αποφασίζουν άλλοι για το τι είναι αριστεία, πίσω από κοντάρια, σημαίες και λαχνούς, άνθρωποι που ουδεμία σχέση έχουν με ότι αυτή είναι ή αντιπροσωπεύει. Και αυτό είναι μια πραγματική κατάντια.

– Η αριστεία δεν είναι άθλημα ώστε να σε προπονούν και να σε "ντοπάρουν" γι' αυτό από μικρό.
– Η αριστεία δεν είναι παράσημο σε στολή για να το φοράς στις εκδηλώσεις, όταν "πρέπει" να σε δουν.
– Η αριστεία δεν είναι γνωριμίες, δεν είναι δημόσιες σχέσεις, δεν είναι "πληρωμένες" διακρίσεις και δημοσιότητα.
– Η αριστεία δεν είναι όμορφα λόγια χωρίς ουσία.
– Η αριστεία δεν είναι ελιτισμός, αλλά ούτε και ισοπέδωση των πάντων.
– Η αριστεία δεν είναι φιλοσοφία, αλλά ούτε και πολιτική.
– Η αριστεία δεν είναι στιγμιαία τύχη.

Η αρχαία Ελλάδα δίδασκε ότι…

– Η αριστεία είναι μαραθώνιος δρόμος για τον οποίο προπονείσαι τρέχοντάς τον.
– Η αριστεία είναι επιμονή σε κάτι το οποίο ουσιαστική αξία θα έχει για μία ισχνή μειοψηφία ή και μόνο για τον ίδιο σου τον εαυτό.
– Η αριστεία είναι το να στηρίζεσαι στα πόδια σου και να προχωράς μπροστά παρά τα εμπόδια.
– Η αριστεία είναι θετική συνεισφορά πέρα από την ατομικότητα.
– Η αριστεία είναι αξίες, θάρρος και ρεαλισμός.
– Η αριστεία είναι συνεχής προσπάθεια.

Το μεγάλο λάθος που γίνεται με την έννοια της αριστείας είναι ότι αποτελεί αντικείμενο υιοθέτησης, η οποία κατά την διαστρεβλώνει και την καταστρέφει ηθελημένα. Η αριστεία αφορά το γόνο πλουσιωτάτης οικογένειας όσο και το γόνο φτωχοτάτης οικογένειας. Αφορά τον άνθρωπο της πόλης όσο και τον άνθρωπο της υπαίθρου. Αφορά όλους τους ανθρώπους, όσους τέλος πάντων πάρουν την απόφαση να αναπτύξουν τα ταλέντα τους στον τομέα τους, εξελίσσοντας το ζωτικό τους χώρο και όχι μόνο. Η μερικοποίηση της έννοιας τη θανατώνει, η αριστεία είναι ότι χρειάζεται ο κόσμος προκειμένου όλοι οι άνθρωποι να αυτοαναπτυχθούν σε υψηλό βαθμό ώστε ο πλανήτης να ανήκει στους αξίους και όχι στους ραθύμους γόνους πλουσίων ανέργων οι οποίοι λόγω και μόνο της καταγωγής καθορίζουν και τις μοίρες της πατρίδος μας.

Η αγάπη του ανθρώπου για το τέλειο είναι έμφυτη και κανείς δεν μπορεί και δεν δύναται να την ξεριζώσει. Από σχολεία αριστείας γεννιούνται οι σημερινοί μεγαλοεπιστήμονες που έχουν πρωτοστατήσει στο τεχνολογικό θαύμα. Από ακαδημίες αριστείας βγαίνουν ποδοσφαιριστές που συγκινούν τόσους και τόσους ανθρώπους. Όπως σωστά είπε ο Πλωτίνος και επανέλαβε ο Γκαίτε «βλέπουμε τον ηλιο διότι τα μάτια μας είναι φτιαγμένα από φώς».

Αγαπάμε το τέλειο, το άριστο διότι φτιαχθήκαμε από το τέλειο όν με σκοπό την πορεία μας προς ένα καλύτερο κόσμο. Η συζήτηση για τα σχολεία αριστείας θα πρέπει να συνδυασθεί με τη συζήτηση που θα πρέπει να γίνει σε ποιο βαθμό και με ποιους τρόπους θα επιδιώξουμε επιτέλους το νόστο προς ένα καλλίτερο κόσμο,πιο πνευματικό και πολιτισμένο.

Πιο ανθρώπινο, πιο ηρωϊκό. Πιο ελεύθερο, χωρίς δάνεια και τόκους, χωρίς μέτρα και αντίμετρα.

Η αριστεία είναι ο χειρότερος εχθρός εκείνου που θέλει να κάνει όλους τους ανθρώπους μία εικόνα και μορφή.

Δηλαδή Πρόβατα



ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ - zachariasandfriends

from The Secret Real Truth http://ift.tt/2imSvGz
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου