Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Χάος στη Βενεζουέλα: Στο σκοτάδι και πάλι η χώρα- Έκθεση-κόλαφος του ΟΗΕ- Τα αποτελέσματα της Αριστεράς στη χώρα-πρότυπο του ΣΥΡΙΖΑ (ΒΙΝΤΕΟ)


Απανωτά τα χτυπήματα στη φτωχοποιημένη χώρα-πρότυπο του Τσίπρα
Το Καράκας και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Βενεζουέλας βυθίστηκαν ξανά στο σκοτάδι το βράδυ της Παρασκευής, ενώ οι κάτοικοι μόλις είχαν αρχίσει να συνέρχονται από τη γενική διακοπή της ηλεκτροδότησης που κράτησε τέσσερις ημέρες.

Η διακοπή σημειώθηκε περί τις 19:10 τοπική ώρα [01:10 ώρα Ελλάδας], διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, με αποτέλεσμα τόσο η πρωτεύουσα όσο και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας να βυθιστούν στο σκοτάδι, σύμφωνα με αναρτήσεις που έγιναν από κατοίκους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια στιγμή πόρισμα του ΟΗΕ, αναφέρει πως το 24% του πληθυσμού της Βενεζουέλας –δηλαδή περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι– έχει ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαμηνύει πως θα ασκήσει πλέον τη «μέγιστη πίεση» στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, δήλωσε μια αμερικανίδα αξιωματούχος αρμόδια για τις κυρώσεις σήμερα. Η Σίγκαλ Μάντελκερ, αμερικανίδα υφυπουργός Οικονομικών αρμόδια για την Τρομοκρατία και την Οικονομική Κατασκοπεία, έκανε τη δήλωση αυτή στη Σιγκαπούρη.

Την ίδια ώρα, παρά τα μεγάλα προβλήματα στη χώρα, ο Μαδούρο ασχολείται με το πως θα στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα του Χουάν Γκουαϊδό!

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αποπέμπεται από το αξίωμά του και θα στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για 15 χρόνια, με την κατηγορία της διαφθοράς, ανακοίνωσε πριν μερικές ώρες το Καράκας.

Ο Γενικός Επιθεωρητής της Δημοκρατίας, Έλβις Αμορόσο, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη διαφάνεια στους κυβερνητικούς θεσμούς, αποφάσισε «να απαγορεύσει την άσκηση κάθε αιρετού δημόσιου λειτουργήματος στον πολίτη (Χουάν Γκουαϊδό) για το μέγιστο διάστημα που προβλέπεται από τον νόμο», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το διάστημα αυτό ανέρχεται στα 15 χρόνια, υπενθύμισε ο Αμορόσο, ο επικεφαλής αυτού του θεσμού που πρόσκεται στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος και τον έχουν αναγνωρίσει με αυτήν την ιδιότητα περίπου 50 χώρες, απέρριψε αμέσως την απόφαση δηλώνοντας ότι ο Έλβις Αμορόσο είναι «παράνομος».

«Δεν είναι Επιθεωρητής. Δεν είναι (…) και δεν υπάρχει κύρωση στέρησης εκλογικών δικαιωμάτων (…) Το νόμιμο κοινοβούλιο είναι το μοναδικό που έχει τη δικαιοδοσία να διορίζει τον Επιθεωρητή», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι ο Αμορόσο διορίστηκε στη θέση αυτή από τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα πάντως με τον Αμορόσο, τα εισοδήματα στις δηλώσεις πόθεν έσχες του Γκουαϊδό δεν δικαιολογούν ορισμένες δαπάνες που έκανε στη Βενεζουέλα και το εξωτερικό, με πόρους που προέρχονται από άλλες χώρες. «Πραγματοποίησε περισσότερα από 91 ταξίδια εκτός της Βενεζουέλας, κόστους άνω των 310 εκατομμυρίων μπολιβάρ (περίπου 80.000 ευρώ) χωρίς να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων», εξήγησε.

Ο Γενικός Επιθεωρητής είχε ανακοινώσει από τις 11 Φεβρουαρίου ότι διεξάγει έρευνα σε βάρος του Γκουαϊδό και ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Ενρίκε Καπρίλες, πρώην υποψήφιος για την προεδρία το 2013, είχε επίσης στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Η βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού ότι θα διανείμει βοήθεια στη Βενεζουέλα, τονίζοντας ότι και αυτές μπορεί να στείλουν βοήθεια μέσω της διεθνούς οργάνωσης μετά την αποτυχία της προηγούμενης προσπάθειάς τους.

Η Διεθνής Ομοσπονδία των εταιριών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ανακοίνωσε ότι θα διανείμει σε δύο εβδομάδες ανθρωπιστική βοήθεια σε 650.000 ανθρώπους στη Βενεζουέλα.

Στη χώρα αυτή που γνωρίζει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, η διανομή επείγουσας βοήθειας είναι στο κέντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο αναγνωρίζουν ως προσωρινό πρόεδρο 50 χώρες με πρώτες τις ΗΠΑ. Ο 'Ελιοτ 'Αμπραμς, ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για την κρίση στη Βενεζουέλα, εξήρε την πρωτοβουλία του Ερυθρού Σταυρού.

«Αυτό φαίνεται να είναι μια πραγματική ευκαιρία και πιστεύουμε ότι είναι μια απάντηση στις προσπάθειες του προσωρινού προέδρου Γκουαϊδό», είπε ο 'Αμπραμς στους δημοσιογράφους.

«Τη χαιρετίζουμε λοιπόν, ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει και με την υπόθεση ότι θα προχωρήσει –το σκεπτόμαστε– οι ΗΠΑ θα ήταν ευτυχείς να διαθέσουν ένα μέρος της βοήθειάς τους με αυτό τον τρόπο για να φθάσει στον λαό της Βενεζουέλας», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον εργάστηκε με τον Γκουαϊδό για να επιχειρήσει να περάσει δια της βίας την ανθρωπιστική βοήθεια στις 23 Φεβρουαρίου μέσω των κολομβιανών συνόρων. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας είχαν εμποδίσει τη διέλευση των φορτηγών και ο Νικολάς Μαδούρο είχε δει στην κίνηση αυτή, το προοίμιο μιας αμερικανικής εισβολής στη χώρα του.

Ο 'Αμπραμς ωστόσο δήλωσε ότι η βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού δεν υποκαθιστά μια ανατροπή του Μαδούρο.

«Η μορφή της απαραίτητης βοήθειας για μια ανάκαμψη της οικονομίας της Βενεζουέλας δεν μπορεί να υποστηριχτεί έως ότου το καθεστώς αντικατασταθεί από μια δημοκρατική κυβέρνηση», δήλωσε.

Στο μεταξύ ένα αεροπλάνο προερχόμενο από την Κίνα με 65 τόνους φαρμάκων και ιατρικού υλικού έφθασε στη Βενεζουέλα, μια άφιξη την οποία η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο χαιρέτισε ως μια «νίκη» απέναντι στις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντιμίρ Παντρίντο δήλωσε σήμερα ότι ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικης ασφάλειας, του στέλνει μηνύματά καλώντας τον «να κάνει το σωστό».

«Κύριε Μπόλτον, σας λέω ότι κάνουμε το σωστό», είπε ο Παντρίνο, μια δήλωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Το να κάνουμε το σωστό σημαίνει να κάνουμε αυτό που γράφει το Σύνταγμα… Σημαίνει να σεβαστούμε τη βούληση του λαού», πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν αν ο Παντρίνο αναφερόταν στις πρόσφατες αναρτήσεις του Μπόλτον στο Twitter, όπου αναφερόταν ονομαστικά στον υπουργό Άμυνας της Βενεζουέλας.






el.gr

from The Secret Real Truth https://ift.tt/2JQzU2Q
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου