Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Τα πρέπει και τα θέλω της ζωής μας, που μας αιχμαλωτίζουν


«Πρέπει» γεμάτα άγχος και ενοχές και «Θέλω» φορτωμένα με απληστία
που αιχμαλωτίζουν το ελεύθερο πνεύμα μας και μας οδηγούν σε συμπεριφορές και νοοτροπία που απέχει πολύ από μία εν Χριστώ ζωή.
Τα «Πρέπει» που καταδυναστεύουν τους ανθρώπους του Δυτικού κόσμου είναι για παράδειγμα τα πιο κάτω.


  1. Πρέπει να έχω την αγάπη και την αποδοχή των άλλων.
  2. Πρέπει να είμαι τέλειος, εστιασμένος στην επιτυχία. Δεν πρέπει να κάνω λάθη.
  3. Πρέπει τα πράγματα να είναι όπως εγώ θέλω να είναι, γιατί αλλιώς δεν μπορώ να το αντέξω.
Έχουμε ξεχάσει με τόσα «πρέπει» τι πραγματικά θέλουμε και πορευόμαστε με τον αυτόματο πιλότο. Κάθε πρωί που ξυπνάμε μέχρι το βράδυ που θα ξαπλώσουμε να κοιμηθούμε κάνουμε μηχανικά τις ίδιες ακριβώς κινήσεις σαν να είμαστε καλοκουρδισμένα ρομπότ.
Η οικονομική κρίση και οι μεγάλες απαιτήσεις στον επαγγελματικό τομέα μας έχουν κάνει να χάσουμε το νόημα της ζωής. Ζούμε κυρίως για να διεκπεραιώνουμε τις απαιτήσεις της καθημερινότητας χωρίς πλέον να απολαμβάνουμε τη στιγμή.
Μήπως όμως κουβαλάμε και κάποια περιττά «πρέπει» που μας επιβαρύνουν περισσότερο στην καθημερινότητα μας; Μήπως κουβαλάμε αυτό που τόσο καλά διαιωνίζεται από γενιά σε γενιά: «Τι θα πει ο κόσμος ; ».

Το «πρέπει» δημιουργεί δύο πράγματα: άγχος και ενοχές. Σε μερικές οικογένειες κάθε δεύτερη λέξη που λένε οι γονείς στα παιδιά τους είναι «πρέπει». Κάποιες φορές μάλιστα χρησιμοποιείται για να «δαμάσει» έναν δυναμικό και ατίθασο χαρακτήρα. Φυσικά οφείλουν οι γονείς να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για τις δυσκολίες της ζωής, κάνοντάς τα υπεύθυνα κι εργατικά προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Αρκετοί ενήλικες που σήμερα αναζητούν τη βοήθεια ψυχολόγων και ψυχιάτρων σε μια προσπάθεια να λυτρωθούν από δυσάρεστα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, υπήρξαν παιδιά μεγαλωμένα με μπόλικα «πρέπει». Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο πως ακόμα και στη διασκέδαση αναφέρονται με «πρέπει», όπως: «Πρέπει να κανονίσουμε να πάμε στην ταβέρνα σήμερα με τα παιδιά» ή «Πρέπει να δω αυτή την ταινία».

Το «Θέλω» εξαφανίζει το άγχος που δημιουργεί το «πρέπει» όπως και τις ενοχές που δημιουργούνται όταν δεν έχουμε εκπληρώσει τον στόχο. Η ψυχική ενέργεια και κατά συνέπεια η σωματική ενέργεια που καταναλώνει κανείς με το «θέλω» είναι σαφώς μικρότερη από ότι με το «πρέπει».

Τί γίνεται όμως με τα "πρέπει" που όχι μόνο δεν αντικαθίστανται με «θέλω», αλλά που αν μπορούσαμε θα τα αντικαθιστούσαμε με «δεν θέλω σε καμία περίπτωση»; Για παράδειγμα, «πρέπει να περάσω στο Πολυτεχνείο» την στιγμή που δεν θέλω καν να σπουδάσω! Επίσης, «πρέπει να κάνω παιδί» την στιγμή που δεν θέλω να κάνω οικογένεια! Αυτού του είδους τα «πρέπει» είναι στην ουσία τα «θέλω» άλλων ανθρώπων ή της κοινωνίας σαν σύνολο.
Υπάρχουν όμως και «θέλω» που δεν έχουν την απαιτούμενη ωριμότητα και ενώ θα έπρεπε να μας προσδίδουν ευτυχία, όταν εντέλει πραγματοποιούνται μας προσφέρουν αυτοκαταστροφή! Νομίζαμε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος εάν θα ήταν το ταίρι μας στη ζωή, θα μας έκανε ευτυχισμένους, αλλά τελικά αποδεικνύεται ένας ακατάλληλος σύντροφος. Βρίσκουμε επιτέλους τη δουλειά που ονειρευόμασταν, αλλά το άγχος που έχει η συγκεκριμένη θέση και ένα τοξικό συναδελφικό περιβάλλον, μας κάνουν δυστυχισμένους.

Και ενώ βλέπεις τα όνειρα ένα προς ένα έπειτα από τρομακτική προσπάθεια να πραγματοποιούνται, αντί να μας γεμίζουν με ευτυχία και πληρότητα, μας φορτώνουν με προβλήματα, ενοχές και άγχος.

Τελικά τι είναι αυτό που αξίζει κάποιος να προσπαθήσει σε αυτή τη ζωή; Αν απορρίψουμε τα 'πρέπει', διότι είναι τοξικά και αν απαρνηθούμε τα 'θέλω' διότι είναι απατηλά, τί άραγε είναι αυτό που αξίζει να παλέψει κανείς σε αυτή τη ζωή;

Μόνο πνευματικές αξίες και ιδανικά θα μπορέσουν να μας ικανοποιήσουν σε αυτή την πρόσκαιρη ζωή. Με λίγα λόγια εάν ακολουθήσει κανείς τον Λόγο του Θεού, τότε και μόνο τότε, θα νιώσει «γεμάτος», πλήρης και γαλήνιος.

Διότι όταν ακολουθείς τον Λόγο Του, απελευθερώνεσαι από τις ανάγκες και τις προσταγές του προσωρινού αυτού κόσμου. Αντικαθιστάς τις δικές σου «ανάγκες» με την κάλυψη των πραγματικών αναγκών κάποιου άλλου. Και επειδή αυτό είναι Αγάπη, σε «γεμίζει» απόλυτα. Στην περίπτωση αυτή αποκλείεται το αποτέλεσμα να μην σε ικανοποιήσει. Διότι η εντολή είναι εκ Θεού και όχι από το δικό μας μυαλό, το οποίο είναι ποτισμένο με τα στερεότυπα της κοινωνίας.

Ο Θεός γνωρίζει καλύτερα από εμάς τι είναι για το καλό μας και πως πρέπει να πράξουμε, ώστε να ωφεληθούμε. Να ωφεληθούμε όχι σε αυτήν την πρόσκαιρη ζωή, αλλά με τις πράξεις μας να εξαργυρώσουμε το εισιτήριο για την Αιώνια Ζωή στο Φως.

Αντικαθιστώντας τα «πρέπει» και τα «θέλω» με «προσφέρω» και «αγαπώ» θα απελευθερωθούμε κυριολεκτικά από όλες τις αγκυλώσεις της καθημερινότητάς μας και της κοινωνίας και θα γίνουμε τέκνα Θεού που βαδίζουν το δρόμο που οδηγεί στο Φως.

Ανοίξτε τα μάτια της ψυχής και δείτε την Αλήθεια. Μην επιτρέπετε στις σειρήνες του ψεύτικου κόσμου που ζούμε, να θολώνουν το μυαλό και να συγχέουν τα συναισθήματά σας. Ακόμη και αν είστε ρομαντικοί, γραφικοί και ονειροπόλοι, κάντε αυτό που ο Χριστός περιμένει από εσάς να πράξετε.

Δώστε Αγάπη, Συγχωρέστε όσους σας αδίκησαν και επανορθώστε τα λάθη που κάνατε εις βάρος των άλλων. Ποτέ δεν είναι αργά. Δεν έχει σημασία το πότε θα συμβεί αυτό, σημασία έχει η μεταμόρφωσή μας σε Πολεμιστές της Ειμαρμένης.

Να θυμάστε ότι τα «πρέπει» και τα «θέλω» βασίζονται σε κάλυψη των αναγκών του ψεύτικου κόσμου που ζούμε και μίας πρόσκαιρης απόλαυσης που δημιουργεί η κάλυψη των αναγκών των βασικών αισθήσεών μας.

Όλοι θα έχετε ακούσει να λένε, ότι κανείς άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι ευτυχισμένος. Ακόμη και αυτοί που έχουν αμέτρητα χρήματα, υγεία και ομορφιά, παραμένουν ανικανοποίητοι. Συνεχίζουν να κυνηγούν να αποκτήσουν περισσότερα πλούτη, περισσότερη δόξα και περισσότερη «ευτυχία».

Ανησυχούν μήπως χάσουν τα λεφτά τους ή μήπως οι άλλοι τους αγαπούν μόνο για τα λεφτά τους ή για την διασημότητά τους. Μήπως γεράσουν και ασχημύνουν ή μήπως αρρωστήσουν ή πάθουν κάποιο ατύχημα και φύγουν από τη ζωή. Την ευτυχία δεν θα την βρεις πουθενά σε αυτό τον κόσμο.

Ίσως όμως την βρεις καλά κρυμμένη στις ψυχές κάποιων ανθρώπων, τους Πολεμιστές της Ειμαρμένης, που γνωρίζουν την απάτη αυτού του κόσμου και την Αλήθεια των λόγων του Χριστού και ζουν σύμφωνα με όσα δίδαξε. Αυτοί οι άνθρωποι με λόγια και με πράξεις, κάθε μέρα και κάθε στιγμή κάνουν βήματα προς το Φως. Με ταπείνωση Προσφέρουν και Αγαπούν και αποζημιώνονται, εισπράττοντας γαλήνη και πληρότητα.

Τελικά ο Χριστός γνωρίζει καλύτερα από εμάς τις πραγματικές μας ανάγκες και με την διδασκαλία Του μας έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για το που να αναζητήσουμε την ευτυχία και πως θα ανακαλύψουμε το μονοπάτι που οδηγεί στο Φως.

Μακρύ το ταξίδι και γεμάτο πόνο και κακοτοπιές πολλές φορές, αλλά τίποτα δεν εξαργυρώνεται χωρίς προσπάθεια και βάσανα.

Θα ήθελα να κλείσω με το Μήνυμα του Ιησού Χριστού, όπως μας έχει δοθεί από τον Δημοσθένη Λιακόπουλο:

TO ΜΗΝΥΜΑ TOY ΙΗΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΖΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΙΚΟΣ, ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΤΑΝΑ.
ΑΝ ΤΟΝ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΝΕΣΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ,
ΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ,
ΘΑ ΕΡΘΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΟΣ.
ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ.
ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΚΟΛΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΥΤΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΟΥ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΕΣΑΙ ΟΠΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΣΟΥ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ.
ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΕ, ΤΟ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΕ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ.

TEΛΟΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΟ

Δόξα Σοι ο Θεός, η μόνη ελπίς ημών δόξα Σοι!

ΜΑΡΙΑ ✞Ιησούς Χριστός Νικά✞


photo pexels


el.gr

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2I3gLYP
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου