Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Φοινικέλαιο: Το μεγάλο πλιάτσικο στα δάση της Ινδονησίας



Ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν πολυεθνικές, συντελείται στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, με την παράνομη αποψίλωση των τροπικών δασών ...

για την παραγωγή φοινικέλαιου, που αποτελεί βασική πρώτη ύλη σε πολλά προϊόντα που καταναλώνονται στις δυτικές κοινωνίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσίευσε ο Guardian, η Pepsico, η Unilever και η Nestlé έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή και συνενοχή στην καταστροφή του τροπικού δάσους της Σουμάτρα, που αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιβίωση ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση όπως ελέφαντες, ουρακοτάγκοι, ρινόκεροι, τίγρεις κ.α. 

 
Οι φυτείες που δημιουργήθηκαν σε εκτάσεις αποψιλωμένης γης, χρησιμοποιήθηκαν για την προμήθεια φοινικέλαιου σε πολλά είδη γνωστών εταιριών όπως των McDonald's, Mars, Kellogg's και Procter & Gamble, σύμφωνα με τη νέα έκθεση. «Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την επιβολή των πολιτικών που θα εμποδίζουν την αποψίλωση των δασών, οι εταιρίες αυτές θα μείνουν γνωστές στην ιστορία ως υπεύθυνες για την καταστροφή του τελευταίου μέρους στη γη, όπου οι ελέφαντες, οι ουρακοτάγκοι, οι ρινόκεροι και οι τίγρεις του Σουμάτρα συνυπάρχουν αρμονικά", αναφέρει η μελέτη του Rainforest Action Network (RAN). 



Χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και φωτογραφικές αποδείξεις, η έρευνα παρουσιάζει στοιχεία που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα φέτος και αποκαλύπτουν συνεχιζόμενες παράνομες δασικές εκκαθαρίσεις σε όλη την έκταση των 2,6εκατ. εκταρίων του οικοσυστήματος Leuser, παρά τις προειδοποιήσεων που εκδόθηκαν τον περασμένο Ιούνιο.
Το φοινικέλαιο φθάνει στις μεγάλες επιχειρήσεις μέσω μιας αλυσίδας εφοδιασμού που ξεκινά από την εταιρία υλοτόμησης PT Agra Bumi Niaga (ABN) και μεταφέρεται σε ελαιοτριβείο που ανήκει στην PT Ensem Sawita (ES), η οποία στη συνέχεια πωλεί το φοινικέλαιο σε κάποιους από τους μεγαλύτερους έμπορους του κόσμου.
Η PT ABN αρνήθηκε αρχικά να κάνει δηλώσεις πάνω στο θέμα, αλλά μετά από εκτεταμένες έρευνες της Guardian, η PT ES παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε φοινικέλαιο της ABN και "εξέφρασε τη λύπη της". 



Οι επιδράσεις στο οικοσύστημα Leuser φαίνεται να είναι ήδη καταστρεπτικές, αφού δεκάδες ελέφαντες σκοτώθηκαν την περίοδο 2012-2015 και πολλοί άλλοι αρχίζουν να μεταναστεύουν σε άλλες περιοχές. Πράλληλα, εκτός από τους ελέφαντες και πολλά άλλα είδη, όπως αρκούδες, τίγρεις και λεοπαρδάλεις πέφτουν θύματα των λαθροκυνηγών κατά την μετακίνησή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικοσύστημα Leuser εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος της Σουμάτρα και έχει συμπεριληφθεί στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. Ωστόσο, το ποσοστό αποψίλωσης των δασών συνεχίζει να είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο. Οι πυρκαγιές της Σουμάτρας το 2015, που συνδέονται με τη παράγωγη του φοινικέλαιου, κατέστρεψαν 8.000 τετραγωνικά μίλια τροπικού δάσους, συμβάλλοντας στον πρόωρο θάνατο περίπου 100.000 ανθρώπων και εξέπεμψαν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ' ότι ολόκληρη η Βρετανία εκείνο το έτος.


Τον περασμένο Ιούνιο ο κυβερνήτης της περιοχής Aceh της Ινδονησίας, Zaini Abdullah, διέταξε τις εταιρείες φοινικέλαιου να σταματήσουν την αποψίλωση των δασών, ακόμη και όταν υπήρχαν έγκυρες άδειες.
Ωστόσο, η ABN συνέχισε να αποψιλώνει μεγάλες εκτάσεις τροπικού δάσους στη Σουμάτρα, παρά την απόφαση του Abdullah, ενώ σε μια μόνο περιφέρεια του Leuser, εννέα προμηθευτές συνέχισαν τις δραστηριότητες υλοτόμησης, σύμφωνα με την έρευνα της RAN.
«Πιστεύουμε ότι υπήρξε μια κλιμάκωση των εργασιών αποψίλωσης της γης, επειδή οι εταιρίες γνώριζαν ότι θα υπήρχε κυβερνητική παρέμβαση. Μεγάλες εταιρίες όπως η Pepsico δεν μπορούν πλέον να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και να κατηγορούν άλλους για δασικά εγκλήματα. Το οικοσύστημα Leuser θα πεθάνει αν δεν αρχίσουν όλοι να αναλαμβάνουν άμεση δράση για να αντιμετωπίσουν τα βασικά αίτια της κρίσης" δήλωσε η  GemmaTillack, διευθύντρια του RAN. 


Όπως συμβαίνει συνήθως, μετά από σχετικές αποκαλύψεις, οι πολυεθνικές δήλωσαν "έκπληκτες" και "δεσμεύτηκαν" για διερεύνηση της υπόθεσης και βελτίωση της αλυσίδας παραγωγής τους.
«Λαμβάνουμε αυτό το ζήτημα πολύ σοβαρά και κάνουμε σημαντικές προσπάθειες για να βελτιώσουμε κάθε πτυχή της αλυσίδας εφοδιασμού του φοινικέλαιου. Αφού πληροφορηθήκαμε για την κατάσταση, ξεκινήσαμε αμέσως διεξοδική έρευνα. Έχουμε εντοπίσει τους προμηθευτές και είμαστε σίγουροι ότι θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης", δήλωσε με τη σειρά του εκπρόσωπος της Pepsico.
Από  την πλευρά της η Unilever παραδέχθηκε ότι είχε αγοράσει έμμεσα φοινικέλαιο από την PT ABN και δήλωσε ότι είχε ζητήσει σύντομα μια απάντηση και ένα σχέδιο δράσης, ενώ η Nestlé δήλωσε επίσης ότι  θα διερευνούσε την κατάσταση. 



[theguardian] [rainforest-rescue] [tvxs]

mpala.gr

from The Secret Real Truth http://ift.tt/2Bz9z0S
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου